Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.2°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.0°
1 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 8.0°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.3° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.0°
1 BF
78%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
9.0° 6.4°
2 BF
70%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
71%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.6° 11.5°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
47%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
2 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.5° 12.5°
2 BF
76%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.8°
3 BF
72%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.4° 13.8°
2 BF
47%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.6° 11.6°
2 BF
91%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
13.3° 11.4°
2 BF
91%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
5.5° 5.5°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Σωκράτης Φάμελλος
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Κεραυνοί» για τον Ποινικό Κώδικα: Ποιο πλυντήριο θέλετε να υπηρετήσετε;

Άστραψε και βρόντηξε ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έφερε ένα νομοσχέδιο για να εξευμενίσει την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.

Σύγκρουση με το... καλημέρα στην Ολομέλεια με αφορμή τη συζήτηση του ακραίου νομοσχεδίου Φλωρίδη για τον Ποινικό Κώδικα, με τον Σωκράτη Φάμελλο να επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά και τον υπουργό προσωπικά.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε εισαγωγικά ότι «το δόγμα “Νόμος και Τάξη” κατέρρευσε πλήρως και ταυτόχρονα αναδείχθηκε η ασυνέπεια λόγων και έργων του κ. Μητσοτάκη», υποστηρίζοντας ότι «την ανικανότητα αυτή έρχεται να την καλύψει η κυβέρνηση με τα γνωστά επικοινωνιακά της τεχνάσματα, όπως η αυστηροποίηση των ποινών». Κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη ότι δομεί ένα «φτηνό σόου».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής επεξεργασίας, όπως μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόσωπα υψηλού́ κύρους. Ότι δεν συνοδεύεται από έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας που έχει ορίσει ο ν. 4622/2019 για το επιτελικό κράτος. Ότι αυτή η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων δεν είναι τμήμα μίας στιβαρής μεταρρύθμισης.

Άφησε σαφείς αιχμές για το θέμα της ασυλίας των τραπεζιτών, που στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Φλωρίδης είχε πει ότι ήταν διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έρχεται τώρα να «ξενομοθετήσει» τη δική της ρύθμιση ενώ προηγουμένως είχε απορρίψει σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «βρήκαμε στα τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου ότι το άρθρο 60 που αφορά την ασυλία των τραπεζιτών δεν εφαρμόζεται άμεσα αλλά πάει πέντε μήνες μετά», για να ρωτήσει: «Για ποιο λόγο αυτή τη ρύθμιση δεν την εφαρμόζεται άμεσα; Ποιο πλυντήριο κ. Φλωρίδη θέλετε πάλι να υπηρετήσετε;».

Είπε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο έρχεται για «να εξευμενίσετε τη φράξια Σαμαρά-Βορίδη και να παραπλανήσετε ξανά το εκλογικό ακροατήριο» και πως «η κυβέρνηση φέρνει μια εκτεταμένη αλλαγή στον ποινικό κώδικα και την ποινική δικονομία, πρόχειρη με αποσπασματικές ρυθμίσεις για να εξυπηρετήσει ένα αφήγημα του κ. Μητσοτάκη». «Ποιο είναι λοιπόν το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης; Όταν περιστέλλονται δικαιώματα, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι μπετόν αρμέ, όταν αναγνωρίζονται δικαιώματα, όπως έγινε με το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το 1/3 της ΚΟ δεν ψηφίζει», σχολίασε.

Υποστήριξε ακόμη ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου, δεν διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση, δεν στηρίζεται σε εγκληματολογικά δεδομένα, «γι' αυτό και έχει απέναντι όλο το νομικό κόσμο». Ρώτησε αν προκύπτει από κάποια εγκληματολογική μελέτη ότι όσο αυξάνεται οι ποινή μειώνεται η εγκληματικότητα, «η απάντηση είναι όχι», προσθέτοντας: «Δεν θα ήταν καλύτερο να είχαμε καλύτερη πρόληψη;». Είπε ακόμη ότι επίσης χωρίς επιστημονικά στοιχεία αυξάνονται οι περιπτώσεις εγκλεισμού στη φυλακή των ανηλίκων και μειώνεται το ηλικιακό όριο, «όμως ο Συνήγορος του Πολίτη εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί βασική́ αρχή́ του ποινικού́ δίκαιου των ανηλίκων αποτελεί η αγωγή́ αντί της τιμωρίας». Είπε αναφορικά με την «υφ' όρον απόλυση», δηλαδή τη δυνατότητα του κρατούμενου να αποφυλακιστεί νωρίτερα εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ότι γίνεται εξαίρεση από κανόνες. «Η αναστολή εκτέλεσης της ποινής γίνεται δυσκολότερη, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι μικρο-εγκληματίες θα οδηγούνται στη φυλακή» και «καθυστερεί η γέφυρα μεταξύ της φυλακής και της νόμιμης ζωής στην κοινωνία, αυξάνοντας τις πιθανότητες να υποπέσει ξανά σε αξιόποινες πράξεις ο κρατούμενος. Τροφοδοτείτε την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα αντί να την αναστέλλετε». Για τις ρυθμίσεις για τα παράβολα σχολίασε ότι όσοι δεν έχουν χρήματα δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

«Ποιες είναι οι συνέπειες από το νομοσχέδιο;», σχολίασε ο κ. Φάμελλος, για να προσθέσει: «”Περισσότερη φυλακή για όλους”, μας είπε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου». Επιπλέον είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το σωφρονιστικό σύστημα, προσθέτοντας ότι η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, είπε ότι η αύξηση των ορίων έκτισης σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση των ορίων των επιβλητέων ποινών, θα οδηγήσει σε συμφόρηση στα καταστήματα κράτησης με άμεση επίπτωση την επιβάρυνση, στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επιχείρημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, λέγοντας πως η απάντηση των δικαστικών υπαλλήλων είναι ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία, καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι γραμματείς, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και πως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επιβεβλημένη η καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά, δηλαδή της γυναικοκτονίας.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στον κ. Φλωρίδη, τον κατηγόρησε ότι επέλεξε το «δικό του λαϊκιστικό αφήγημα», αντί η κυβέρνηση να ακούσει τους καθηγητές της Νομικής και Εγκληματολογίας, τους δικαστές, τους μάχιμους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τον Συνήγορο του πολίτη, τις οργανώσεις για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας και της ατιμωρησίας των μεγάλων.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η μάχη της παιδείας είναι μάχη δημοκρατίας και ότι πρέπει να διαλέξει σε ποια πλευρά θα είναι.

Επιστροφή στα fake news για τον υπουργό Δικαιοσύνης

Απαντώντας ο Γιώργος Φλωρίδης επανήλθε στο 2015 ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο άρθρο που έφερε ήταν η αποφυλάκιση του βαρέως εγκλήματος στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2015.

«Το γεγονός ότι κυβερνήσατε μας οδηγεί σήμερα να έχουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Ότι, αφού ολοκληρώθηκε η διακυβέρνηση, οδηγηθήκατε σε ήττα το 2019, σε συντριβή το 2023, στη διάσπαση και τώρα στη διάλυση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πέρασε στο παρασύνθημα σημειώνοντας «με το "καλημέρα" που αναλάβατε το 2015, το πρώτο άρθρο που φέρατε ήταν αποφυλάκιση του βαρέος εγκλήματος στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2015. Το δεύτερο ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η διάλυση κοινωνίας. Το πρώτο άρθρο που φέρατε το 2015 ενώ περίμενε άλλα ο κόσμος. Ο νόμος Παρασκευόπουλου, Απρίλιος 2015, όπου οι ποινές φυλάκισης που είχαν επιβληθεί 1.080 μέρες έγιναν 108, τα κακουργήματα μέχρι 10 χρόνια, 120 μήνες, έγιναν 24, χαρίστηκαν 100 μήνες. Την κάθειρξη που ήταν 25 χρόνια, την πήγατε στα 8. Το αποτέλεσμα ήταν επειδή δεν αξιολογήσατε ότι άντε οδηγήστε σε αποσυμφόρηση που είχαν χαμηλές ποινές, αλλά βγάλατε έξω δολοφόνους, ληστές, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς κριτήριο».

«Τι μας είπε σήμερα; Γιατί αυξάνετε τα όρια κάθειρξης από τα 15 στα 20 χρόνια; Γιατί οι βιαστές ανηλίκων πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή παραπάνω για να βρίσκουν δικαίωση τα θύματα» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης, ενώ προσπάθησε να νουθετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι οι επιλογές που έκανε ως κυβέρνηση και υπερασπίζεται πλέον ως αντιπολίτευση είναι εκείνες που θα τον οδηγήσουν και στη διάλυση. «Αυτά υπερασπίζεστε σήμερα, μην έχετε αμφιβολία ότι η διάλυση είναι πάρα πολύ κοντά. Όχι γιατί η Αριστερά είναι μανούλα σε αυτά, όταν αρχίσει και πλακώνεται, αλλά γιατί σας οδηγεί σε αυτό ο ελληνικός λαός».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Κεραυνοί» για τον Ποινικό Κώδικα: Ποιο πλυντήριο θέλετε να υπηρετήσετε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας