Αθήνα, 37°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
37°C
38.5° 36.3°
3 BF
26%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
39.1° 37.2°
3 BF
32%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
38°C
39.8° 37.7°
3 BF
33%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
38°C
37.9° 37.9°
2 BF
20%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
39.6° 37.9°
3 BF
22%
Βέροια
Αίθριος καιρός
39°C
40.0° 37.9°
3 BF
23%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
36°C
36.4° 35.6°
1 BF
11%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
40°C
39.6° 39.6°
1 BF
16%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 31.5°
3 BF
49%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
36°C
35.9° 33.5°
4 BF
36%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
31.8° 31.4°
4 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
33°C
32.7° 32.7°
3 BF
49%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
3 BF
74%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
39.1° 36.8°
4 BF
19%
Λαμία
Αίθριος καιρός
38°C
38.3° 36.5°
3 BF
25%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.8° 30.4°
5 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
37°C
37.7° 36.5°
3 BF
17%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
37.7° 34.3°
4 BF
34%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
39°C
40.0° 37.7°
3 BF
26%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
38°C
37.5° 37.5°
3 BF
15%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Τέμπη: Προκλητικές μεθοδεύσεις Ν.Δ. να στραφεί η έρευνα στο νεκρό μηχανοδηγό και τη ΡΑΣ

Η διαρροή της ντροπής που δείχνει την ξεκάθαρη στόχευση της πλειοψηφίας να θαφτούν οι πολιτικές ευθύνες • Η προσβολή Τσαβδαρίδη με το ιατρικό απόρρητο των νεκρών • Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Το σχέδιο της «γαλάζιας» πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είχε διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα με βασικό στόχο να μειωθούν και να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία (βλ. Ζουμάρουν στη ΡΑΣ για να βγάλουν... λάδι το υπουργείο).

Σήμερα, όμως η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου, με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, να καταπατά το ιατρικό απόρρητο σε ζωντανή μετάδοση, επιχειρώντας να παρουσιάσει στοιχεία από τον ιατρικό φάκελο του νεκρού μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Ο στόχος ήταν ξεκάθαρα να αποδειχθεί ότι ο μηχανοδηγός δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση λόγω θεμάτων υγείας, αλλά και να ασκηθεί πίεση προς την πρόεδρο της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, η οποία κατέθεσε σήμερα. Η κ. Τσιαπαρίκου έδωσε σήμερα τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά, με την πλειοψηφία να τα κρίνει ελλιπή και να περνά στο επόμενο βήμα μεθόδευσης. 

Η προκλητική διαρροή για τον νεκρό μηχανοδηγό

Με μια διαρροή στο ΑΠΕ που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, κύκλοι της πλειοψηφίας αφήνουν σαφείς αιχμές κατά της ΡΑΣ και της Hellenic Train μη διστάζοντας να εκμεταλλευτούν τα ιατρικά δεδομένα για τον νεκρό μηχανοδηγό. 

Οι πηγές από την πλειοψηφία της Εξεταστικής κάνουν λόγο για «αποκαλύψεις σοκ», θέτουν ερωτήματα για τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και τη Hellenic Train και σχολιάζουν «τη συνεδρίαση μονοπώλησαν οι αποκαλύψεις για την κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας (2 εγκεφαλικά επεισόδια με ιστορικό υποτροπής) που ήρθαν χθες και σήμερα το φως της δημοσιότητας».

Σύμφωνα με τους κύκλους της πλειοψηφίας, που έκαναν λόγο για «μπαλάκι ευθυνών», «η κ. Τσιαπαρίκου κατέθεσε ότι οι μηχανοδηγοί υποχρεούνται να περνούν από αυστηρές ιατρικές εξετάσεις, για τις οποίες την ευθύνη έχει η Hellenic Train και στη συνέχεια, οι φάκελοί τους αποστέλλονται σφραγισμένοι στη ΡΑΣ. Ο συγκεκριμένος οδηγός, υποστήριξε, είχε περάσει από όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις. Η γνωμάτευση ωστόσο που ενέκρινε η ΡΑΣ και που παρουσίασε η κ. Τσιαπαρίκου στην επιτροπή δεν φέρει ούτε ΑΜΚΑ, αλλά ούτε και αριθμό ταυτότητας, εγείροντας μείζονα ερωτήματα για την εγκυρότητά της, αλλά και την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας ελέγχου των ιατρικών πιστοποιητικών από την ανεξάρτητη αρχή και εν γένει για τη συνολική λειτουργίας της».

«Κατόπιν αυτού», πρόσθεσαν οι κύκλοι της πλειοψηφίας «ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην επιτροπή, κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του μηχανοδηγού, ενώ ο κ. Κόκκαλης, από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε υπόνοιες για κουκούλωμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πιθανώς να υπήρχαν ευθύνες και σε αυτούς που εξέδιδαν τα πιστοποιητικά υγείας, να το ψάξουμε και αυτό».»

Μιλώντας, ακολούθως, για διαδικασία «Από τον 'Αννα στον Καϊάφα…» οι κύκλοι της πλειοψηφίας επισήμαναν: «Γιατί μπορεί η Hellenic Train να είναι υπεύθυνη για τις ιατρικές εξετάσεις και την καταλληλότητα του προσωπικού της, η ΡΑΣ όμως είναι εκείνη που έχει τον τελικό λόγο της πιστοποίησης αυτής της καταλληλότητας, μέσω του Μητρώου πιστοποιημένων ιατρών που διατηρεί, ακριβώς για τον συγκεκριμένο σκοπό. 'Αραγε, ήλεγξε ποτέ αυτούς τους γιατρούς που εκδίδουν τα πιστοποιητικά υγείας των οδηγών;

Η «γαλάζια» διαρροή κάνει λόγο για ελλιπές έγγραφο που κατατέθηκε στην επιτροπή από το οποίο δεν προκύπτουν στοιχεία, αφήνοντας αιχμές κατά ΡΑΣ και Hellenic Train για προβληματική διαχείριση. 

«Φτάσατε να ενοχοποιείτε και νεκρούς»

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος επιτέθηκε στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, εξαπολύοντας μύδρους και υπογραμμίζοντας «φτάσατε να ενοχοποιήσετε και νεκρούς...».

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε επίσης πως αν η ΝΔ θεωρεί πως τα έγγραφα είναι πλαστά, να σταλούν στον αρμόδιο εφέτη – ανακριτή, ενώ τέλος αιτήθηκε να κληθούν ως μάρτυρες οι γιατροί που υπογράφουν τα πιστοποιητικά επάρκειας του μηχανοδηγού.

Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να απαντήσει ο πρόεδρος της Εξεταστικής και βουλευτής της Ν.Δ., Δημήτρης Μαρκόπουλος υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο που κατατέθηκε «είναι απαράδεκτα πρόχειρο για μία τόσο σοβαρή υπόθεση». 

Αφού αναρωτήθηκε «είναι αυτό έγγραφο για έναν άνθρωπο που μετέφερε τόσους ανθρώπους;» επισήμανε ότι η πλειοψηφία δεν θεωρεί πως το έγγραφο είναι πλαστό, αλλά ανεπαρκές. 

Καταγγελία και για το θέμα των μαρτύρων

Στη σημερινή συνεδρίαση προκλήθηκε ένταση και για το γεγονός ότι δύο μάρτυρες, ο Αθανάσιος Βούρδας (διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2015-2017) και ο Διονύσιος Διονέλλης (αντιπρόεδρος την περίοδο 2017-2019), αρνήθηκαν να προσέλθουν για κατάθεση και αντιπρότειναν την κατάθεση υπομνήματος επικαλούμενοι την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους μετά το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717. 

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε εμμέσως και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον βουλευτή του ΚΚΕ , Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει ότι «εάν γίνει δεκτή η άρνηση, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για τους άλλους μάρτυρες που ακολουθούν».

Τόνισε πως «χρειάζεται η φυσική παρουσία των μαρτύρων για να υποβληθούν στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής» σημειώνοντας ότι «η πλειοψηφία της επιτροπής εκ μέρους της κυβέρνησης, έχει ευθύνες που εμμέσως παροτρύνει τους μάρτυρες στην απλή κατάθεση υπομνημάτων, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η διαδικασία και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τέμπη: Προκλητικές μεθοδεύσεις Ν.Δ. να στραφεί η έρευνα στο νεκρό μηχανοδηγό και τη ΡΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας