ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χάρης Ιωάννου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με μεγάλη καθυστέρηση η σκανδαλώδης περίπτωση του βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής στέλνει τον φάκελό του στον εισαγγελέα. Διατάχθηκε η πλήρης άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου του και θα ελεγχθεί για τυχόν παράνομο πλουτισμό.

Αφού όλοι ξαφνικά έπεσαν από τα σύννεφα με τον -μέχρι πρότινος «γαλάζιο»- βουλευτή που αγόραζε «κόκκινα» δάνεια παίρνοντας δάνεια από την ίδια τράπεζα (Πειραιώς επί Μιχάλη Σάλλα), έπαιρνε δουλειές από το Δημόσιο με απευθείας αναθέσεις (π.χ. 800.000 ευρώ από τα ΕΛΤΑ) και διέθετε παράκτιες εταιρείες στην Κύπρο, τώρα τον αποκηρύσσουν, αφού οι αρμόδιες αρχές σχεδόν επί 3,5 χρόνια που βρίσκεται στη Βουλή του ζητούσαν απλώς διευκρινίσεις.

Μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο το οποίο αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, που αντικατέστησε τον Σπύρο Λάππα στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής «πόθεν έσχες». Εκτός του κ. Πάτση, ο κ. Πολάκης ζήτησε να ελεγχθεί και το «πόθεν έσχες» του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, καθώς, όπως είπε, δεν είχε δηλωθεί η εταιρεία μεταφορών του κ. Πάτση στην οποία μετείχε με 30% η σύζυγός του κ. Τσιάρα και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε το ποσοστό αυτό στη σύζυγο του βουλευτή Γρεβενών.

Ο κ. Πολάκης ζήτησε να ξανανοίξει και ο φάκελος με το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας τόσο για το περίφημο «σπίτι του Βολτέρου» όσο και για τη συμμετοχή σε εταιρείες του εξωτερικού.

Σπεύδουν βραδέως για τον Πάτση

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο Παύλος Πολάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του στη Βουλή. Σημειώνεται ότι η ορκωτή λογίστρια που είχε αρμοδιότητα για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση δεν προσήλθε στη συνεδρίαση, επικαλούμενη ασθένεια την οποία πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν διπλωματική.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος έχει ζητήσει έρευνα σε βάρος του κ. Πάτση για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Από την πλευρά της η επιτροπή της Βουλής αποφάσισε να παραπέμψει τον βουλευτή τόσο στον εισαγγελέα Εφετών για τα μέχρι τώρα ευρήματα, όσο και στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για περαιτέρω έρευνα. Ο βουλευτής ελέγχεται και για παραβίαση του άρθρου 57 του Συντάγματος που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα τη σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο, κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει πρόστιμο ώς 500.000 ευρώ και ακόμη και έκπτωση από βουλευτικό αξίωμα. Αυτό όμως προϋποθέτει να προσφύγει στο Ειδικό Δικαστήριο κάποιος με έννομο συμφέρον εντός μήνα από την αποκάλυψη της υπόθεσης και να εκδικαστεί πριν από τις επικείμενες εκλογές, κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο.

Η επιτροπή «πόθεν έσχες» στέλνει και στο Ελεγκτικό Συνέδριο όλα τα στοιχεία του ελέγχου για καταλογισμό και επιστροφή ποσών στο Δημόσιο, εφόσον μετά την άρση του απορρήτου διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός του κ. Πάτση.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Παπαδή, ο κ. Πάτσης πρέπει να ελεγχθεί για σειρά παρατυπιών. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκαν σωρεία ανακριβειών στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του, όπως π.χ. ότι δεν δήλωσε μια πισίνα σε ακίνητο της συζύγου του, έγραψε τα μισά τ.μ. από τα πραγματικά σε ακίνητό του στο Λουτράκι, «ξέχασε» ετήσια εισοδήματα περίπου 22.000 ευρώ της συζύγου του, έγραψε λάθος ποσό στο δάνειο των 1,2 εκατ. ευρώ από ελβετική τράπεζα και δεν έφερε παραστατικά για το δάνειο 70.000 ευρώ που δηλώνει ότι πήρε ο ίδιος από τη δικηγορική του εταιρεία. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι τρεις εξωχώριες εταιρείες με έδρα στην Κύπρο (Dagorlia Ltd, Sidegreen Ltd και Horselord Ltd) καθώς και η βρετανική εταιρεία Starmass Ltd που εμφανίζεται στο όνομα της συζύγου του. Και αυτό γιατί ο νόμος (3213/2003 όπως τροποποιήθηκε με τον 3849/2010) απαγορεύει κάτι τέτοιο σε πολιτικά πρόσωπα.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια που διαχειριζόταν ο Ανδρέας Πάτσης φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 63 εκατ. ευρώ που είχαν γίνει γνωστά αρχικά, ενώ ερευνάται και το πλέγμα των εταιρειών που χρησιμοποίησε.

Οι ισχυρισμοί

Ο πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Μπούρας (Ν.Δ.) απέφυγε χθες να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών σε βάρος των δικαστικών και των ορκωτών λογιστών, όπως στην αρχική του ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα, και προσπάθησε να υποστηρίξει ότι ο έλεγχος του κ. Πάτση δεν σταμάτησε ποτέ. Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης που είχε γίνει αρχικά, όπως είπε, αφορούσε μόνο τη συμπλήρωση του φακέλου λόγω ελλιπών στοιχείων.

Το ζήτημα των «πόθεν έσχες» συζητήθηκε και στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, στην οποία ο πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Τασούλας, ανέφερε πως θα μπορούσε να ζητηθούν προτάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη βελτίωση των ελέγχων.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο Πάτση, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «μια λύση για το ότι καθυστερούσε να καταθέσει τα στοιχεία που του ζητούσαν οι ορκωτοί της επιτροπής -εκείνος τα έστελνε με το τσιγκέλι, ώσπου απεικονίστηκε η εικόνα του και από την απεικόνιση βγήκε το “φάουλ”- θα ήταν να δίνεται μια προθεσμία στον ελεγχόμενο να προσκομίζει τα στοιχεία που του ζητούνται και εάν αυτή παρέλθει, ο ελεγχόμενος να παραπέμπεται».

Ο Θ. Μπούρας (Ν.Δ.) «κάρφωσε» πάντως τον Ανδρέα Πάτση, κάνοντας λόγο για «ελλιπέστατες δηλώσεις» και «διαρκείς οχλήσεις» για να προσκομίσει ο ελεγχόμενος βουλευτής τα απαραίτητα στοιχεία.

Να τεκμηριώνεται το «πόθεν» ζήτησε ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ) επικρίνοντας την αρμόδια επιτροπή για τον μη έλεγχο. Ο Γιώργος Βλάχος (Ν.Δ.) ζήτησε να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο και να κλείσουν οι «τρύπες».