Aίσθηση και σειρά ερωτημάτων τόσο για τη νοοτροπία όσο και για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ προκαλεί η πρωτοφανής παραδοχή της εποπτεύουσας εισαγγελέως, Βασιλικής Βλάχου, ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι θα παρακολουθούσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν έκρινε ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για εκτροπή και θεσμική κατρακύλα όταν ακούγονται τέτοιες φράσεις από μια εισαγγελέα που αρνείται πεισματικά να εξηγήσει σε απόρρητες συνεδριάσεις της Βουλής των Ελλήνων ποιοι ήταν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, στην ερώτηση του οποίου απάντησε προκλητικά η εισαγγελέας, ζήτησε χθες την αποπομπή της κ. Βλάχου από τη θέση της «για να δοθεί ένα μήνυμα δημοκρατίας», ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για μεγάλο θεσμικό ζήτημα δημοκρατίας. Πάντως τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αφήσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να το αφήνει εκτός ημερήσιας ατζέντας.
Τι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης για την υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί εκ νέου το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να καλεί πρόσωπα σε ακρόαση ενώπιον της επιτροπής Θεσμών. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος, Σπ. Λάππας, Θ. Ξανθόπουλος, Π. Πολάκης) ζητούν να κληθούν άμεσα για το σκάνδαλο των υποκλοπών οι Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος ως «αφανείς ιδιοκτήτες των εταιρειών Krikel και Intellexa».
«Ζήσαμε μια πρόβα σχεδίου πραξικοπήματος. Είδαμε ξανά το σκιάχτρο του χουντικού πρωθυπουργού και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κόλλια» τόνισε ο κ. Φίλης αναφερόμενος στην εισαγγελέα της ΕΥΠ και κάλεσε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τι είπε: «Οτι σε ένα σκοτεινό υπόγειο της ΕΥΠ μπορεί να σχεδιάζονται ή να εφαρμόζονται πρακτικές που παραπέμπουν σε ανατροπή του πολιτεύματος. Οτι οι περίφημοι «έξι υπάλληλοι» και ένας ή μία εισαγγελέας που μπορεί να έχει ζηλέψει τη δόξα του Κόλλια μπορεί να παρακολουθούν τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα και όσους συνομιλούν μαζί του. Επικαλούμενοι λόγους εθνικού συμφέροντος, που αυθαίρετα ένας εισαγγελέας χαρακτηρίζει έτσι, χωρίς καν να κριθούν από ένα δικαστικό συμβούλιο».
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι πέρα από τα ελληνοτουρκικά και τις εκλογές έχουμε «μεγάλα θεσμικά θέματα, δημοκρατικά», όπως π.χ. όταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ «θεωρήσει η ίδια, μία εισαγγελέας, ότι μπορεί να προδίδει τα εθνικά συμφέροντα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και αποφασίζει να την παρακολουθήσει. «Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα περικλείεται στη νοοτροπία αυτή και πόσο μεγάλη σημασία έχει ο σεβασμός του Συντάγματος, η αυστηρή τήρησή του και η διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών» σημείωσε μεταξύ άλλων.
