Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.6° 25.8°
3 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.6° 26.3°
3 BF
39%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
28.8° 25.5°
3 BF
61%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
43%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.9° 24.9°
2 BF
50%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
30.0° 22.9°
2 BF
60%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.4° 26.4°
2 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
44%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.4° 24.9°
2 BF
64%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 24.6°
2 BF
69%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
26.8° 21.6°
3 BF
78%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 23.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
5 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
22%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 26.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
32.1° 26.6°
3 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.8° 27.5°
4 BF
32%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.3° 23.3°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
24°C
27.7° 23.6°
3 BF
64%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
3 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Απολογούνται στην Ολομέλεια για τις υποκλοπές μέσω... απορρήτου [live] UPD

Σε απολογία η κυβερνητική παράταξη, απόντος του πρωθυπουργού και με ξεκάθαρο στόχο τη συσκότιση και το οριστικό κουκούλωμα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής αποτελεί την τελευταία «πράξη» της φαρσοκωμωδίας που έστησε η κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή με τη συζήτηση επί του πορίσματος, το οποίο, όμως, είναι... απόρρητο και δεν μπορεί να διεξαχθεί δημόσιος διάλογος επί του κειμένου.

Δείτε live τη συνεδρίαση

https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

Ο εισηγητής Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «κατά την διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής έγινε πολλές φορές συζήτηση για τη μυστικότητα των εργασιών της, αλλά και για το απόρρητο. Αντίστοιχη συζήτηση θα έγινε και στην ΔτΠ. Αντίστοιχη συζήτηση θα έγινε και στη Διάσκεψη των Προέδρων (ΔτΠ). Υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τα πορίσματα ωστόσο τα οποία προέκυψαν, μετά τις εργασίες της Επιτροπής, τα οποία με απόφαση της πλειοψηφίας καλύπτονται και αυτά από την μυστικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε θωρώντας ότι αυτό αντίκειται στην κοινοβουλευτική διαδικασία και τον ΚτΒ και επιθυμούμε να καταθέσουμε στα Πρακτικά την πορισματική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως λογικό αυτονόητο και εύλογο.» Επίσης ζήτησε να κατατεθεί και το πόρισμα της πλειοψηφίας αλλά και των άλλων κομμάτων αντιθέτως, όπως είπε «θα είναι μια εμμονή στην παραδοξότητα»

Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε ότι το θέμα αυτό «συζητήθηκε χθες εκτενώς με τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα στην ΔτΠ. Η απόφαση της πλειοψηφίας είναι ότι στηρίζει την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι αρκετά κόμματα της Αντιπολίτευσης την πορισματικής τους γνώμη την έχουν δημοσιοποιήσει. Για την τυπική κατάθεση στα Πρακτικά της Βουλής, που θέτε τε , αυτό κανείς δεν μπορεί να σας το απαγορεύσει να το κάνετε όπως και για όποιο κόμμα τι επιθυμεί με δική του ευθύνη. Ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος, η απόφαση της Εξεταστικής είναι επίσης ξεκάθαρη. Προφανώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί κανείς να την υποχρεώσει. Ούτε τίθεται θέμα ψηφοφορίας»

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του υποστήριξε ότι η διαφωνία στο θέμα της προαιρετικότητας κατάθεσης του πορίσματος της πλειοψηφίας και των άλλων κομμάτων στα Πρακτικά είναι ότι «δεν μπορεί τα Πρακτικά της Βουλής και όχι μόνο για τον Ιστορικό του μέλλοντος αλλά και για την άμεση συνέχεια αυτής της υπόθεσης που προφανώς θα υπάρχει να είναι ελλιπής. Δηλαδή να είναι ανάπηρα, να απουσιάζει η πρόταση της πλειοψηφίας. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε στο Φάκελο της Κύπρου που η συζήτησή της έγινε σε καυτούς καιρούς. Τα πορίσματα και οι γνώμες είναι κατατεθειμένες στα Πρακτικά της Βουλής. Δεν νοείται να βγουν Πρακτικά της Βουλής σήμερα με τις απόψεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και να μην υπάρχει το Πόρισμα που προέρχεται από την πλειοψηφία. Είναι μείζον θέμα »

Ο Α Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, του απάντησε πως «αυτά τα είπατε και χθες και είναι στα Πρακτικά της συνεδρίασης της ΔτΠ. Και δεν θέλω να πω ότι όποιος συνάδελφος βουλευτής ήθελε να διαβάσει το πόρισμα της πλειοψηφίας θα μπορούσε να είχε πάει να το διαβάσει (εν. στην ειδική αίθουσα που φυλάσσεται) αλλά από ότι έχω πληροφορηθεί ότι αυτοί που πήγαν και το διάβασαν ήταν ελάχιστοι. Καταγράφηκε πάντως κ. Βούτση και η δική σας άποψη».

Τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώτος βουλευτής που ανέβηκε στο βήμα, ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε τα συμπεράσματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ανάμεσα σε άλλα ο εισηγητής του κόμματος ανέφερε:

 • Προκύπτει, από την εν γένει στάση του κ. πρωθυπουργού, ότι βασικός γνώμονάς του δεν ήταν χυθεί φως στην υπόθεση αλλά να τη συγκαλύψει και να εξαφανίσει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών.
 • Προκύπτει ότι δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις παρακολουθήσεις, τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. Κουκάκη.
 • Υπάρχουν επαρκέστατες ενδείξεις ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε μόνο μέσω της διαδικασίας των επίσημων επισυνδέσεων αλλά αξιοποιούσε, χρησιμοποιούσε και το λογισμικό Predator.
 • Τεκμαίρεται όχι απλώς η γνώση του πρωθυπουργού αλλά η ενορχήστρωση της όλης υπόθεσης, τόσο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ όσο και από το λογισμικό Predator, και η ενορχήστρωση της όλης συγκάλυψης.
 • Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, υπαρκτό και τεράστιο, και ο μοναδικός δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η μεγάλη πολιτική προοδευτική αλλαγή στη χώρα.

Σήμερα απολογείται η κυβέρνηση, απολογείται το Μαξίμου, δεν απολογείται ο κ. Κώτσηρας», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας την παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης στα κυβερνητικά έδρανα.

Ως προς τη λειτουργία της εξεταστικής, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι:

 • Δεν συγκροτήθηκε διακομματικό προεδρείο, με ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν το δέχθηκε η πλειοψηφία, έστω και συμβολικά, για να καταδείξει τη βούληση ότι θα χυθεί άπλετο φως.
 • Ακολούθησαν κοινοβουλευτικές εκτροπές που κατέστησαν σαφή βούληση να συσκοτιστεί οποιαδήποτε πληροφορία που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη.
 • Απορρίφθηκαν οι προτάσεις εξέτασης μαρτύρων που είχαν σχέση με την υπόθεση, όπως οι κ.κ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Γεραπετρίτης, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών που διαχειρίζονται το καλόβουλο λογισμικό Predator. Mέσα σε αυτά απορρίφθηκε η κλήση σε εξέταση και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.
 • Επιβλήθηκε απόρρητο των εργασιών της εξεταστικής.

Απόρρητο αλά καρτ

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του εισηγητή της Ν.Δ., Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ο οποίος στην προσπάθειά του να απορρίψει την σφοδρή αντιπολιτευτική κριτική έφτασε στο σημείο να επικαλείται το ίδιο το πόρισμα που κρύβει η κυβέρνηση επειδή είναι… απόρρητο.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής υποστήριξε ότι οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης «κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα», σημειώνοντας ότι «προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό PREDATOR, δεν διενεργήθηκε ούτε από την ΕΥΠ, ούτε από οποιονδήποτε άλλο Ελληνικό δημόσιο φορέα» για να συμπληρώσει ότι «αποδείχθηκε ότι το γραφείο του Πρωθυπουργό και οι συνεργάτες του δεν γνώριζαν για την άρση του απορρήτου σε οποιοδήποτε στάδιο. Δεν προέκυψε παρακολούθηση εκ μέρους της ΕΥΠ για κανένα πολιτικό πρόσωπο από αυτά που έκαναν αίτηση για να μάθουν αν παρακολουθούνται, συμπεριλαμβανομένου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη».

Επανέλαβε τις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί παρακολουθήσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα στείρα αντιπολίτευση και τοξικότητα.

«Τζόγαρε με συνθήματα και τσιτάτα περί σκανδάλου πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ελεγκτικές διαδικασίες. Η τοξικότητα, μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε σε τέτοια σημεία ώστε η ίδια να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως ιεροεξεταστή, ως κήνσορα αλλά και ως δικαστής, προσπαθώντας να ναρκοθετήσει τον ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια και διαπομπεύοντας όσους a priori ήθελε ως ενόχους. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρωταγωνίστησε σε αυτό τον διαγωνισμό αγανάκτησης, σε μια ακόμα απόπειρά του να αλώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όλα όμως γύρισαν μπούμερανγκ. Και κάθε μια κατηγορία που με τόση ευκολία εξαπέλυαν διαψεύστηκε εκκωφαντικά. Καταδίκαζε a priori τον κ. Μητσοτάκη ως υπεύθυνο θεσμικής εκτροπής και υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος Αλλά αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία σχέση με τα όσα εξοργιστικά υποστήριξε ο κ. Τσίπρας» είπε ακόμη.

Κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας για παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ήταν ένα εφεύρημα της Νέας Δημοκρατίας, του κ. πρωθυπουργού και όλων όσων συνεπικουρούν το έργο του, μόνο και μόνο για να μπορεί να ελέγξει και να κρατάει σε ομηρία τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και όλη την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επόμενων εξελίξεων και των επόμενων εκλογών», ανέφερε, με τη σειρά της η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η κ. Λιακούλη κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο συμπερασμάτων του κόμματός της, σημειώνοντας ότι «σήμερα βιώνουμε την πιο γκρίζα ημέρα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας», με αλλοίωση βασικών αρχών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

«Δεν αισθάνεστε εσείς ντροπή. Ντρεπόμαστε εμείς για λογαριασμό σας», είπε απευθυνόμενη στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Εσείς, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσατε και διατάξατε δόλια, καταχρηστικά και αντιθεσμικά ότι και τα πορίσματα θα είναι απόρρητα. Καλούμαστε εμείς οι βουλευτές να μετράμε τα λόγια μας, μη μας ξεφύγει καμιά λέξη που θεωρείται, για εσάς, απόρρητη. Σαν να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η καρμανιόλα της λογοκρισίας, με το ενδεχόμενο μάλιστα της προσωπικής μας δίωξης. Φροντίσατε να το κάνετε και αυτό. Και την απειλή της κάθειρξης, όπως είπε η αρμόδια… Να πλανάται σήμερα αυτή η πνιγηρή ατμόσφαιρα, που η κυβέρνησή σας δημιούργησε, μέσα στο Κοινοβούλιο μίας δημοκρατικής χώρας», πρόσθεσε.

Ιδίως για τους κανόνες που διέπουν τη σημερινή συζήτηση, η κ. Λιακούλη τόνισε ότι οι βουλευτές καλούνται να γίνουν πρωταγωνιστές βωβού κινηματογράφου, μαριονέττες, σε ένα θέατρο σκιών που τα νήματα κινεί το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως, όμως, προεξόφλησε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ συνολικά «δεν ήταν ποτέ, δεν θα γίνουν ποτέ βουβές μαριονέττες του οποιουδήποτε συστήματος», γιατί «εποχές λογοκρισίας και απόκρυψης κειμένων από τη δημοσιότητα τις βίωσε κάποτε η Ελλάδα, ήρθε όμως το ΠΑΣΟΚ και αυτό το κατήργησε».

«Δεν αισθάνεστε ίχνος ντροπής να οργανώνετε και να εφαρμόζετε το σχέδιο της σιωπής. Εμείς ντρεπόμαστε και για λογαριασμό σας», επεσήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη στα έδρανα της πλειοψηφίας, και επέμεινε: «Είναι ντροπή να παρακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση ένας ευρωβουλευτής, ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, που για χρόνια δίνει μάχες στο εξωτερικό για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι ντροπή να μαθαίνει τυχαία -και όχι στο δικό του Κοινοβούλιο αλλά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ότι τον παρακολουθούν με κακόβουλο λογισμικό. Είναι ντροπή να παρακολουθείται ένας υποψήφιος αρχηγός ενός κόμματος στη διάρκεια εσωκομματικής διαδικασίας. Είναι ντροπή μεγάλη να θεωρείται σύμπτωση να τον παρακολουθούν δύο συστήματα, ένα παράνομο λογισμικό και η ΕΥΠ. Είναι ντροπή το Σύνταγμα, που έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα, να ποδοπατιέται με την ειδική συνταγματική μέριμνα περί εθνικής ασφάλειας. Είναι ντροπή να καταστρέφεται ο φάκελος παρακολούθησης την ημέρα που ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Είναι ντροπή μία ανεξάρτητη αρχή, η ΑΔΑΕ, να στραγκαλίζεται θεσμικά, να ευτελίζεται διαδικαστικά, γιατί κάνατε ακόμη και πολιτικό μπούλινγκ στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ».

Ξεχωριστές στιγμές στην ομιλία της κ. Λιακούλη ήταν όταν υπογράμμισε ότι θα υπάρξει άμεσα διαδικασία για τα «ανερυθρίαστα ψεύδη» που είχαν καταθέσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επίσης, όταν, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό, είπε πως αφού «καρατόμησε» τον ανιψιό του και εκδίωξε τον διοικητή της ΕΥΠ, έκανε «τσουλήθρα στο ξυράφι», αφήνοντας βαθιές πληγές στο κεντρώο δημοκρατικό προφίλ του, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο πάσχιζε να δημιουργήσει.

Πυρά από ΚΚΕ σε Ν.Δ. αλλά και ΣΥΡΙΖΑ

Για πολιτικές και ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες όχι μόνο της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Οι επιλεκτικές διαρροές είτε από πλευράς της κυβέρνησης είτε από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επιβεβαιώθηκε στη πράξη, είχαν στόχο να συσκοτίσουν και καλλιεργήσουν αυταπάτες ενώ την ίδια ώρα διαβαθμισμένα έγγραφα, που τα έδινε η ΕΥΠ παίζοντας σκοτεινά παιχνίδια, γίνονταν φέιγ βολάν στα Μέσα Ενημέρωσης», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος. Όπως είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, «όλο το σκηνικό αυτό αξιοποιήθηκε για να μπορέσουν να προχωρήσουν στα πολιτικά τους παιχνίδια». 

«Αρνήθηκε επίμονα η πλειοψηφία και δεν δέχτηκε να κληθεί κανένας μάρτυρας σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές στο ΚΚΕ για την οποία δρομολογήθηκε η συγκάλυψη της, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Και η ευθύνη βαραίνει τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που βολεύτηκε πίσω από αυτό» σημείωσε ακόμα ο εισηγητής του κομμουνιστικού κόμματος.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για το ρόλο της ΑΔΑΕ, υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος της Αρχής έφθασε στο έσχατο σημείο να επικαλεστεί ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε την έρευνα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Καραθανασόπουλος «η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής έχει πολλαπλές στοχεύσεις:

 • Πρώτον: τη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών και τον μη καταλογισμό των αναμφισβήτητων πολιτικών και ενδεχόμενα και ποινικών ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ για την υπόθεση του Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων και του ΚΚΕ. Πολιτικές και ενδεχόμενα και ποινικές όμως και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του ΚΚΕ.
 • Δεύτερον: τη συγκάλυψη ενός επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου το οποίο συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις για τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση για την οποία κανείς δεν εξαιρείται.
 • Τρίτον: να συγκαλυφθεί ο πολυπλόκαμος μηχανισμός που έχει στηθεί διαχρονικά στη χώρα μας από παρακρατικές υπηρεσίες και η αποενοχοποίηση των ξένων μυστικών υπηρεσιών.
 • Τέταρτον: στον ρόλο των Ανεξάρτητων αρχών οι οποίες επιβεβαιώθηκε ότι είναι το πλυντήριο στη δράση των μυστικών υπηρεσιών και βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και με προκαθορισμένους ρόλους.
 • Πέμπτον: στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού.

«Οι κοκορομαχίες στην Εξεταστική Επιτροπή είναι για να συγκαλύψουν την ευθύνη που έχουν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει και την επικίνδυνη δράση αυτών των μηχανισμών.

Σακοράφα: Διατεταγμένη παρωδία η Εξεταστική 

«Η απαράδεκτη διαδικασία, την οποία επέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, απέδειξε μία διατεταγμένη παρωδία εξεταστικής επιτροπής, μια διεκπεραιωτική διαδικασία, αυτοδεσμευόμενη να μην αγγίξει επ' ουδενί την ουσία των κρίσιμων ζητημάτων» τόνισε η Σοφία Σακοράφα, εισηγήτρια του ΜέΡΑ25.

Και αφού τόνισε πως η πλειοψηφία απέφυγε εσκεμμένα τη διεύρυνση του καταλόγου των μαρτύρων, επισήμανε πως «το εσκεμμένα ελλιπές και απολύτως ατελές υλικό, που προέκυψε από τις διαδικασίες της Επιτροπής, είναι απρόσφορο ακόμα και για την εξαγωγή στοιχειωδών συμπερασμάτων, πόσο μάλλον για τη σύνταξη σοβαρού πορίσματος».

«Ακόμα και τα πορίσματα κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε συγκεκριμένα σημεία, δεν στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία. Απλώς προσπαθούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα με βάση τα κενά και τα ελλείμματα της διερεύνησης της Επιτροπής», πρόσθεσε.

«Το μόνο πόρισμα που μπορεί να εξαχθεί από όλη, την απαράδεκτη διαδικασία που εσκεμμένα ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών, είναι η πλήρης έκπτωση της δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η καταρράκωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», επισήμανε.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απολογούνται στην Ολομέλεια για τις υποκλοπές μέσω... απορρήτου [live]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας