• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 14.0°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.7°C
  5 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 15.8°C
  5 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.0°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  94%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το χρονικό της συγκάλυψης

 • A-
 • A+
Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών ⫸ Πώς η κυβερνητική πλειοψηφία κατάφερε σε 16 μέρες, 8 συνεδριάσεις και με μόνο 7 μάρτυρες να βυθίσει στο σκοτάδι την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης ● Η πρώτη συνεδρίαση στις 7 Σεπτεμβρίου έθεσε τις βάσεις γι' αυτό που ακολούθησε. Η πλειοψηφία επέβαλε απόρρητες συνεδριάσεις και μάλιστα ανάγκασε τους βουλευτές όχι μόνο να μη λαμβάνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης στην οποία οι ίδιοι συμμετέχουν, αλλά για να τα δουν να πρέπει να πηγαίνουν σε ειδική αίθουσα με «επίβλεψη». Ούτε λόγος φυσικά για το διακομματικό προεδρείο που ζήτησε η αντιπολίτευση, καθώς επιβλήθηκε διά της πλειοψηφίας «γαλάζια μονοκρατορία».

Δεκαέξι μέρες, 7 μάρτυρες, 8 συνεδριάσεις. Τόσο χρειάστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ. για να ευτελίσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πρόσωπα-κλειδιά δεν εκλήθησαν καν, οι εμπλεκόμενοι κρύβονταν πίσω από το «απόρρητο» για να μην πουν το παραμικρό, συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με επιλεκτικές διαρροές, απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής έρευνας, εμφανής διάθεση για συγκάλυψη και κουκούλωμα. Τα παραπάνω αποτελούν κοινή και εδραιωμένη πεποίθηση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ακόμη και όταν προέκυπταν νέα στοιχεία, π.χ. από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο που αποκάλυψε ότι η καταστροφή του συστήματος παρακολούθησης της ΕΥΠ έγινε την ίδια μέρα με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, στην ανεξάρτητη αρχή για έλεγχο, οι βουλευτές της Ν.Δ. αντέδρασαν έντονα τραμπουκίζοντας και απειλώντας τον μάρτυρα. Αλλωστε είχε προηγηθεί η αδελφή του πρωθυπουργού και βουλευτίνα της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε δώσει πρώτη τη «γραμμή»: Οποιος μιλήσει κινδυνεύει με κακούργημα λόγω του απορρήτου και θα πάει δέκα χρόνια φυλακή.

Από την αρχή το κυβερνών κόμμα έδειξε τις προθέσεις του με τη ελλιπή λίστα μαρτύρων από την οποία εξαιρέθηκαν με προκλητικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο -αποπεμφθείς λόγω του σκανδάλου- γενικός γραμματέας και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, ο δημοσιογράφος και θύμα των υποκλοπών Θανάσης Κουκάκης, οι αρμόδιοι εισαγγελείς της ΕΥΠ, τα στελέχη της υπηρεσίας που ζήτησαν την παρακολούθηση κ.λπ.

Η Ν.Δ., διά της πλειοψηφίας της στην Εξεταστική, επέλεξε να καλέσει μόνο δύο πρώην διοικητές της ΕΥΠ, άσχετους με την υπόθεση (Θεόδωρος Δραβίλλας, Γιάννης Ρουμπάτης), για να κάνει αποτυχημένους συμψηφισμούς με το παρελθόν με την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα για την επένδυση του Κατάρ στη Ζάκυνθο. Κάλεσε και τη λεγόμενη «πέτρα του σκανδάλου», τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, που αρνήθηκε να πει κάτι ουσιαστικό, όπως και τον νυν διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Η λίστα συμπληρώθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο, την επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρας Ρογκάκου, τον εκπρόσωπο της εταιρείας Krikel, ενώ εκκρεμεί η αποστολή γραπτών ερωτήσεων στην εκπρόσωπο της Intellexa (λογισμικό predator) και ίσως η κατάθεση του Ν. Ανδρουλάκη, αναλόγως των αποφάσεων της Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρώτη συνεδρίαση στις 7 Σεπτεμβρίου έθεσε τις βάσεις της συγκάλυψης που ακολούθησε. Η πλειοψηφία επέβαλε απόρρητες συνεδριάσεις και μάλιστα ανάγκασε τους βουλευτές όχι μόνο να μη λαμβάνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που οι ίδιοι συμμετέχουν, αλλά για να τα δουν θα πρέπει να πηγαίνουν σε ειδική αίθουσα με «επίβλεψη». Ούτε λόγος φυσικά για το διακομματικό προεδρείο που ζήτησε η αντιπολίτευση, καθώς επιβλήθηκε διά της πλειοψηφίας «γαλάζια μονοκρατορία».

Στη συνέχεια εξαιρέθηκαν κατά πρωτοφανή τρόπο όλο τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα (Κυρ. Μητσοτάκης, Γρ. Δημητριάδης, Γ. Γεραπετρίτης κ.ά.), καθώς ο μόνος πολιτικός που κατά το σκεπτικό της Ν.Δ. πρέπει να έρθει στην Εξεταστική είναι το θύμα των υποκλοπών Νίκος Ανδρουλάκης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την πρώτη αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης μόλις στη δεύτερη συνεδρίαση, για να ακολουθήσει άλλη μία την περασμένη Πέμπτη για το ίδιο ζήτημα.

Ακολούθησε η κατάθεση του Θεόδωρου Δραβίλλα, διοικητή της ΕΥΠ επί Σαμαρά (2012-2014), ο οποίος «άδειασε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας ότι εκείνος θα είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό εάν υπήρχε παρακολούθηση πολιτικού προσώπου. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιάννης Ρουμπάτης, διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο και απάντησαν σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις των βουλευτών. Ειδικά ο κ. Ρουμπάτης συντάχθηκε απολύτως με τη θέση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου, Βενιζέλου, υπογραμμίζοντας ότι είναι παράνομες οι παρακολουθήσεις πολιτικών από την ΕΥΠ.

Οσο για το σκανδαλώδες ζήτημα της καταστροφής του φακέλου Ανδρουλάκη στην ΕΥΠ, ο κ. Ρουμπάτης αποκάλυψε ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν ρητή εντολή, ενώ και ο κ. Δραβίλλας είχε υποστηρίξει ότι η καταστροφή υλικού είναι πολύπλοκη διαδικασία που δεν γίνεται τυχαία.

Το... απόρρητο

Την ακριβώς αντίθετη στάση κράτησε ο Π. Κοντολέων, επί των ημερών του οποίου έγιναν οι υποκλοπές σε Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Επικαλέστηκε το απόρρητο υπό τον φόβο ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του, όπως σχολίαζαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά αποκάλυψε γνωριμία ετών με τον Γρ. Δημητριάδη ο οποίος τον σύστησε στον Κυρ. Μητσοτάκη. Ειρωνικά χαμόγελα στην αντιπολίτευση προκάλεσε και η αποστροφή του ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά ούτε καν τον ρώτησε για τους λόγους της.

Το βασικό πλήγμα στη Ν.Δ. ήρθε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά το πώς η νυν ηγεσία της ΕΥΠ και η αρμόδια εισαγγελέας αρνούνται να συνεργαστούν με την αρμόδια από το Σύνταγμα ελεγκτική αρχή και προσπαθούν να συγκαλύψουν την υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος της Krikel περιορίστηκε να πει ότι επί της ουσίας δεν ξέρει τίποτα ούτε για το predator ούτε γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, παρά τις συμβάσεις στον τομέα της ασφάλειας και των επικοινωνιών που έχει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αντίστοιχα και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν βρήκε το παραμικρό για το predator, χωρίς όμως να κάνει καμία ουσιαστική έρευνα όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση. Από την τραγελαφική εξέταση μέσω... email της εκπροσώπου της Intellexa, στην οποία αρνείται να συμπράξει σύσσωμη η αντιπολίτευση, κανείς δεν περιμένει τίποτα ουσιαστικό.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει μεταξύ άλλων και την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και μιλά ανοιχτά για «ομερτά με στόχο τη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών» των εμπλεκομένων και των πολιτικών ευθυνών του πρωθυπουργού. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ που μιλά για «κοροϊδία και βαθύ σκοτάδι». Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει «όλα στο φως»...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Η κοροϊδία ολοκληρώθηκε
Με έναν διπλό θεσμικό τραγέλαφο ολοκληρώθηκαν ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η κοροϊδία ολοκληρώθηκε
ΒΟΥΛΗ
Ψεκάστε, συγκαλύψτε, τελειώσατε
Η Ν.Δ. κλείνει άρον άρον τις εργασίες της εξεταστικής-παρωδία για τις υποκλοπές, αρνούμενη να καλέσει βασικούς μάρτυρες ● Αποχώρησε από τη συνεδρίαση η αντιπολίτευση ● Τι κατέθεσαν η επικεφαλής της Εθνικής...
Ψεκάστε, συγκαλύψτε, τελειώσατε
ΒΟΥΛΗ
Διπλό σκάνδαλο υποκλοπών και συγκάλυψης
Nέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς μετά την ακρόαση-«βόμβα» του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και για δεύτερο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης.
Διπλό σκάνδαλο υποκλοπών και συγκάλυψης
ΒΟΥΛΗ
Εσκασε η «βόμβα» των υποκλοπών
Βαριά εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι ο φάκελος της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΥΠ καταστράφηκε την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την ΑΔΑΕ τη διερεύνηση της...
Εσκασε η «βόμβα» των υποκλοπών
ΒΟΥΛΗ
Αποφασίζομεν και κουκουλώνομεν
Επιχείρηση «απόλυτο σκότος» στην Εξεταστική για τις υποκλοπές ● Η Ν.Δ. αποφάσισε να εξαιρέσει από μάρτυρες όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ● Οργισμένη αντίδραση της...
Αποφασίζομεν και κουκουλώνομεν
ΒΟΥΛΗ
Υπερψηφίστηκε η Εξεταστική
Με την υπερψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή που θα ερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών ξεκινά η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης, με τον πρωθυπουργό και την...
Υπερψηφίστηκε η Εξεταστική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας