Βαριά εκτεθειμένη βγαίνει για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς σε ειδική απόρρητη συνεδρίαση της Βουλής οι άμεσα εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στο παραμικρό, επικαλούμενοι το... απόρρητο.
Τόσο ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ανιψιός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, δεν έδωσαν καμία εξήγηση για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ούτε αν παρακολουθούνταν άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους πρωτοφανή απόπειρα συγκάλυψης.
Τα σημειώματα
Το επιχείρημα των δύο κατέπεσε, όμως, όταν ο νυν πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Χρήστος Ράμμος, αλλά και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, ξεκαθάρισαν εντός της συνεδρίασης ότι δεν υπάρχει απόρρητο σε ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, άποψη την οποία εξέφρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας.
Το μόνο που υποστήριξε με θέρμη ο κ. Κοντολέων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι δεν ενημέρωνε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το μέγαρο Μαξίμου για τις παρακολουθήσεις, παρά μόνο μέσω σημειωμάτων για τα αποτελέσματα ορισμένων ερευνών. Βουλευτές της αντιπολίτευσης είδαν αντίφαση σε αυτό με τη φράση που φέρεται να είπε ο κ. Δημητριάδης, όταν ρωτήθηκε αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι: «Δεσμεύομαι από το απόρρητο, δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι».
Τη «γαλάζια» επιχειρηματολογία ήρθε να συντρίψει λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος ναι μεν επικαλέστηκε και εκείνος το απόρρητο για να μην απαντήσει επί της ουσίας σε τίποτα, αλλά έπειτα από απανωτές ερωτήσεις του κ. Ραγκούση για το αν παρακολουθούνται σήμερα πολιτικοί, φέρεται να απάντησε ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό πλήρως για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Το τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είναι ότι ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολόκληρος ο φάκελος Ανδρουλάκη, με στόχο να εξαφανιστούν τα ίχνη και άρα οι σχετικές ευθύνες, καθώς αυτό δεν το απέκλεισαν ούτε ο νυν διοικητής της ΕΥΠ ούτε ο Π. Κοντολέων ούτε η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ ρωτήθηκε, μετά και το σχετικό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.», και φέρεται να απάντησε ότι ο ίδιος έχει δώσει εντολή να σταματήσει κάθε διαδικασία καταστροφής υλικού.
Η εισαγγελέας Β. Βλάχου επικαλέστηκε το απόρρητο βάσει απόφασης του Αρείου Πάγου και σύμφωνα με διαρροές από πλευράς Ν.Δ., είπε ότι τα αιτήματα παρακολούθησης πρέπει να έχουν τουλάχιστον έξι υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ, διαφορετικά τα απορρίπτει, όπως έχει κάνει σε 140 περιπτώσεις.
Εταιρείες λογισμικού
Ο κ. Δημητριάδης φέρεται να λογομάχησε και με τον Παύλο Πολάκη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τον ρώτησε για τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και των Reporters United περί των σχέσεών του με τις εταιρείες λογισμικού παρακολουθήσεων, με εκείνον να υποστηρίζει εκ νέου ότι πρόκειται για νόμιμες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης, ξεκαθάρισε ότι η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων και δεν υπάρχουν τέτοιες «νόμιμες επισυνδέσεις», ενώ για τις συνακροάσεις στο ΚΚΕ φέρεται να απάντησε ότι δεν είχε εμπλοκή η ΕΥΠ. Όσο για την περίφημη παρακολούθηση επί ΣΥΡΙΖΑ των κ. Σαγιά και Πιτσιόρλα για την επένδυση του Κατάρ στη Ζάκυνθο, υπόθεση που χρησιμοποιεί επί ματαίω η Ν.Δ. για πολιτικούς συμψηφισμούς, ο κ. Ρουμπάτης σημείωσε ότι δεν υπήρχε παρακολούθηση των ιδίων, αλλά άλλων προσώπων ήδη πριν από το 2015, τα οποία συνομιλούσαν και μαζί τους.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος επιβεβαίωσε πάντως ότι η αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη δεν έγινε από την ΕΥΠ, αλλά από έλεγχο της ΑΔΑΕ στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Για «Βατερλό του παρακρατικού συστήματος Μητσοτάκη» μιλούν στην Κουμουνδούρου, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, και τονίζουν ότι η επίκληση του απορρήτου από πλευράς Δημητριάδη και Κοντολέοντος «δείχνει τον πανικό του συστήματος».
«Συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη και στην Επιτροπή Θεσμών», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), μιλώντας για πρόσχημα του απορρήτου προκειμένου κανένας νυν ή πρώην αξιωματούχος να μην απαντήσει το παραμικρό. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στο τέλος της συνεδρίασης να κληθούν εκ νέου οι κ. Δημητριάδης και Κοντολέων και να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες της επιτροπής στον έλεγχο της ΕΥΠ, αλλά το προεδρείο της επιτροπής δεν έθεσε καν το ζήτημα σε ψηφοφορία. Πρόκειται για «προσπάθεια ακύρωσης και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της Επιτροπής Θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας συγκάλυψης», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Προσπάθεια απαξίωσης
Για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών έκανε λόγο ο Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ), τονίζοντας ότι όσοι κλήθηκαν «αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως».
Για πλήρη συγκάλυψη του όλου θέματος με την επίκληση του απορρήτου κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ), καταγγέλλοντας ότι υπάρχει προσπάθεια απαξίωσης του ζητήματος των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.
Από την πλευρά της Ν.Δ., ο Κώστας Καραγκούνης περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη κατέρρευσε. Αποσαφηνίσθηκε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκαν για καμία απολύτως άρση και κυρίως επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των επισυνδέσεων αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος».
Στην αρχή τής σχεδόν 11ωρης συνεδρίασης η Ν.Δ. υπέστη άλλη μια κοινοβουλευτική ήττα, λόγω των οριακών συσχετισμών στην επιτροπή Θεσμών (10-9). Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία είχε αποφασίσει ήδη από την προηγούμενη ημέρα στη διάσκεψη των προέδρων να γίνει η ακρόαση όλων ταυτόχρονα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει μπάχαλο και να ζητά κατά μόνας, στη συνεδρίαση ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας επί της ουσίας συντάχθηκε με το αίτημα της αντιπολίτευσης, αναγκάζοντας τη Ν.Δ. να συμφωνήσει σε ακρόαση κατά δύο ομάδες, νυν και πρώην αξιωματούχων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας