• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.4°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.9°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.6°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 22.5°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.5°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.5°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.7°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 26.5°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  3 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  62%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI

«Κλιματικός νόμος με παράθυρα ευκαιρίας για τα συμφέροντα που σας στηρίζουν»

 • A-
 • A+

Σφοδρή είναι η κριτική που άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον Κλιματικό Νόμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έρχεται να επιλύσει τα ουσιαστικά προβλήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής. Όπως είπε, ο νόμος είναι ύβρις για τις επόμενες γενιές που αφήνει «παράθυρα ερμηνείας και ευκαιρίας για τα συμφέροντα που στηρίζουν» την κυβέρνηση.

Ο Αλέξη Τσίπρας επισήμανε ότι μια κυβέρνηση μπορεί να είναι κακή, και να αφήνει προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά αυτή η κυβέρνηση «κληροδοτεί προβλήματα στις επόμενες γενιές», που είναι το μέλλον αυτής της χώρας.

Όπως είναι ο νόμος «θα έπρεπε να είναι κοινωνικό συμβόλαιο για τις επόμενες γενιές, αλλά τελικά είναι υποθήκη για το μέλλον της χώρας».

Και υποσχέθηκε «έναν πραγματικό κλιματικό νόμο που θα προκύψει από τον κοινωνικό διάλογο ώστε να θέτει βασικές αρχές για νέο καταναλωτικό και περιβαλλοντικό σχέδιο της χώρας, που θα καθιερώνει την «ενεργειακή δημοκρατία», τον στόχο της μηδενικής ρύπανσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που αισθάνεται ο πολίτης και στον τρόπο με τον οποίο απαντά και διαβάζει τις ανάγκες του.

Και τόνισε ότι αντί για λύσεις, προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών συμφερόντων. Όπως επισήμανε, η κλιματική μετάβαση είναι αναγκαία και δεν είναι ανέξοδη, «το κόστος πρέπει να το επωμιστούμε, αλλά το κρίσιμο είναι ποιος θα το πληρώσει».

«Η κυβέρνηση ρίχνει το κόστος στην πλάτη των πολιτών, των μικρών επιχειρήσεων, στην πλάτη της κοινωνίας και όχι στους ισχυρούς», είπε, δηλαδή το ρίχνει «στα συνήθη υποζύγια», για να μην αναλάβουν κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο τρόπος που νομοθετεί αυτή η κυβέρνηση είναι «υπέρ των συμφερόντων», δημιουργεί μαύρες τρύπες όπου ρίχνει εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να πηγαίνουν αλλού.

Και τόνισε ότι αυτό που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνηση, είναι τα έργα της, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όταν όλοι έβλεπαν ότι έρχεται η ενεργειακή κρίση, ή ότι έδωσε βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα τις περιοχές NATURA.

Και πρόσθεσε: «Νομοθετείτε σε έναν κλιματικό νόμο τη δέσμευση της χώρας σε εισαγόμενο υγροποιημένο αέριο», δηλαδή «το ακριβώς αντίθετο από την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή διαχείριση της ανικανότητάς της» με τρόπο «όπου φυσάει ο άνεμος».

Κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιό της για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο, αν έχουν ενοικιαστεί αεροσκάφη, αν έχουν προσληφθεί δασοπυροσβέστες και αν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται ώστε να μην ζήσουμε την καταστροφή που ζήσαμε με τις πυρκαγιές πέρυσι.

Καθεστώς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στο θέμα του ελέγχου του Τύπου, των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και της πίεσης προς τα ΜΜΕ, με τη χώρα να κατρακυλά στις λίστες της ελευθεροτυπίας, μιλώντας για «καθεστώς».

Βασικά σημεία

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε τίτλους

- Σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, οι πολίτες συζητούν το υπαρξιακό τους πρόβλημα, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

- Ο κ. Μητσοτάκης, όσο βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με τα τετριμμένα της καθημερινότητας των πολιτών και δεν είναι με το κρατικό αεροσκάφος για ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ για να δει τελικούς NBA δίνοντας το παράδειγμα της ολιστικής αντίληψης για την ποιότητα ζωής, αντί να ασχοληθεί και να ψάχνει απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα της κοινωνίας και της κλιματικής κρίσης, προσπαθεί να βρει απάντηση στο υπαρξιακό ερώτημα της κυβέρνησής του.

- Ο κλιματικός νόμος δεν είναι φτιαγμένος για να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Μεταφέρει το κόστος στην κοινωνία. 

- Πρέπει να πούμε αλήθεια, η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαίος δρόμος στον οποίον όλοι συμφωνούμε, αλλά δεν είναι ανέξοδος. Πρέπει να επωμιστούμε το κόστος αυτό για χάρη των επόμενων γενιών. 

- Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εμείς λέμε να επωμιστούμε το κόστος με δικαιοσύνη, οι έχοντες να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους. Εσείς λέτε να το αναλάβουν τα κορόιδα, τα συνήθη υποζύγια. Τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί. Μην τυχόν και αναλάβουν το κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές να συνεχίσουν να αισχροκερδούν ανεξέλεγκτες στο όνομα της αυτορρύθμισης της αγοράς. 

- Αυτή είναι η ιδεολογία σας, αυτό κάνετε παντού. Στην Παιδεία νομοθετείτε υπέρ των κολεγίων, στην Υγεία υπέρ των ιδιωτικών ομίλων, στο Ασφαλιστικό υπέρ των funds. Το ίδιο κάνετε στο περιβάλλον και στην ενέργεια. 

Ράλι αισχροκέρδειας

-  Έχετε αφήσει το ράλι της αισχροκέρδειας σε ενέργεια και καύσιμα να συρρικνώνει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έχετε καταλάβει ότι έχει φτάσει 2,5 ευρώ η βενζίνη; Και μιλάτε για όραμα δίκαιης και βιώσιμης μετάβασης;

- Ακόμα και στην κλιματική κρίση, βλέπετε ευκαιρία για χρυσές δουλειές των χορηγών σας. Μιλάνε τα έργα σας, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που πλέον συμμετέχει στη μάχη των αρπακτικών της ενέργειας για το μεγαλύτερο κέρδος με θύματα κάθε σπίτι. Όλοι μιλούσαμε για την ενεργειακή κρίση και εσείς σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ. 

- Παγώσατε τις ενεργειακές κοινότητες, έναν καινοτόμο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, για δήμους και τοπικές κοινωνίες για να ικανοποιήσετε τα μεγάλα λόμπι της ενέργειας. 

- Τα έργα σας θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με την παρωδία της απολιγνιτοποίησης που αποτέλεσε προκάλυμμα για περαιτέρω πρόσδεση στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Σε συνδυασμό με την αισχροκέρδεια έχει οδηγήσει σε ακραία ακρίβεια μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 

- Κινδυνεύσαμε με μπλακ άουτ από τους τραγικούς σχεδιασμούς σας και μας λέγατε πέρυσι ότι δεν φυσούσε αρκετά και δίνατε συστάσεις να μην ανοίγουν οι πολίτες τα κλιματιστικά τους. Από τη μία λέγατε πως δεν είχαμε ρεύμα γιατί δεν φυσούσε και από την άλλη ότι έχουμε πυρκαγιές, που κόντεψε να καεί η μισή Ελλάδα - γιατί είχε λέγατε πολύ υψηλούς ανέμους. Τα επιχειρήματά σας είναι όπου φυσάει ο άνεμος. 

- Στην ακρίβεια, αντί να χτυπήσετε την αισχροκέρδεια λέγατε στους πολίτες μην ανάβουν θερμοσίφωνα. Βαθυστόχαστος ενεργειακός σχεδιασμός. 

- Τα έργα σας στην Εξοικονόμηση ενέργειας είναι ότι δεν προκηρύχθηκε Εξοικονομώ για το 2021 και πήγε το 2022. Δεν πληρώνονται τα έργα Εξοικονομώ του 2020. Δεν υλοποιείται το Εξοικονομώ στα δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις. 

Νόμος χωρίς διαβούλευση

- Στον κλιματικό νόμο δεν κάνατε διαβούλευση, αγνοήσατε περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα και φορείς της πραγματικής οικονομίας. Συντάξατε μόνοι σας έναν νόμο αποκομμένο από τις κοινωνικές ανάγκες, με παράθυρα ευκαιρίας για τα συμφέροντα που σας στηρίζουν. 

- Η περιουσία της χώρας είναι η φύση και τα νιάτα της, όχι τα τζάκια της, ούτε οι λογαριασμοί των ολιγαρχών της. Αυτή την περιουσία θα την προστατεύσουμε με έναν νέο πραγματικό κλιματικό νόμο. Που θα περιέχει τις αρχές της κλιματικής δικαιοσύνης, την πρόληψη νέων ανισοτήτων, τη διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά αγαθά, την καθαρή και προσιτή ενέργεια, το νερό, που θα καθιερώνει την ενεργειακή δημοκρατία. 

- Δεν θα κρατήσετε τη χώρα πίσω, οι πρώτοι που δεν θα σας αφήσουν να το κάνετε είναι οι νέοι και οι νέες της χώρας μας. Που τους καταδικάσατε σε ένα αβίωτο μέλλον, και τους δουλεύετε από πάνω με τις ανοησίες σας για ολιστική αντίληψη της ζωής. 

- Αυτοί οι νέοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξετε εσείς, το σύστημά σας και όχι το κλίμα. 

- Οι νέοι θα δώσουν ολιστική απάντηση στην ολιστική αποτυχία σας. 

- Έχω στείλει μία επιστολή στον Πρόεδρο της  Βουλής για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την παρακολούθηση και διαφάνεια στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάθε σοβαρή κυβέρνηση θα την είχε υλοποιήσει αβλεπί ως πράξη στοιχειώδους διαφάνειας. Ακόμα και ο κ. Ανδρουλάκης είχε θέσει το θέμα της διαχείρισης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ζητήσει εκλογές. Εμείς ακόμα περιμένουμε απάντηση. Θα ήθελα μία εξήγηση, ποιο είναι το πρόβλημα. Έχετε λάβει αρνητική απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη; Φοβάται ο κ. Μητσοτάκης μία τόσο απλή πρόταση ελέγχου των πόρων που θα μπουν στην οικονομία; Η σιωπή σας είναι ύποπτη. 

Ευκαιρία για νέο γύρο υπερκερδών

- Όλοι αντιλαμβάνονται ότι στόχος σας είναι η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση και οι ευρωπαϊκοί πόροι να γίνουν η μεγάλη ευκαιρία, όχι για να σταθεί όρθια η κοινωνία, αλλά ευκαιρία των ελίτ για ένα νέο γύρο υπερσυσσώρευσης κερδών. Νέο γύρο γενικευμένης διαπλοκής υπό την αιγίδα ενός διεφθαρμένου και κοινωνικά ανάλγητου καθεστώτος. Και δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη από όσα είπα. 

- Τι κάνατε επί δέκα μήνες με τα υπερκέρδη της ενέργειας που έχουν τσακίσει τα νοικοκυριά; Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ από το Σεπτέμβρη στη ΔΕΗ θα φωνάζει ούτε που θα τα αναγνωρίζατε. Μας λέγατε εισαγόμενη η ακρίβεια, για όλα φταίει ο πόλεμος του Πούτιν. 

- Ακόμα και στις αρχές Απριλίου κ. Σκρέκα στο Φόρουμ των Δελφών λέγατε πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη, ενώ μέσα Μαρτίου είχα αναγκάσει τον κ Μητσοτάκη στη Βουλή να τα παραδεχθεί. 

- Πηγαινοερχόταν στις Βρυξέλλες χωρίς να διεκδικήσει όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία να μπει τέλος στην πηγή της αισχροκέρδειας εντός της χώρας. Ζητούσε μόνο πλαφόν στη χρηματιστηριακή τιμή του αερίου στην Ολλανδία, χωρίς να συζητά για πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών στη χώρα μας. Ζητούσε δηλαδή να πέσει δηλαδή η τιμή του αερίου, να έχουν ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη οι παραγωγοί.

- Καταγγείλαμε ότι το εννιάμηνο Ιουλίου του 21 με Μάρτιο του 22 έχουν υπερκέρδη 1,5 δισ. με πρωταθλήτρια τη ΔΕΗ τα οποία λέγατε πως δεν υπάρχουν και αναγκαστήκατε να τα βρείτε. Αφού παίζατε τις κουμπάρες με τη ΡΑΕ για το πώς θα τα μειώσετε, για να μην ακουμπήσετε τα κέρδη της ΔΕΗ κυρίως, και των άλλων παραγωγών.

- Φέρνετε τώρα μία τροπολογία για την οικονομική ενίσχυση καταναλωτών ως 600 ευρώ. Σας έχω πει, θα έχουμε κλάμα στους λογαριασμούς, γιατί 600 ευρώ δεν θα δουν παρά ελάχιστοι. Περιμένει 600 ευρώ και θα δει άλλα νούμερα. Ας το δούμε στην ώρα του. 

- Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τη δυσβάσταχτη ρήτρα Μητσοτάκη, θα τους κόβετε το ρεύμα; Όχι επειδή το επιλέγουν, όπως άθλια είπε ο κ. Οικονόμου πως είναι τζαμπατζήδες οι Έλληνες, ο βουλευτής του κόμματος που χρωστά 350 εκατ. ευρώ. Όχι από επιλογή αλλά από αδυναμία. Θα τους κόψετε το ρεύμα; Σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν θα τους λέτε τι ωραία που είναι η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα; Αναγνωρίζετε τα υπερκέρδη, αλλά δεν λέτε κουβέντα για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν εξαιτίας αυτών των υπερκερδών. 

- Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Για τη φορολογία των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

- Και φέρατε και τροπολογία για την φορολόγηση των υπερκερδών. Ντρέπεστε να πείτε τη λέξη, τα λέτε υπερέσοδα λες και οι παραγωγοί δεν χαράτσωσαν τους καταναλωτές με τις πλάτες σας. Και λέτε ότι θα φορολογήσετε τα υπερκέρδη από τον Οκτώβριο, ενώ η ΡΑΕ στη μελέτη της διαπιστώνει αύξηση μικτού περιθωρίου κέρδους από τον Ιούλιο. Αφήνετε εκτός τρεις μήνες, χαρίζετε 250 εκατ. ευρώ. 

- Υιοθετείτε μία τελείως εσφαλμένη μέθοδο υπολογισμού. Δεν τα υπολογίζετε με τη διαφορά χονδρεμπορικής με κόστος παραγωγής και ένα λογικό περιθώριο κέρδους, αλλά συγκρίνοντας τα μεικτά περιθώρια κέρδους πέρυσι και φέτος. 

- Αφαιρείτε από τα υπερκέρδη όλα τα έξοδα εμπορίας, κάτι που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού. Συμψηφίζετε ζημίες και κέρδη μεταξύ παραγωγής δηλαδή χονδρικής και προμήθειας δηλαδή λιανικής, που αποτελούν διακριτές δραστηριότητες. Και δεν υπολογίζετε τα υπερκέρδη της εμπορίας φυσικού αερίου, που ακόμα η ΡΑΕ δεν έχει υπολογίσει. Τέλειο το μαγείρεμα κ. Σκρέκα. Να δούμε αν στο τέλος θα μείνει ευρώ να φορολογήσετε, έχετε γίνει περίγελος. 

- Κάνετε ό,τι μπορείτε να πέσει το καρτέλ της ενέργειας στα μαλακά, ενώ η κοινωνία πληρώνει υπέρογκους λογαριασμούς. Αυτή είναι η αποστολή σας, να παλεύουν για την επιβίωση οι πολλοί και να ευημερούν οι ελάχιστοι. 

- Έχουμε καταθέσει τροπολογία για τρία βασικά και κρίσιμα ζητήματα: Να μην κάνετε ρευματοκοπές για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Να κάνετε ορθό υπολογισμό των υπερκερδών. Και σε όποιο επίδομα δώσετε, αμφισβητούμε ότι θα είναι 600 ευρώ, για ολόκληρη την περίοδο της αισχροκέρδειας. 

Καθεστώς

- Δεν είστε πια μόνοι σας, επειδή ελέγχετε ως καθεστώς την ελευθερία του Τύπου, ταϊζετε με λίστες Πέτσα και κρατικές διαφημίσεις μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, παρακολουθείτε δημοσιογράφους που δεν σας αρέσουν. Τι άλλο έπρεπε να κάνετε για να είστε καθεστώς; Ο κ. Μητσοτάκης για να πάει κάπου χρειάζεται δύο διμοιρίες ΟΠΚΕ. Έχετε όμως πλέον αντίπαλο. Όχι μόνο εμάς, αλλά και μία κοινωνία που θέλει να ζήσει καλύτερα. Τις νέες γενιές που έχετε απαξιώσει και σας απαξιώνουν. Τους μικρομεσαίους που προσπαθείτε να εξαφανίσετε προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τους εργαζόμενους που δεν αντέχουν άλλο καθήλωση των μισθών και περιστολή δικαιωμάτων. 

- Συζητάμε για το περιβάλλον με τη μορφή κατεπείγοντος. Κανείς δεν ξεχνά πού οδήγησε πέρσι η απίστευτη ανικανότητα και τα λάθη στο μέτωπο της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τη μισή Ελλάδα. 

- Πέρυσι τέτοια εποχή στήνατε φιέστες ότι είστε πανέτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο και κάηκαν 1,4 εκατ. στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. 

- Ρίξατε σε ένα βράδυ το πυροτέχνημα πως δημιουργήσατε Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Και απο τα καμμένα της Εύβοιας, περάσαμε στα βουλιαγμένα λεωφορεία της Συγγρού και τα αποκλεισμένα αυτοκίνητα από το χιόνι στην Αττική Οδό. Από το ένα επικοινωνιακό σόου στο άλλο. 

- Ο αρμόδιος Υπουργός δεν εμφανίστηκε καθόλου στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, αφού δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για τη στελέχωση ακόμα του υπουργείου του και το οργανόγραμμα. Στο δήθεν κλιματικό νομοσχέδιο μπερδεύετε ακόμα περισσότερο τις αρμόδιότητες. Χρειάζεται τροχονόμος για να βγει άκρη σε ποιον ανήκουν οι αρμοδιότητες. 

Τι έχετε κάνει εν όψει καλοκαιριού

- Σήμερα, μία εβδομάδα πριν μπούμε στο καλοκαίρι, τι έχετε κάνει; Πόσο έτοιμοι είστε; Μπορείτε να εγγυηθείτε πως δεν θα ζήσουμε τα ίδια με πέρυσι με τις πυρκαγιές; Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου πριν είναι αργά, Τι έχετε κάνει για την πρόληψη; Προσλάβατε εποχικούς δασοπυροσβέστες; Δασολόγους και δασοπόνους; Τι θα γίνει με την εκμίσθωση εναέριων Μέσων εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, που δεν θα έχουμε τα ρωσικά αεροσκάφη;

- Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνουν μεγάλη αύξηση των δασικών πυρκαγιών το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αφήστε τα επικοινωνιακά σόου και προχωρήστε στα στοιχειώδη, όλες τις ενέργειες για την ασφάλεια των δασών και των πολιτών τους επόμενους μήνες. Μην αφήσετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά λίγο πριν την οριστική έξοδό σας.  

Σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου

«”Λίθοι καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα". Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε προφανή σύγχυση και απόγνωση από τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις διεθνείς επιτυχίες της Κυβέρνησης. Για αυτό και σήμερα επιδόθηκε σε ένα ακόμη κρεσέντο, με επιχειρήματα που αλιεύει από τα τρολ του διαδικτύου, αφορισμούς και μπόλικα ψέματα, όπως το συνηθίζει. Οι διεθνείς κρίσεις και τα εθνικά προβλήματα, όμως, απαιτούν αξιοπιστία και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει ο κ. Τσίπρας.

ΥΓ.: Επειδή επιμένει σκόπιμα να διαστρεβλώνει και επιμένει να ερμηνεύει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια με την λογική των Tsipronomics, του ξαναλέμε: αυτό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο είναι ότι θα επιστραφεί σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης, και έως του ποσού των 600 ευρώ (όχι 600 ευρώ στον καθένα) και θα φορολογηθούν με 90% τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Δεν ελπίζουμε ότι θα σταματήσει τα ψέματα. Με αυτά πορεύτηκε, με αυτά πορεύεται».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
«Διεφθαρμένο και κοινωνικά ανάλγητο καθεστώς»
Σκληρή επίθεση από τον Αλ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης για τον κλιματικό νόμο που ψηφίστηκε μόνο από τη «γαλάζια» πτέρυγα ● Για λαϊκισμό και καταστροφολογία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπ. Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας.
«Διεφθαρμένο και κοινωνικά ανάλγητο καθεστώς»
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση κορυφής για τον κλιματικό νόμο
Με λεκτικές αντιπαραθέσεις ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο εθνικό κλιματικό νόμο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του και αφού πρώτα...
Σύγκρουση κορυφής για τον κλιματικό νόμο
ΒΟΥΛΗ
«Να επιβάλουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος»
Παρότρυνση στους πολίτες να επιβάλουν τη «ρήτρα πολιτικής αλλαγής» στη θέση της «ρήτρας Μητσοτάκη» απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από τη Βουλή, αποδοκιμάζοντας τόσο τα κυβερνητικά μέτρα απέναντι στις...
«Να επιβάλουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος»
ΒΟΥΛΗ
Διακομματικό αίτημα κλήσης της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη από την ενεργειακή ακρίβεια
Μετά την πρωτοβουλία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τη Δευτέρα, χθες αντίστοιχο αίτημα κατέθεσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ ζητώντας την κλήση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Διακομματικό αίτημα κλήσης της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη από την ενεργειακή ακρίβεια
ΒΟΥΛΗ
Κοινοβουλευτική επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνει ο Αλ. Τσίπρας
Στόχος η διαφάνεια στη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων που ανέρχονται σε πρωτοφανή ύψη και με δεδομένο το γεγονός ότι τα εν λόγω ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν σε διάρκεια τη θητεία μίας κυβέρνησης.
Κοινοβουλευτική επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνει ο Αλ. Τσίπρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας