ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χάρης Ιωάννου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Έντονες αντιδράσεις στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε η ξαφνική «νυχτερινή» τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει σειρά νομικών παρεμβάσεων στη λειτουργία των εφημερίδων, με νέες προϋποθέσεις, αλλά και κυρώσεις, σε περίπτωση μη εφαρμογής τους. Και όλα αυτά σε ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «κουρελού», ως επιτομή της κακής νομοθέτησης, λόγω της συρραφής άσχετων μεταξύ τους διατάξεων σε ένα κείμενο πάνω από 1.000 σελίδων, αρμοδιότητας πολλών διαφορετικών υπουργείων.

Η κριτική της αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικότητα και τα ερωτήματα γιατί αυτό έγινε χωρίς διαβούλευση με τις ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων και γιατί ειδικά για τις εφημερίδες, έμειναν ουσιαστικά αναπάντητα, τόσο από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη όσο και από τον –αρμόδιο– κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Χωρίς να το κατονομάζει, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο ακραία έντυπα, όπως το «Μακελειό» του Στέφανου Χίου, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή για την αστική ευθύνη θα αναγκάσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες να πληρώνουν τις αγωγές αποζημίωσης για χυδαία συκοφαντικά δημοσιεύματα και θα έτσι θα σταματήσουν να ξεγλιστρούν μέσω παρένθετων προσώπων.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αναρωτιέται αιχμηρά, αν πρόκειται για μια νέα προσπάθεια φίμωσης και χειραγώγησης του Τύπου και ζητά εξηγήσεις γιατί δεν αφορά άλλα ΜΜΕ, όπως κανάλια, ραδιόφωνα ή ιστοσελίδες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, προανήγγειλε αντίστοιχη ρύθμιση και για τις ιστοσελίδες, λέγοντας ότι βρίσκεται στα σκαριά δημιουργία μητρώου ηλεκτρονικών ΜΜΕ, όπου θα υπάρχουν «συγκεκριμένες προδιαγραφές» και θα προσαρμοστεί νομοτεχνικά, ώστε να ισχύουν τα ίδια.

«Πρέπει να μπει, επιτέλους, ένα τέρμα στη χυδαιότητα που στοχοποιεί ανθρώπους, πολιτικούς, θεσμικούς παράγοντες, εκκλησιαστικούς παράγοντες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι το σημερινό νομικό πλαίσιο αφήνει περιθώρια καταστρατήγησης του πνεύματος του Συντάγματος, με αποτέλεσμα κάποιοι «να ασχημονούν και κατά του Τύπου, αλλά και της κοινωνίας, χωρίς να μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις».

Επιχειρώντας να εξηγήσει το σκεπτικό της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τόνισε ότι «δε μιλώ για τη δημοσιογραφική κριτική, όσο σκληρή και αν είναι, για ειδήσεις ή απόψεις που γράφονται σε έντυπα και μπορεί κάποιες από αυτές να θεωρούνται αναληθείς. […] Μιλώ για περιπτώσεις που η χυδαία επίθεση μένει, στην ουσία, αναπάντητη και οι συκοφάντες μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίζουν να ασχημονούν, χωρίς την παραμικρή συνέπεια, οικονομική ή άλλη».

Όπως είπε, «είναι απολύτως καθαρό ότι οι ρυθμίσεις που φέρνουμε δε δημιουργούν κανένα ζήτημα λογοκρισίας ή περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου. Αντίθετα, με τις παρεμβάσεις μας δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν υποστεί την πιο ακραία χυδαιότητα, που έχουν διαπομπευθεί για τη σεξουαλική τους ταυτότητα, που έχουν συκοφαντηθεί ως βιαστές παιδιών, που έχουν κατηγορηθεί για απίθανα πράγματα στην προσωπική τους ζωή, να μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, χωρίς να κυνηγούν ανεμόμυλους».

Έκανε μάλιστα, συγκεκριμένες αναφορές για διευθυντές μη δημοσιογράφους και για «αχυρανθρώπους» που εμφανίζονται ως νόμιμοι εκπρόσωποι, π.χ. υπερήλικες ή αλλοδαποί χωρίς περιουσιακά στοιχεία, σε αντίθεση με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του εντύπου.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση, γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση και έκανε λόγο για μείζον ζήτημα αντισυνταγματικότητας. «Προφανώς, κανείς δε διαφωνεί να είναι φανεροί οι ιδιοκτήτες, τα αφεντικά τα πραγματικά, ιδίως όταν συκοφαντούνται, να μπορούν να αμυνθούν», σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων».

Νύχτα ήρθε, νύχτα ψηφίστηκε

«Αν θέλετε διαφάνεια, αν θέλετε ονομαστικοποίηση, γιατί δεν ονομαστικοποιείτε τις μετοχές των ηλεκτρονικών ΜΜΕ; Άρα δικαιούμαστε να είμαστε αρνητικοί στην πρωτοβουλία σας αυτή, με τον τρόπο που την αναλαμβάνετε», τόνισε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης θα πληρώσει τα χρέη για τον Κήρυκα Χανίων; Που έχουν διαπιστωθεί και επισήμως καταγραφεί; Θα έχει εφαρμογή στην περίπτωση αυτή;».

Ερωτήματα για τους λόγους που η ρύθμιση για την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών Τύπου δεν περιλαμβάνει και τον ηλεκτρονικό Τύπο, έθεσε η γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

Νύχτα ήρθε, νύχτα ψηφίστηκε

Νωρίτερα, ο κ. Ραγκούσης είχε αντίστοιχη αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις διώξεις δημοσιογράφων, όπως ο Κ. Βαξεβάνης, η Γ. Παπαδάκου και ο Ν. Γιαννόπουλος, και αναρωτήθηκε αν πίσω από την τροπολογία βρίσκεται μια προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, που προσπαθεί να αποκαλύψει τη διαφθορά.

Απαντώντας, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «αξιώνουμε να έχουν οι εφημερίδες πρόσωπο που να το βλέπουμε, που να το ξέρουμε, γιατί, όταν θα υπάρξει το επόμενο χυδαιογράφημα εναντίον του κ. Ραγκούση, να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη -και αν η Δικαιοσύνη κρίνει ότι πράγματι τον έχει προσβάλει το δημοσίευμα και επιδικάσει χρηματική ικανοποίηση για την αποζημίωση της ηθικής του βλάβης, να υπάρχει κάποιος εκεί να πάρει τα χρήματα της αποζημίωσης».

Η πολύωρη συνεδρίαση και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα, καθώς η πληθώρα διαφορετικών διατάξεων προκάλεσε την παρέμβαση αρκετών υπουργών και υφυπουργών, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται για πανσπερμία ρυθμίσεων, υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» και να κάνουν λόγο για προεκλογικές ρυθμίσεις.

Αντιπαράθεση, μεταξύ άλλων, προκάλεσε η μοριοδότηση της συνέντευξης για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης για τους οµογενείς από την Αλβανία και από την πρώην Σοβιετική Ένωση, το μεταναστευτικό, η ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς.

Πάντως, ο Κώστας Σκανδαλίδης (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την εκλογολογία και να ξεκαθαρίσει τη στάση της. «Θέλετε να κάνετε εκλογές; Πείτε το. Η εκλογολογία δε βοηθά, απλά μεγαλώνει τα αδιέξοδα. Και δεν μπορεί να συνεχίσει να συντηρείται και να σκιάζει τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.