• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 15.2°C / 20.8°C
    1 BF
    78%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 19.6°C / 22.3°C
    1 BF
    53%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    20°C 17.7°C / 19.9°C
    2 BF
    80%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    1 BF
    94%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 18.5°C
    2 BF
    63%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 16.0°C / 19.8°C
    1 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.4°C / 16.2°C
    2 BF
    71%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 15.2°C / 15.2°C
    1 BF
    75%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 18.8°C
    3 BF
    84%
  • Μυτιλήνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 17.3°C / 17.3°C
    1 BF
    85%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 16.6°C / 19.4°C
    2 BF
    68%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.6°C / 19.6°C
    3 BF
    62%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    20°C 20.2°C / 20.2°C
    1 BF
    74%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    0 BF
    58%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.5°C / 15.5°C
    1 BF
    57%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 19.9°C
    2 BF
    92%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 16.6°C / 19.3°C
    1 BF
    69%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.2°C / 19.2°C
    2 BF
    61%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.7°C / 20.5°C
    2 BF
    47%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.7°C / 13.7°C
    0 BF
    81%

Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τον ευτελισμό των θεσμών και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος παρακολουθούν την κατάθεση του προέδρου του ΣΕΔΕΑ Δημήτρη Μαύρου (δεξιά)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατάθεση-φωτιά στη Βουλή για τη δημοσκόπηση της Opinion Poll

  • A-
  • A+
Κακώς η εταιρεία δεν δημοσίευσε την ταυτότητα του πελάτη που πλήρωσε την επίμαχη έρευνα, δήλωσε στην εξεταστική επιτροπή ο πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς, Δημήτρης Μαύρος ● «Πίσω από τον κ. Πέτσα όσο και πίσω από τον άφαντο ιδιοκτήτη της Opinion Poll, κρύβεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η “Μαξίμου Α.Ε.”», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως στο κάδρο των ευθυνών, τόσο για την περίφημη «λίστα Πέτσα» με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ όσο και για την εξόχως προβληματική δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll.

Η χθεσινή κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής του προέδρου του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), Δημήτρη Μαύρου (MRB), ήταν αποκαλυπτική. Και αυτό γιατί ο κ. Μαύρος τόνισε ότι κακώς η Opinion Poll δεν δημοσίευσε την ταυτότητα του πελάτη που πλήρωσε την επίμαχη έρευνα, καθώς και ότι δεν έγινε επί της ουσίας έλεγχος στη δημοσκόπηση. Ο ΣΕΔΕΑ είχε αρμοδιότητα να ελέγξει μόνο τη συλλογή των στοιχείων, ενώ τη στάθμιση του δείγματος, εκεί δηλαδή που είναι το κρίσιμο για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, έπρεπε να την ελέγξει η Ελεγκτική των δημοσκοπήσεων, κάτι το οποίο δεν έγινε και κανείς δεν το ζήτησε.

Υπενθυμίζεται ότι η «αμαρτωλή» δημοσκόπηση είναι μια έρευνα της 31ης του περασμένου Μαΐου, που είχε προκαλέσει αίσθηση με τα προκλητικά της ευρήματα, καθώς έδινε διαφορά πάνω από 17 μονάδες υπέρ της Ν.Δ., ενώ στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφάνιζε πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο, μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη και τρίτη την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Απευθείας ανάθεση

Το ακόμη πιο σκανδαλώδες με την Opinion Poll και ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την εξεταστική είναι ότι εταιρεία συμφερόντων του ίδιου ιδιοκτήτη πήρε με απευθείας ανάθεση 270.000 ευρώ από το Δημόσιο. Ο κ. Μαύρος άφησε αιχμές και γι’ αυτό, λέγοντας με νόημα ότι «σε αυτήν τη χώρα πρέπει η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο να είναι τίμια, αλλά και να το αποδεικνύει», προσθέτοντας ότι είχαν ζητηθεί τότε εξηγήσεις από την εταιρεία.

Ταυτόχρονα, όπως με την περίπτωση κλήσης του κ. Πέτσα, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καλέσει τον ιδιοκτήτη της Opinion Poll, Μιχάλη Διαμαντή, για εξηγήσεις και αντ’ αυτού καλεί αύριο Πέμπτη τον επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρείας, Ζαχαρία Ζούπη.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένοχος, γι’ αυτό και κρύβει μία την Opinion Poll και μία τον Πέτσα. Δεν θα καταφέρει όμως στο τέλος να κρυφτεί ο ίδιος. Γιατί πλέον είναι φανερό ότι τόσο πίσω από τον κ. Πέτσα όσο και πίσω από τον άφαντο ιδιοκτήτη της Opinion Poll, κρύβεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η “Μαξίμου Α.Ε.”», υπογραμμίζει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Μετά την κατάθεση Μαύρου, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται δικαιωμένοι για την επιλογή τους να «σηκώσουν» το συγκεκριμένο θέμα, ενώ επισήμως η Κουμουνδούρου μιλά για κατάθεση «κόλαφο για τον κ. Μητσοτάκη και το καθεστώς που επιχειρεί να στήσει με χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη ότι πλέον διαψεύδονται πανηγυρικά οι δηλώσεις των βουλευτών της Ν.Δ. που ισχυρίζονται διαρκώς ότι η Opinion Poll ελέγχθηκε πλήρως και βρέθηκε εντάξει.

Αίσθηση προκάλεσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η παραδοχή του κ. Μαύρου ότι «κόντυναν» την επιρροή ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, εξηγώντας ότι εκλάμβαναν το «όχι» στο δημοψήφισμα ως στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως «βρίσκαμε διογκωμένη την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα δείγματα και λέγαμε ότι πρέπει να τον μικρύνουμε λίγο γιατί μας έρχεται πολύ ΣΥΡΙΖΑ και μειώναμε τη διαφορά. Τα αστάθμιστα δείγματα ήταν 6,5%», όσο περίπου και η διαφορά των εκλογών.

Τι λέει η Ν.Δ.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ζητήσει τον έλεγχο της Οpinion Poll αλλά δεν το έκανε, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στις αιχμές του κ. Μαύρου για δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων (Vox Pop, Bridging Europe) που κατηγορούνται για ευνοϊκές προς τον ΣΥΡΙΖΑ έρευνες, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντούν ότι αυτές δεν έχουν πάρει έργα από το Δημόσιο.

Η Ν.Δ. κάνει λόγο για «φιάσκο» και τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα είναι προφανές. Κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ανακαλύπτει “στημένες” δημοσκοπήσεις και δήθεν σκάνδαλα για να καλύψει την πολιτική γύμνια του».

Παράλληλα, οι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους που ο κ. Μαύρος επανέλαβε όσα δημόσια είχε πει προ διετίας, ότι δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τού είχε ζητήσει συγγνώμη με sms για την επίθεση που είχε κάνει στις εταιρείες δημοσκοπήσεων εν όψει των εκλογών του 2019, αναγνωρίζοντας το λάθος του.

Για σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών, Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), καθηγητής του ΕΜΠ Στέφανος Κόλλιας, ως εκπρόσωπος του φορέα που έδωσε το έργο των 270.000 ευρώ, καθώς και ο εκπρόσωπος της VoxPop Analysis, Γιάννης Σκλιας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία της εξεταστικής με δικαίωση ΣΥΡΙΖΑ
Τίτλοι τέλους, επί της ουσίας, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις, η οποία χθες ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την εξέταση και του τελευταίου μάρτυρα.
Αυλαία της εξεταστικής με δικαίωση ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο με τη λίστα Πέτσα
«Η αγωνιώδης προσπάθεια της Ν.Δ. να συγκαλύψει το σκάνδαλο χειραγώγησης με την λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη και την έμμεση χρηματοδότηση δημοσκόπησης της Opinion Poll, εστέφθη με απόλυτη αποτυχία!», τονίζουν τα μέλη...
ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο με τη λίστα Πέτσα
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίζεται σήμερα η πρόταση της αντιπολίτευσης για Εξεταστική Επιτροπή
Η Βουλή ψηφίζει τη διερεύνηση των υποθέσεων χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσα από τις λίστες Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις.
Ψηφίζεται σήμερα η πρόταση της αντιπολίτευσης για Εξεταστική Επιτροπή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα χαρακώματα για τις δημοσκοπήσεις
Πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών δημοσκοπήσεων, από τη μία πλευρά, και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άλλη, προκαλεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δίνονται στη δημοσιότητα τα πρωτογενή και...
Στα χαρακώματα για τις δημοσκοπήσεις
ΒΟΥΛΗ
Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τη διάταξη
Εκαναν πίσω για το ποινικό bullying στις Ανεξάρτητες Αρχές μετά την κατακραυγή ● Εμμεσες αιχμές Βορίδη κατά Πικραμμένου για τη διατύπωση της διάταξης.
Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τη διάταξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας