• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 31.6°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 31.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 31.6°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 26.0°C / 32.1°C
  1 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.7°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.1°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 24.0°C / 31.8°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  4 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 29.5°C
  4 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  49%

Σοβαρά ερωτήματα για το πρόγραμμα MOG - Ξεκάθαρη η υφυπουργός Παιδείας

 • A-
 • A+

Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG), που χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση κι έχει καταγγελθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων και κόμματα της αντιπολίτευσης για επιδίωξη υπονόμευσης της Κατοχής, της Αντίστασης και της διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου η Ζέτας Μακρή ξεκαθάρισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα έγκρισης της συγκεκριμένης πλατφόρμας ως εκπαιδευτικού εργαλείου στα ελληνικά σχολεία. «Κατά συνέπεια δεν έχει προκύψει και αξιολόγησή της από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ώστε αξιοποιούμενο επίσημα το υλικό της και αξιολογούμενο να αξιοποιηθεί στη συνέχεια από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες των ελληνικών σχολείων» τόνισε.

Η υφυπουργός Παιδείας, «οποιοσδήποτε φορέας, πέρα από την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών να δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι αυτοδικαίως αυτό αποτελεί και κατάλληλο εκπαιδευτικό εργαλείο ώστε να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων  χωρίς προγενέστερα  να έχει αξιολογηθεί  και να έχει υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα έγκρισης προς το υπουργείο».

Β. Κεγκέρογλου: Επιχειρούν να δείξουν ότι γίνεται υπό την αιγίδα της Πολιτείας

Αξίζει να σημειωθεί πως στην διαδικτυακή παρουσίαση του MOG τον περασμένο Δεκέμβρη ο καθηγητής, Νικόλαος Αποστολόπουλος, είχε υποστηρίξει πως είναι θέμα χρόνου η έγκριση του προγράμματος και ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Όπως σχολίασε ο κ. Κεγκέρογλου «καταρχήν είναι θετικό ότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη έγκριση, καμία επίσημη υιοθέτηση όλων αυτών που γίνονται», γιατί «το πρόγραμμα επιχειρεί από μόνο του να φανεί ότι γίνεται υπό την αιγίδα, με τη γενικότερη έννοια, της Ελληνικής Πολιτείας».

«Αυτό που εμείς λέμε είναι να μη χρησιμοποιηθούν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό σύστημα για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Γιατί η Ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης και των συνεπειών τους έχει ήδη καταγραφεί και επαρκέστατα τεκμηριωθεί» σημείωσε.

Στην ερώτησή του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε πως το πρόγραμμα δεν απηχεί την ιστορική πραγματικότητα φέρνοντας ως παράδειγμα ότι στο χρονολογία της πλατφόρμας για την Κατοχή δεν αναφέρει κανένα από τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα, προσπαθώντας να κάνει «λίφτινγκ» στα εγκλήματα και τις ωμότητες του Γ' Ράιχ προκειμένου να ξαναγράψει την Ιστορία.

Με αφορμή επιστολή του ΕΣΔΟΓΕ ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από την κ. Μακρή να μην υλοποιηθεί το πρόγραμμα αλλά και συνάντηση του υπουργείου Παιδείας με το Συμβούλιο σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να συμβάλει να αποφευχθούν όλα όσα υπάρχουν ως κίνδυνοι και καταγγέλλονται ότι ήδη γίνονται.

Ζήτησε επίσης να μάθει εάν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και εχέγγυα ότι δεν θα υπάρξει παραχάραξη της Ιστορίας, «γιατί βλέπουμε ότι επιχειρείται ξαναγράψιμο της ιστορίας, να χαθεί η ιστορική μνήμη, να στρογγυλέψουν  τα πράγματα και άρα και στο ζήτημα του αιτήματος των γερμανικών οφειλών να υπάρξουν αντεπιχειρήματα μιας και μέχρι τώρα η Γερμανία δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα». 

Στη δευτερολογία του υποστήριξε ότι ως αντεπιχειρήματα μπορεί να ερμηνευτεί και η απόφαση για την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, την οποία συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και νομοθέτηση η νυν κυβέρνηση. Και προειδοποίησε για τον κίνδυνο διείσδυσης στο εκπαιδευτικό σημείο και ανατροπής τεκμηριωμένων στοιχείων. Όπως, υπογράμμισε πως «τα στοιχεία είναι ατράνταχτα, οι ζωές που χάθηκαν το ίδιο. Η ιστορία καταγεγραμμένη και δεν μπορούν να αμαυρώσουν αλλά δυστυχώς πάντα βρίσκουν πρόθυμους», είπε.

Ζ. Μακρή: Η διδασκαλία της Ιστορίας και της Κατοχής επιτυγχάνεται ήδη

Από την πλευρά της η κ. Μακρή διαβεβαίωσε ότι «η προθυμία της κυβέρνησης ξεκινά και εξαντλείτε στο να γίνεται αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων με ακρίβεια χωρίς παραχάραξη και χωρίς διαστρέβλωση.

«Στα ελληνικά σχολεία η διδασκαλία της ιστορίας και της περιόδου επιτυγχάνεται ήδη μέσω των προγραμμάτων σπουδών ιστορίας και των εγκεκριμένων σχολικών εγχειρίδιων τα οποία συντείνουν στην καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και στην αποτροπή παραχάραξης της ιστορικής μνήμης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα νέα προγράμματα θα είναι εμπλουτισμένα με πρόσθετο ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό, που θα περιλαμβάνει την περίοδο της γερμανικής κατοχής και μελέτες έγκριτων Ελλήνων ιστορικών. Το έργο έχει αναλάβει ομάδα επιστημόνων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στο πλαίσιο αναβάθμισης προγραμμάτων σπουδών» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κατήγγειλε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για ύπουλη επιχείρηση παρέμβασης «στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο μάθημα της Ιστορίας με στόχο, όχι να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του ηρωικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που έδωσε ο λαός μας» αλλά «να αμβλύνει τις ευθύνες της ναζιστικής Γερμανίας για τα ανείπωτα εγκλήματα της σε βάρος της χώρας μας όπως επίσης όλων των λαών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΔΟΓΕ: Να μην επιτραπεί στη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης
Το πολλαπλά επιζήμιο πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται κυρίως από το γερμανικό ΥΠ.ΕΞ., καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την...
ΕΣΔΟΓΕ: Να μην επιτραπεί στη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την Ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΣΔΟΓΕ: Όχι σε κίβδηλη συμφιλίωση χωρίς αναγνώριση από τη Γερμανία του χρέους για αποζημιώσεις
«Οι πολιτικές δυνάμεις να μην συμπράξουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού όσο, τουλάχιστον η Γερμανία συνεχίζει να μην αναλαμβάνει εμπράκτως την ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα».
ΕΣΔΟΓΕ: Όχι σε κίβδηλη συμφιλίωση χωρίς αναγνώριση από τη Γερμανία του χρέους για αποζημιώσεις
ΒΟΥΛΗ
Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
Απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την κύρωση της συμφωνίας.
Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το γερμανικό Ταμείο και οι οφειλές του
Το γερμανο(ελληνικό) Ταμείο για το Μέλλον του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας χρηματοδότησε και τη νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG, Μνήμες για τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Το γερμανικό Ταμείο και οι οφειλές του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι πιστεύουν οι Γερμανοί σήμερα για τον ναζισμό;
Μήπως το γερμανικό κράτος αντί να παρεμβαίνει ωμά στην ελληνική εκπαιδευτική διαδικασία θα έπρεπε να ασχοληθεί με την ιστορική γνώση και τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των Γερμανών μαθητών; Εκτός αν το μόνο που...
Τι πιστεύουν οι Γερμανοί σήμερα για τον ναζισμό;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας