Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Να πάρει πίσω την απόφαση για αλλαγή του τρόπου πρόσβασης των υποψηφίων στα πανεπιστήμια κάλεσε την κυβέρνηση ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι από φέτος θα ισχύσει άλλος τρόπος πρόσβασης στα ΑΕΙ για τους μαθητές, με περιορισμένες επιλογές τμημάτων και θέσπιση ξεχωριστών βάσεων από τα πανεπιστημιακά τμήματα, είπε:

«Στον δρόμο δηλαδή που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζετε επιπλέον φραγμούς και φίλτρα σε παιδιά που ζουν την κόλαση της καραντίνας και το άγχος των Πανελλαδικών. Αντί δηλαδή να επιλέγουν οι μαθητές τμήμα θα επιλέγουν τα τμήματα τους μαθητές».

Επισήμανε ότι «είναι πρώτη φορά στα χρονικά που μια κυβέρνηση φέρνει τέτοια άθλια, κατάπτυστη απόφαση που θέλετε να ισχύσει μάλιστα από φέτος».

«Πάρτε τη πίσω τώρα. Δεν είναι δυνατό να φέρετε ένα τέτοιο πράγμα για ψήφιση. Εκτός αν πάτε φιρί-φιρί και σπέρνετε ανέμους για να θερίσετε θύελλες», υπογράμμισε.

«Εξωσχολικός είναι ο ΣΕΒ»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι πολλοί ήταν οι φορείς που αποκλείστηκαν από την ακρόαση για το νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση να αποφασίζει μόνη της με ποιους θα μιλήσει, «με πρώτο και καλύτερο τον ΣΕΒ του οποίου ο εκπρόσωπος είπε ότι ο καλός εκπαιδευτικός πρέπει να ρωτάει τις επιχειρήσεις τι διδάσκει. Τέτοιο θράσος!».

«Αυτοί είναι οι πραγματικοί εξωσχολικοί που λέτε κύριοι της κυβέρνησης, για να θυμίσω τη λέξη-καραμέλα που χρησιμοποιήσατε στους αγώνες των μαθητών το τελευταίο διάστημα, όταν αναφερόσαστε στους γονείς τους, στους δασκάλους τους, των οποίων τα δίκαια αιτήματα αποδεικνύονται ολόσωστα, και τους ονομάσατε τότε εξωσχολικούς που υποκινούν» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, από την ακρόαση φορέων αποκλείστηκαν η ΑΣΓΜΕ που εκπροσωπεί 300.000 γονείς, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής που εκπροσωπεί 3.000 σπουδαστές, ενώ αποκλείστηκε ακόμα και η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

Αναντικατάστατη η διά ζώσης εκπαίδευση

«Ακούστε τους γονείς, και αυτοί ειδικοί είναι και βλέπουν τα παιδιά τους να ξεροσταλιάζουν μπροστά σε οθόνες, τα παίρνει ο ύπνος μπροστά στις οθόνες και για να ξεσκάσουν πάλι μπροστά στις οθόνες. Ακούστε τους εκπαιδευτικούς, που λένε ορθά-κοφτά ότι αυτό δεν είναι μάθημα, είναι διεκπεραίωση» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η διά ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη.

«Όχι μόνο για να επιτευχθούν οι μαθησιακοί στόχοι αλλά και για να στηριχθεί το παιδί του “τελευταίου θρανίου”, αυτό το παιδί που θέλει παραπάνω στήριξη».

Επισήμανε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι να βρεθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές από κοντά και όχι η καταγραφή των βαθμών τώρα.

«Πάρτε μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια τώρα. Αυτό είναι το μοναδικό αίτημα που πρέπει να υλοποιήσετε και το οποίο έπρεπε να γίνει “χθες”. Και μην τα ρίχνετε όλα στον κορονοϊό για να δικαιολογηθείτε. Κάντε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποιήστε χώρους και αίθουσες σε σχολεία που παραμένουν αναξιοποίητες, αραιώστε τα τμήματα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη λειτουργία των πανεπιστημίων είπε ότι είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η οποία «περί άλλων τυρβάζει» ενώ, όπως είπε «σε λίγο θα βάλετε και σώματα καταστολής να διδάσκουν στους φοιτητές, γιατί τέτοιους προσλαμβάνετε. Καθηγητές δεν βλέπουμε να βάζετε. Λεφτά δίνετε για μια αμφιβόλου ποιότητας ασφάλεια των ΑΕΙ, αλλά για να ανοίξουν με πραγματική ασφάλεια και να συνεχίσει η μορφωτική διαδικασία σταδιακά, ούτε λόγος».