• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 6.3°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 5.7°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 9.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 12.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 6.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας

 • A-
 • A+
Πυρ ομαδόν από σύσσωμη την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης για την κύρωση της ελληνογερμανικής συμφωνίας σχετικά με την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας με τα κόμματα να επιμένουν ότι έπρεπε να εισαχθεί με αυτοτελές νομοσχέδιο και ότι δεν φέρει την υπογραφή του ΥΠ.ΕΞ. Την πλήρη ακύρωσή της ζήτησε το ΚΚΕ.

Απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας, το οποίο, όπως καταγγέλλει το Εθνικό Συμβούλιο για τις γερμανικές Επανορθώσεις, στοχεύει μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν την ένσταση, που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για το άρθρο που αφορά την κύρωση Συμφωνίας μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης για το Ινστιτούτο, και είναι ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καλούσαν την κυβέρνηση να επανακαταθέσει τη σύμβαση ως αυτόνομο νομοσχέδιο (κατά τα άρθρα 108 και 112 του κανονισμού της Βουλής) και όχι ως άρθρο επ’ ευκαιρία άλλου σχεδίου νόμου, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε την πλήρη ακύρωσή της.

Ωστόσο, τόσο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Μπούγας, αντέτειναν ότι είναι απολύτως σύννομη και με το Σύνταγμα και με τον Κανονισμό της Βουλής η διαδικασία συζήτησης της συμφωνίας.

Η αντιπολίτευση επέμεινε ότι υπάρχει σαφής παραβίαση των άρθρων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς θα έπρεπε να κατατεθεί, συζητηθεί και ψηφιστεί ως αυτόνομο νομοσχέδιο η σύμβαση και επεσήμανε το γεγονός ότι απουσιάζει από το νομοσχέδιο η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών.

Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν.», κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επισημάνθηκε ότι η συμφωνία υπογράφτηκε από «άγνωστο» πρόσωπο τρεις μόλις μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά ήταν υπηρεσιακή.

«Η διαδικασία που ακολουθείτε με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού είναι μια διαδικασία περιορισμένης δημοκρατίας στη Βουλή», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε φύλο συκής την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΙΝΑΛ, καθώς -όπως είπε- και ως απλό νομοσχέδιο, τίποτα δεν θα άλλαζε την ουσία της συμφωνίας για την οποία ζήτησε την πλήρη ακύρωση της.

  Η απάντηση Κεραμέως

  Απαντώντας κ. Κεραμέως υποστήριξε σήμερα «η διαδικασία είναι σύννομη και σύμφωνα με το Σύνταγμα και επέτρεψε και μεγαλύτερα περιθώρια συζήτησης της σύμβασης. η κ. Κεραμέως» όπως και ότι «καμία παρατήρηση δεν υπάρχει του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ως προς την αντισυνταγματικότητα. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

  »Κυρώσεις είχαμε και στο παρελθόν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για κύρωση σύμβασης να γίνεται με ξεχωριστό νομοθέτημα. Αν είχαμε κύρωση σύμβασης θα είχαμε μία συζήτηση στην Επιτροπή και μία στην Ολομέλεια. Τώρα είχαμε 4 συζητήσεις στην Επιτροπή, και σωστά κάναμε δεκτό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ να κληθούν και αρμόδιοι φορείς να τοποθετηθούν για τη σύμβαση».

  Σύμφωνα πάντα με την υπουργό, «δεν συζητάμε επί της ουσίας της σύμβασης, η οποία ρητά αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις της για την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας που απορρέουν από τα σκοτεινά χρόνια της κατοχής».

  «Το Σύνταγμα προβλέπει ξεκάθαρα την κύρωση με νόμο μιας διεθνούς σύμβασης, δεν λέει όμως με ξεχωριστό νόμο, αλλά απαγορεύει να αλλάζει το περιεχόμενο της. Δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία αλλά αφορά στοχευμένα μια συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία. Αυτό συζητούμε σήμερα και έχει απόλυτη θεσμική συνάφεια με τη συμφωνία που υπεγράφη», ισχυρίστηκε η υπουργός.

  Και δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει το νομοσχέδιο, αφού επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «είναι παράδοξο να καταγγέλλει μια συμφωνία που το ίδιο κόμμα έβαλε την υπογραφή του». «Μιλάμε για μια Συμφωνία που είχαν ψηφίσει επί προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής ενώ το ΚΚΕ δήλωσε "παρών"», κατέληξε.

  Στο ίδιο μήκος κύματος με την υπουργό Παιδείας κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ, Γιάννης Μπούγας, χαρακτηρίζοντας αβάσιμη την ένσταση συνταγματικότητας υποστηρίζοντας ότι και άλλα πρωτόκολλα κυρώθηκαν σε άλλα νομοσχέδια. «Δεν πρόκειται να μεταφέρει μεταβολές και αλλαγές στη συμφωνία που είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε. 

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Ακολουθήστε μας στο Google news
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  Κάτι τρέχει με το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
  Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τις Επανορθώσεις, ο συγκεκριμένος διακρατικός οργανισμός στοχεύει να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού.
  Κάτι τρέχει με το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  ΕΣΔΟΓΕ: Όχι σε κίβδηλη συμφιλίωση χωρίς αναγνώριση από τη Γερμανία του χρέους για αποζημιώσεις
  «Οι πολιτικές δυνάμεις να μην συμπράξουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού όσο, τουλάχιστον η Γερμανία συνεχίζει να μην αναλαμβάνει εμπράκτως την ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα».
  ΕΣΔΟΓΕ: Όχι σε κίβδηλη συμφιλίωση χωρίς αναγνώριση από τη Γερμανία του χρέους για αποζημιώσεις
  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  Όχι στην αναθεώρηση και την υποτέλεια στα σχολεία
  Με μια νεοαποικιοκρατική νοοτροπία οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» επιχειρούν, χωρίς την άδεια του υπουργείου Παιδείας, την συστηματική διείσδυση στο ελληνικό σχολείο.
  Όχι στην αναθεώρηση και την υποτέλεια στα σχολεία
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  «Δεν θα υποστηρίζαμε πρόγραμμα που χρηματοδοτεί υστερόβουλα η Γερμανία ενώ αρνείται τις αποζημιώσεις»
  Αμφισβείται η αξιοπιστία του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) μετά και τη διάψευση των Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και Χαράλαμπου Νανακούδη, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμμετείχαν σε αυτό.
  «Δεν θα υποστηρίζαμε πρόγραμμα που χρηματοδοτεί υστερόβουλα η Γερμανία ενώ αρνείται τις αποζημιώσεις»
  ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
  Το γερμανικό Ταμείο και οι οφειλές του
  Το γερμανο(ελληνικό) Ταμείο για το Μέλλον του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας χρηματοδότησε και τη νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG, Μνήμες για τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
  Το γερμανικό Ταμείο και οι οφειλές του

  Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

  Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

  Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

  Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

  Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας