• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.8°C / 5.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.3°C / 8.4°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.2°C
  4 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 5.6°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 1.1°C / 4.1°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  2 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 3.5°C
  3 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 5.4°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 3.3°C
  0 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.7°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  39%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτι τρέχει με το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τις Επανορθώσεις, ο συγκεκριμένος διακρατικός οργανισμός στοχεύει να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού ● Επισημαίνουν επίσης ότι η κύρωση της συμφωνίας για το Ιδρυμα παραβιάζει πολλαπλώς το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής.

Τελευταία στιγμή και ύστερα από πολλές πιέσεις (καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική «οδηγία» ήταν να μη δοθεί καθόλου χώρος για αντιδράσεις) μέλος του Συμβουλίου για τις γερμανικές επανορθώσεις, συγκεκριμένα ο Αριστομένης Συγγελάκης, μπόρεσε να τοποθετηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όσον αφορά την κύρωση της ελληνογερμανικής συμφωνίας για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τις Επανορθώσεις (η θέση του οποίου φέρει τη στήριξη πολλών βουλευτών ονομαστικά αλλά και της πλειονότητας της αντιπολίτευσης - από τη Ν.Δ. δεν έχουν όλοι την ίδια θέση, με εξαίρεση τον κ. Φωτήλα που ήταν καταφανώς υπέρ), ο συγκεκριμένος διακρατικός οργανισμός στοχεύει πρωτίστως και κυρίως, μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού.

Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός της ίδιας της κύρωσης της συμφωνίας, η οποία παραβιάζει καταφανώς και πολλαπλώς το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, καθώς: υπογράφτηκε από «άγνωστο» πρόσωπο τρεις (3) μόλις μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά ήταν υπηρεσιακή, ως διεθνής σύμβαση έπρεπε να εισαχθεί με αυτοτελές νομοσχέδιο κατά τα άρθρα 108 και 112 του κανονισμού της Βουλής και όχι ως άρθρο επ’ ευκαιρία άλλου νομοσχεδίου, και τέλος γιατί το νομοσχέδιο δεν φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών και δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 7 του άρθρου 85 του Κανονισμού της Βουλής».

Τα ανωτέρω τρία σημεία επισημάνθηκαν και από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος μάλιστα προχθές (14/12/2020) έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, που απ’ ό,τι φαίνεται είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση κύρωσης ή μη της προαναφερθείσας μη συνταγματικής καν συμφωνίας.

«Το εν λόγω ίδρυμα, με την πρόφαση ότι σκοπό έχει τη “βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των νέων ανθρώπων από την Ελλάδα και τη Γερμανία” όπως λέει και στην ιστοσελίδα του, ουσιαστικά χρησιμοποιεί δήθεν ανώδυνα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία όμως παραχαράσσουν άλλοτε ανοιχτά κι άλλοτε κεκαλυμμένα την Ιστορία της Κατοχής» ανέφερε ο κ. Συγγελάκης, δίνοντας έμφαση στη συσχέτιση της μάχης για την ιστορική μνήμη και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. «Δεν είναι βίοι παράλληλοι και ασύμπτωτοι, είναι μια παράλληλη, διττή και αδιάσπαστη μάχη» τόνισε.

Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, καθώς υπάρχουν αντιρρήσεις και από τον χώρο της διανόησης για τα παραπάνω, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κύρωση έγινε υπό μη αποδεκτές θεσμικά συνθήκες. Το αυτό πάει να γίνει ακόμα μια φορά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
Απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την κύρωση της συμφωνίας.
Ομοβροντία της αντιπολίτευσης για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΣΔΟΓΕ: Όχι σε κίβδηλη συμφιλίωση χωρίς αναγνώριση από τη Γερμανία του χρέους για αποζημιώσεις
«Οι πολιτικές δυνάμεις να μην συμπράξουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού όσο, τουλάχιστον η Γερμανία συνεχίζει να μην αναλαμβάνει εμπράκτως την ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα».
ΕΣΔΟΓΕ: Όχι σε κίβδηλη συμφιλίωση χωρίς αναγνώριση από τη Γερμανία του χρέους για αποζημιώσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όχι στην αναθεώρηση και την υποτέλεια στα σχολεία
Με μια νεοαποικιοκρατική νοοτροπία οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» επιχειρούν, χωρίς την άδεια του υπουργείου Παιδείας, την συστηματική διείσδυση στο ελληνικό σχολείο.
Όχι στην αναθεώρηση και την υποτέλεια στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν θα υποστηρίζαμε πρόγραμμα που χρηματοδοτεί υστερόβουλα η Γερμανία ενώ αρνείται τις αποζημιώσεις»
Αμφισβείται η αξιοπιστία του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) μετά και τη διάψευση των Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και Χαράλαμπου Νανακούδη, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμμετείχαν σε αυτό.
«Δεν θα υποστηρίζαμε πρόγραμμα που χρηματοδοτεί υστερόβουλα η Γερμανία ενώ αρνείται τις αποζημιώσεις»
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Το γερμανικό Ταμείο και οι οφειλές του
Το γερμανο(ελληνικό) Ταμείο για το Μέλλον του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας χρηματοδότησε και τη νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG, Μνήμες για τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Το γερμανικό Ταμείο και οι οφειλές του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας