Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλ. Τσίπρας: Επιβάλλετε «κούρεμα» 60% στα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αλ. Τσίπρας: Επιβάλλετε «κούρεμα» 60% στα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ

  • A-
  • A+

Ο πρωθυπουργός, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει «κούρεμα» των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων, στο όνομα της «δημοσιονομικής στενότητας», κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν για ακόμα μία φορά το μάρμαρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις, τόνισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «είπατε τέρμα τα δώρα. Η απόφαση των δικαστηρίων αφορά ποσό 3,9 δις και όχι 1,4 δις. Ανακοινώνετε κούρεμα σ’ αυτά που έχουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι, πάνω από 60%. Τι θα γίνουν αυτά τα λεφτά; Εμείς τα δώσαμε και υπό επιτροπεία. Θέλω μια απάντηση. Να εξηγήσετε εάν πράγματα εννοείτε κούρεμα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προετοιμάζει περικοπή λέγοντας ότι φτάσαμε τα δημοσιονομικά όρια.« Ποια είναι αυτά; Προβληματίζομαι ιδιαίτερα» είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας ως εξαιρετικά ανησυχητική και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κάνει προσπάθεια ωραιοποίησης».

Είπε ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 και μετά υπάρχει πτωτική πορεία της οικονομίας, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία «με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας» όμως η κυβέρνηση της ΝΔ «κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ». Την κατηγόρησε ότι ενώ είπε πολλά λόγια προεκλογικά υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «στην πράξη εργάστηκε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πρότεινε «έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων που έρχονται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ ο κ. Μητσοτάκης αντί για έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους και την αγορά κινήθηκε «ανεπαρκώς» και με την εκτίμηση ότι η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Όμως, «καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη που θα έχουμε την επόμενη χρονιά είναι αρκετή για να καλύψει την ύφεση που θα έχουμε φέτος», σημείωσε, παραπέμποντας και σε κυριακάτικη συνέντευξη της διευθύντριας του ΔΝΤ.

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση «ξορκίζει το κακό, μην τυχόν και χαλάσει το αφήγημα της ιστορίας επιτυχίας που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε» και πως αντιμετωπίζει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» την κρίση που «ήδη έχει πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, των εργαζόμενων, ως «αυτοεκληρούμενη προφητεία». Δηλαδή, ότι δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας και δεν έχει σχέδιο για την επόμενη φάση. Έτσι, «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα των προβλέψεων» θα έρθει να πει στον λαό: «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία».

Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη και να θέσει έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο και σε ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις και τις προβλέψεις του αναπτυξιακού πλάνου.

«Δεν ήταν "πολιτική επιλογή" σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ», τόνισε προς τον πρωθυπουργό.

Για την πρώτη κατοικία

«Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι κρίσιμο. Το 2015 διαμορφώσαμε ολοκληρωμένη στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έθετε στόχους και ορόσημα. Ήταν μήνυμα σοβαρότητας και αποφασιστικότητας. Το 2015-2019 αναμορφώθηκε η νομοθεσία. Παρά το καθεστώς στενής επιτήρησης. Είχαμε ευνοϊκές ρυθμίσεις για αδύναμους. Δεν απέδωσε η πλατφόρμα όσα περιμέναμε, αλλά εσείς δεν κάνατε τίποτα απ’ όταν αναλάβατε. Εκσυγχρονίστηκε το πτωχευτικό δίκαιο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε: «Εσείς δώσατε αμνηστία σε τραπεζικά στελέχη και κρίθηκε αντισυνταγματική. Εσείς ετοιμάζεστε να βάλετε την οριστική ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμισή σας δεν είναι πλαίσιο προστασίας. 31 Ιουλίου τελειώνει η προστασία. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα περάσει την “γέφυρα”. Θα περάσει από κάτω. Είναι για λίγους οφειλέτες. Θα είναι ελάχιστοι για 9 μόνο μήνες. Απαιτεί παραίτηση του οφειλέτη από τα υπάρχοντα εργαλεία. Είναι συνειδητό σχέδιο. Ανοίξατε το δρόμο σε μια εφιαλτική προοπτική για την κοινωνία, με χιλιάδες πλειστηριασμούς. Μπαίνουμε εκ νέου σε βαθιά ύφεση, με μεγάλη ανεργία και μείωση εισοδήματος των. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε αυτές τις προθέσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι υπάρχει μεν απαίτηση από τους δανειστές για πλειστηριασμούς, αλλά, όπως είπε,  «δεν είμαστε πια σε μνημόνιο». «Υποχρέωση είναι να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και τους αδύναμους. Καταθέτουμε τροπολογία για αποφυγή χιλιάδων πλειστηριασμών. Νέο πλαίσιο με λύσεις και ανακούφιση για δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πλαίσιο που θα επεκτείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου και θα προεκτείνει την προστασία. Δάνεια που κοκκίνισαν μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Αύξηση προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια. Μεγαλύτερες διαγραφές χρεών» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε την πρόταση του κόμματός του ρεαλιστική και είπε ότι προστατεύει χιλιάδες δανειολήπτες. «Αλλιώς θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει» είπε στον πρωθυπουργό.

Εξαπέλυσε βέλη και κατά των τραπεζών, οι οποίες, όπως είπε, πιέζουν ενώ δεν παίζουν τον ρόλο τους στην οικονομία. «Δάνεια παίρνουν μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δάνεια. Πήραν τα χρήματα για να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους όχι αυτούς που έχουν ανάγκη.Να αποφασίσετε με ποιον είστε, με τις τράπεζες ή με την κοινωνία» κατέληξε.

ΒΟΥΛΗ
Αλ. Τσίπρας: Αλλάξτε κυβέρνηση, όχι το κλίμα
Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος
Αλ. Τσίπρας: Αλλάξτε κυβέρνηση, όχι το κλίμα
ΒΟΥΛΗ
Τσίπρας: 1η Αυγούστου το πρόβλημα της προστασίας α' κατοικίας θα είναι πάλι εδώ
Ένδεια συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία, καταλόγισε στην κυβέρνηση, κατά τη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τσίπρας: 1η Αυγούστου το πρόβλημα της προστασίας α' κατοικίας θα είναι πάλι εδώ
ΒΟΥΛΗ
Αλ. Τσίπρας: «Δημιουργείτε την ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού»
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στη διάρκεια της πανδημίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την κατηγόρησε ότι δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα Υγείας και ότι νομοθετεί με ΠΝΠ.
Αλ. Τσίπρας: «Δημιουργείτε την ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού»
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν κατά Βρούτση και κυβέρνησης για το φιάσκο με τα voucher
Ομοβροντία πυρών από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο Γιάννης Βρούτσης αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το φιάσκο γύρω από την τηλεκατάρτιση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την 5η...
Πυρ ομαδόν κατά Βρούτση και κυβέρνησης για το φιάσκο με τα voucher
ΒΟΥΛΗ
Αλ. Τσίπρας: Δεν στηρίζουμε εύνοιες, ολιγωρίες, λάθη και αδικίες
Την ξεκάθαρη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ωστόσο...
Αλ. Τσίπρας: Δεν στηρίζουμε εύνοιες, ολιγωρίες, λάθη και αδικίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας