• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 28.7°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 31.5°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.0°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  0 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.1°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 28.4°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 30.0°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.7°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  58%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ώρα του Δικαστικού Συμβουλίου

 • A-
 • A+
Από το Δικαστικό Συμβούλιο θα εξεταστούν οι λόγοι ακυρότητας που εγείρει η πλευρά του Δημ. Παπαγγελόπουλου, υποστηρίζοντας πως «σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις» κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης από την Επιτροπή της Βουλής στοιχειοθετούν περαιτέρω την «πολιτική» και όχι την ποινική δίωξή του.

Στο μικροσκόπιο του Δικαστικού Συμβουλίου –που θα συγκροτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή– τοποθετείται η παραπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, ύστερα από την ποινική δίωξη που άσκησε εναντίον του η Ολομέλεια την προηγούμενη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κ. Τασούλας απέστειλε ήδη στον υπουργό Δικαιοσύνης το αίτημα για την αποστολή του καταλόγου με τα μέλη του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τον οποίο και θα αναδειχθεί με κλήρωση η σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου. Η διαδικασία θα διενεργηθεί από το προεδρείο της Βουλής σε συνεδρίαση της Ολομέλειας (όπως ορίζεται στο άρθρο 158 του ΚτΒ) και θα περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές κληρώσεις για τα πέντε τακτικά μέλη (τρία από τον Αρειο Πάγο και δύο από το ΣτΕ), τα τρία αναπληρωματικά (δύο από τον Αρειο Πάγο και ένα από το ΣτΕ) και τον δικαστικό λειτουργό που θα ασκήσει καθήκοντα Εισαγγελέα (και θα κληρωθεί, όπως και ο αναπληρωτής του, από τον κατάλογο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου).

Στη συνέχεια, το Δικαστικό Συμβούλιο οφείλει, σε προθεσμία πέντε ημερών, να ορίσει ως ανακριτή ένα από τα μέλη του που προέρχονται από τον Αρειο Πάγο. Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, το Δικαστικό Συμβούλιο λειτουργεί στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου, συγκροτείται ανεξάρτητα (δεν ταυτίζονται τα μέλη τους) και αποφαίνεται με την έκδοση βουλεύματος που καθορίζει και την εξέλιξη των υποθέσεων.

Θα αξιολογήσει από μηδενική βάση τη διαδικασία (τη διεξαγωγή δηλαδή της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από την ειδική Επιτροπή της Βουλής) διερευνώντας τόσο το τυπικό όσο και το ουσιαστικό σκέλος (ακυρότητες, επάρκεια αποδεικτικών στοιχείων) της δίωξης που ασκήθηκε εναντίον τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Θα εξετάσει επίσης την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο των έξι, μη πολιτικών προσώπων, που προσδιορίστηκαν από Ν.Δ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως «συμμέτοχοι» στις πράξεις που αποδόθηκαν στον Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Πρόκειται για τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς (Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη) που αναφέρθηκαν ως «φυσικοί αυτουργοί» των παρεμβάσεων -κατά το κατηγορητήριο- του πρώην υπουργού στις έρευνες για τη Novartis, αλλά και τον εκδότη Γ. Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου που εγκαλούνται για συμμετοχή στον «παραδικαστικό» μηχανισμό που φέρεται ότι ο ίδιος συγκρότησε για πολιτικό και οικονομικό όφελος.

Σημειώνεται πως από το Δικαστικό Συμβούλιο θα εξεταστούν οι λόγοι ακυρότητας που εγείρει η πλευρά του Δημ. Παπαγγελόπουλου, υποστηρίζοντας πως «σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις» κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης από την Επιτροπή της Βουλής, στοιχειοθετούν περαιτέρω την «πολιτική» και όχι την ποινική δίωξή του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνη παρωδία
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της προανακριτικής, καταγγέλλοντας ως «αδιανόητη και πρωτοφανή» την απόφαση της πλειοψηφίας να απορρίψει τους μάρτυρες που πρότεινε η πτέρυγα.
Επικίνδυνη παρωδία
ΒΟΥΛΗ
Πήγαν για Παπαγγελόπουλο τους βγήκε… Σαμαράς
Σε νέο ηχηρό φιάσκο, μετά την «αποκάλυψη» των προστατευόμενων μαρτύρων, οδηγούνται Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. που «έπαιξαν τα ρέστα τους» με την κατάθεση Μιωνή στην προανακριτική της Βουλής προκειμένου να...
Πήγαν για Παπαγγελόπουλο τους βγήκε… Σαμαράς
ΒΟΥΛΗ
«Δεν δέχτηκα καμία πίεση για τη Novartis»
Στην προανακριτική της Βουλής «έσπασε την σιωπή του» ο εισαγγελέας Αθανασίου καταγγέλλοντας σοβαρές παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου, χωρίς να έχει ενημερώσει ποτέ γι’ αυτές τη Δικαιοσύνη ● Ο ίδιος πάντως φέρεται...
«Δεν δέχτηκα καμία πίεση για τη Novartis»
ΒΟΥΛΗ
Προανακριτική στα μέτρα τους
Ακέραιη την ευθύνη στoν πρωθυπουργό για παρακώλυση της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την εξαίρεση των εκπροσώπων της από την προανακριτική επιτροπή για...
Προανακριτική στα μέτρα τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας