Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν δέχονται τους μάρτυρες του ΣΥΡΙΖΑ, καλούν μη πολιτικά πρόσωπα ως υπόπτους
EUROKINISSI

Δεν δέχονται τους μάρτυρες του ΣΥΡΙΖΑ, καλούν μη πολιτικά πρόσωπα ως υπόπτους

  • A-
  • A+
Η Ν.Δ. απαιτεί την κλήση μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων κι όχι ως μαρτύρων. Προθεσμία ενός μήνα ζήτησε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Έντονη αντιπαράθεση για ακόμα μια φορά στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έχει ως αντικείμενο την τυχόν εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, επιχειρώντας να περάσει τις δικές της επιθυμίες ανεξαρτήτως τού τι είναι νόμιμο να γίνει, επιδιώκει να κληθούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι. Ωστόσο, είναι γνωστό πως τα μη πολιτικά πρόσωπα μπορούν να προσέλθουν μόνο ως μάρτυρες, αλλιώς αναιρείται επί της ουσίας η όλη διαδικασία. 

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. απαίτησε την κλήση των εκδοτών Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου με την ιδιότητα των υπόπτων, οι οποίοι (μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο) είχαν κληθεί σήμερα στην προανακριτική να καταθέσουν, όμως ζήτησαν αναβολή με την κ. Παπαδάκου να καταθέτει τελικά. αφήνοντας σαφείς αιχμές προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, ο οποίος παράλληλα ζήτησε την κλήση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά: «Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν καλούνται εγκύρως. Η Βουλή σε αυτή την φάση της Προανακριτικής, ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμετόχων, μη πολιτικών προσώπων. Οι υποθέσεις σε αυτή την φάση δεν συνενώνονται. Υποτάσσετε τη νομική επιστήμη, στην πολιτική σκοπιμότητα. Είστε πολλαπλώς εκτεθειμένοι, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Εκτός και αν δεν σας ενδιαφέρει... Αν σας ενδιαφέρει στοιχειώδως η αλήθεια, εκτός από τους μάρτυρες που έχουμε προτείνει (δικαστικούς) επαναλαμβάνουμε το αίτημα για κλήση του Αντ. Σαμαρά».

Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για πραξικόπημα

«Είστε υποχρεωμένοι να καλέσετε τότε μάρτυρες που προτείνω. Αν δεν γίνει, θα έχετε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, προειδοποιώντας την επιτροπή.

Ορίστηκε και η διαδικασία για παροχή εξηγήσεων, η οποία έχει ως εξής:  

  • Παπαγγελόπουλος: 15/6
  • Φιλιππάκης: 18-6
  • Τάρκας: 23-6
  • Παπαδάκου: 24-6

Τι απαντούν πηγές της Ν.Δ.

«Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους. Τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας», σχολίασαν πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. για την κλήση ανωμοτί των τριών μη πολιτικών προσώπων.

Μέλη της πλειοψηφίας στην επιτροπή, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο απέρριψαν την ένσταση ακυρότητας των τριών μη πολιτικών προσώπων, υποστήριζαν ότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το πόρισμα της επιτροπής και η απόφαση της Βουλής, παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο, πέραν του υπουργού, και πρόσωπα - συμμετόχους αυτού, για συγκεκριμένα αδικήματα, συνεπώς οφείλουν προηγουμένως να τους έχουν δώσει την ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως ύποπτοι.

Ζήτησε προθεσμία ενός μήνα

Επίσης, ο κ. Παπαγγελόςπουλος μαζί με τον  συνήγορό του, Δημήτρη Τσοβάλα, ζήτησαν προθεσμία τριάντα ημερών για να μελετήσουν τον μεγάλο όγκο των σχετικών εγγράφων. Συγκεκριμένα ο κ. Τσοβόλας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν θα βάλω εδώ, τώρα θέμα ακυρότητων. Μετά την παροχή προθεσμίας θα γίνουν αυτά. Επειδή είναι πολλές χιλιάδες οι σελίδες, θα θέλαμε μια σημαντική προθεσμία. Εμείς δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τη μυστικότητα, ενώ αυτή παραβιάστηκε από άλλες πλευρές. Θέλουμε ένα μήνα προθεσμία, αν θέλουμε να σεβαστούμε τη διαδικασία. Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, τότε θα φανεί ότι η διαδικασία δεν εξυπηρετεί την αλήθεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστείτε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου». 

Για τον όγκο των δεδομένων, χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος του κ. Παπαγγελόπουλου με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μπουγά:

► Παπαγγελόπουλος: Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για τον τρόπο που θα πάρω αντίγραφα και αριθμό σελίδων για να ασκήσω τα δικαιώματά μου.

⇒ Μπουγάς: Δεν έχω εκτίμηση για όλο τον όγκο. Αλλά είναι έτοιμα, ψηφιοποημένα, σήμερα. Είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες.

► Παπαγγελόπουλος: Διάβασα για 200.000 στον Τύπο. Είναι πάνω από 100.000 σελίδες;

⇒  Μπουγάς: Ναι, είναι.

ΒΟΥΛΗ
Ο Παπαγγελόπουλος ζητάει να κληθεί εκ νέου στην προανακριτική επιτροπή
Νέα σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία «για την απόδειξη της αθωότητάς του και την ανεύρεση της αλήθειας» επικαλείται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ζητάει να κληθεί εκ νέου στην προανακριτική επιτροπή.
Ο Παπαγγελόπουλος ζητάει να κληθεί εκ νέου στην προανακριτική επιτροπή
ΒΟΥΛΗ
Να καταθέσει εκ νέου ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην προανακριτική ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός Novartis - ΗΠΑ και η κυνική ομολογία της φαρμακοβιομηχανίας ότι διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους, οδήγησε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή να ζητήσουν επανασύγκλησή της
Να καταθέσει εκ νέου ο Δ. Παπαγγελόπουλος στην προανακριτική ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Κατήγγειλε παραβίαση δικαιωμάτων και αποχώρησε από την προανακριτική
Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να τόνισε πως η επιτροπή δεν αποδέχθηκε μια σειρά αιτημάτων του, όπως η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή με τον Αντ. Σαμαρά
Κατήγγειλε παραβίαση δικαιωμάτων και αποχώρησε από την προανακριτική
ΒΟΥΛΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Κατασκοπία η καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μιωνή - Παππά
Το έγκλημα της κατασκοπίας, καθώς αποκαλύπτει κρατικά μυστικά, συνιστά η καταγραφή και δημοσιοποίηση του διαλόγου, επεσήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, βάζοντας στο «κάδρο» Μιωνή και μέλη της επιτροπής
Δ. Παπαγγελόπουλος: Κατασκοπία η καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μιωνή - Παππά
ΒΟΥΛΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Ο Σαμαράς μου ζήτησε να βοηθήσω τον Παπασταύρου
Συνάντηση που είχε κάποια στιγμή, το 2015 ή 2016, με τον Αντώνη Σαμαρά, στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, περιέγραψε στη σημερινή του κατάθεση ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Δ. Παπαγγελόπουλος: Ο Σαμαράς μου ζήτησε να βοηθήσω τον Παπασταύρου
ΒΟΥΛΗ
Στην Εισαγγελία το στικάκι Μιωνή
Τον πλήρη φάκελο των στοιχείων που έχει στη διάθεση της σχετικά με τις καταγγελίες Μιωνή καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο της συνομιλίας του επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, απέστειλε...
Στην Εισαγγελία το στικάκι Μιωνή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας