Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.2° 16.2°
2 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.5° 15.6°
2 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
22.0° 18.2°
3 BF
55%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 13.9°
0 BF
64%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 16.3°
2 BF
55%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 15.0°
2 BF
67%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
11°C
14.5° 11.4°
2 BF
87%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
68%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.8° 19.9°
4 BF
69%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 19.6°
3 BF
60%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
21.4° 20.8°
5 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
17.3° 17.3°
3 BF
56%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
73%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.2° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
18.8° 14.5°
1 BF
77%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 23.8°
2 BF
65%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
20.3° 15.8°
2 BF
73%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 13.3°
2 BF
58%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
18°C
18.9° 15.7°
1 BF
72%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
14.0° 14.0°
0 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Με την κατάργηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπούν σε απέραντες χωματερές πολλές περιαστικές περιοχές | EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Πράσινη ανάπτυξη» σε μαύρο περιβάλλον

Τελικά, οι διαδικασίες fast track δεν αφορούν μόνο την περιβαλλοντική αδειοδότηση τερατωδών έργων με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, αλλά και την ίδια την κατάθεσή του στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος με διαδικασίες εξπρές και με την προσθήκη σωρείας νέων άρθρων την τελευταία στιγμή.

Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις σχεδόν του συνόλου των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικών φορέων και περισσότερων από 100 περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα, που ζήτησαν την παράταση της διαβούλευσης, ακόμη και την απόσυρσή του, το νομοσχέδιο με τον -αν όχι κατ’ επίφαση- παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη την περασμένη Παρασκευή σε συνθήκες πλήρους υπολειτουργίας του Κοινοβουλίου εν μέσω πανδημίας.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι το πρώτο που σπάει την καραντίνα της Βουλής, χωρίς καμία αιτιολογία για μια τέτοια αναγκαιότητα, γεγονός που καταδεικνύει την αγωνία της κυβέρνησης να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου από τη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα μέσα σε συνολικά τρεις συνεδριάσεις, στις δύο τελευταίες εκ των οποίων θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και θα πραγματοποιηθούν η συζήτηση κατ’ άρθρο και η β΄ ανάγνωση, σε μία συνεδρίαση.

Με μειωμένη, έως ελάχιστη, δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσης επί των ενδεχόμενων βελτιώσεων, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επί της αρχής και την Τρίτη η ψήφιση επί του συνόλου των άρθρων και των τροποποιήσεων του νομοσχεδίου με την παρουσία μόλις 25 βουλευτών!

Παραμονή της «Ημέρας της Γης», τρεις μέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο Κωστής Χατζηδάκης ποζάρει περιχαρής με φόντο ένα τοπίο που αύριο μπορεί να μην υπάρχει, εξαιτίας του περιβαλλοντοκτόνου θεσμικού πλαισίου που φέρνει προς ψήφιση.

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» χαρακτηρίζουν τους χειρισμούς του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη από τη στιγμή που το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις 14 μέρες (3-18 Μαρτίου), εν μέσω της κρίσης κορονοϊού και παρά το αίτημα για παράτασή της από 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη ήταν μια, εν τέλει προσχηματική, τηλεδιάσκεψη στις 9 Απριλίου με το επιτελείο του και τη συμμετοχή 20 περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατά την οποία τις διαβεβαίωσε ότι έχει προβεί σε εκτεταμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο στη βάση των σχολίων που υποβλήθηκαν, χωρίς όμως να τους δοθεί το κείμενο του αναθεωρημένου νομοσχεδίου.

Οπως αποδείχτηκε, ο υπουργός Περιβάλλοντος κρατούσε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για... έκπληξη στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και όλους τους ενδιαφερομένους, αφού έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες κατάφερε να εξετάσει τα σχεδόν 1.600 σχόλια που υποβλήθηκαν στη διαβούλευση και να το καταθέσει με την τελική του έκδοση προς ψήφιση στη Βουλή με 130 άρθρα, τα 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. «Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το WWF Ελλάς και η Greenpeace.

Και όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί πραγματοποιήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος συνοδευόμενοι από αδιάλλακτες και απαξιωτικές δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη προς τους επικριτές του νομοσχεδίου που επιχειρεί να αλλάξει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: «Οπως αναμενόταν, ορισμένες πλευρές έχουν κάνει προσπάθειες να διαστρεβλώσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου», ανέφερε και έκανε λόγο για «γνωστές τερατολογίες περί καταστροφής του περιβάλλοντος».

Προς τι ο ζήλος του Κωστή Χατζηδάκη και τις κυβέρνησης για την επείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου με την αιφνιδιαστική προσθήκη δεκάδων νέων άρθρων; «To νομοσχέδιο είναι ένα εργαλείο πράσινης ανάπτυξης», λέει ο ίδιος. Ομολογώντας κυνικά ότι πρόκειται για αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδυτών και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος. «Κάποιοι είπαν γιατί επείγεστε τόσο πολύ; Μα δεν επειγόμαστε εμείς, επείγεται η Ελλάδα. Επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά κορονοϊό εποχή, γιατί υφίσταται ένα πλήγμα η οικονομία μας και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε επενδύσεις», ανέφερε στην ομιλία του στην επιτροπή της Βουλής.

Αντιδράσεις

Τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. «Με την εσπευσμένη κατάθεση μεσάνυχτα Παρασκευής στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον δήθεν “εκσυγχρονισμό” της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου για να «περάσει» ό,τι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες. Επιχειρεί ξανά να “κάνει την κρίση ευκαιρία” για συγκεκριμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί, πλήττοντας το περιβάλλον της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο παραβλέπει συνταγματικές διατάξεις, ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις», επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη.

«Το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων της ελληνικής φύσης και της ενεργειακής οικονομίας», δήλωσε ο Γιώργος Αρβανιτίδης, υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Υπέρ της αναβολής της συζήτησης για το νομοσχέδιο στη Βουλή τάχθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης αναρωτιέται τι καθιστά το νομοσχέδιο τόσο επείγον: «Εφόσον δεν τεκμηριώνεται κάποια επείγουσα ανάγκη δημόσιου συμφέροντος, μήπως αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων; Ποια είναι αυτά; Καλούμε την κυβέρνηση να βγει ευθαρσώς και να μας πει ποιοι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν ζητήσει κάθε φωτογραφική διάταξη σε αυτό το νομοσχέδιο», αναφέρει.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών (https://www.change.org/savenatureGreece) περισσότερων από 100 περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα που ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Κατεπείγουσα δημόσια εκστρατεία συλλογής υπογραφών ξεκίνησαν χθες και το WWF Ελλάς και η Greenpeace (https://support.wwf.gr/action/with-greenpeace-against-oil).

Σε διαδήλωση την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου καλεί η «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή». Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή την Τρίτη (5/5), ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προτείνει το συντονιστικό των φορέων και συλλογικοτήτων για την προστασία των ρεμάτων «ΡεΜαττική».

Τα δέκα «εγκλήματα» του νέου νομοσχεδίου

• Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων πλην του πυρήνα τους, απαλλαγμένες της αδειοδότησης και χωρίς έγκριση σε περιοχές προστασίας της φύσης, με πιθανή φωτογραφική ρύθμιση υπέρ των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

• Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες «αξιολογητές» και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ κατά περίσταση καταργείται η υποχρεωτική γνωμοδότησή τους στην αδειοδότηση έργων.

• Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) από τους οποίους αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η γνωμοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης.

• Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

• Νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και, κατά περίπτωση, εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

• Επιτρέπει το κυνήγι και την αλιεία στα καταφύγια άγριας ζωής.

• Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Επιπλέον, ακυρώνει τον σχεδιασμό και στη χωροταξία και στη διαχείριση απορριμμάτων, μετατρέποντας όλες τις περιαστικές περιοχές σε απέραντες χωματερές, για παράδειγμα δίπλα στη «σκουπιδούπολη» της Φυλής και τον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων που ξανανοίγει.

• Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.

• Παραχωρείται ως δώρο στους επίδοξους επενδυτές το εθνικό δίκτυο διανομής ενέργειας που είναι κερδοφόρο και παραχωρεί εγκεκριμένες κολοσσιαίες χρηματοδοτήσεις για μείζονα εθνικά έργα, όπως η διασύνδεση με την Κρήτη και τα νησιά.

• Αλλάζει τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με την κατάργηση του περιορισμού των 100 κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα, μετατρέποντας το ιστορικό κέντρο σε απέραντο ξενοδοχείο.

Μετωπική σύγκρουση της αντιπολίτευσης με τον Κ. Χατζηδάκη στη Βουλή

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με το «καλημέρα» ξέσπασε χθες στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για την επιλογή της να προωθήσει το νομοθέτημα αυτό σε κοινοβουλευτικές συνθήκες «καραντίνας», ενώ σφοδρή ήταν η κριτική και για το περιεχόμενο των άρθρων του.

Τον τόνο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου έδωσε από την αρχή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε «αντικοινοβουλευτική εκτροπή και παραβίαση όλων των κανόνων της δημοκρατίας από τη Ν.Δ.». Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση ότι εάν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο, «παραβιάζει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις ειδικές επιδιώξεις τις οποίες θέλει να εξυπηρετήσει». Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε μάλιστα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «δεν είναι δυνατόν να αίρονται οι περιορισμοί σε άλλα πεδία του κοινωνικού και να μην αίρονται οι περιορισμοί για τη λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «ρουσφέτια, διαπλοκή και την καταστροφή του ελληνικού περιβάλλοντος».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να εισάγει νομοσχέδιο με περιορισμένη συμμετοχή των βουλευτών εν μέσω πανδημίας, άσχετο με τα ζητήματα της πανδημίας του κορονοϊού, που επιτυγχάνει ένα μη αναστρέψιμο πλήγμα στο περιβάλλον». Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις τουλάχιστον 120 περιβαλλοντικών οργανώσεων απέναντι στο νομοσχέδιο, όπως οι Greenpeace και WWF, και στις πάνω από 10.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Απαντώντας σε εξίσου υψηλούς τόνους ο υπουργός Περιβάλλοντος επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτικό θέατρο και γύμνια επιχειρημάτων. «Θα φύγετε από εδώ ηττημένοι και απολογούμενοι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει την πολιτική του υποκρισία και το είδος της πολιτικής του αισθητικής. Αποδεικνύει το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις πρόσφατες εκλογές». Σύμφωνα με τον υπουργό, προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς από τον Οκτώβριο και υπογράμμισε ότι «επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά κορονοϊό εποχή για να προσελκύσει επενδύσεις». Οπως εξήγησε, σήμερα χρειάζονται για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μέχρι 8 χρόνια, όταν σε άλλες χώρες χορηγούνται σε μόλις 100 μέρες. Εφερε, δε, ως παράδειγμα ότι 170.000 οικογένειες αγροτών που έχουν υποβάλει ενστάσεις για το Κτηματολόγιο «που κάνατε και τους λέτε ότι τα χωράφια τους δεν είναι χωράφια, αλλά δάση. Και επιμένετε σε κάτι που είναι μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι Γιώργος Αρβανιτίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής) τόνισαν ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας και του Συντάγματος και της Βουλής. Χαρακτήρισαν θετικές ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, αλλά και σειρά άρθρων ως αντισυνταγματικά.

Από την πλευρά τού ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για «ένα αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα, ένα τερατούργημα, που καταπατά βάναυσα το άρθρο 24 του Συντάγματος» και ζήτησε την απόσυρσή του, όπως και ο Κρίτων Αρσένης. «Σπάτε την καραντίνα και με κλειστή τη Βουλή θέλετε να νομοθετήσετε για ένα νομοσχέδιο που δεν είναι επείγον και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 άρθρα που δεν τέθηκαν στη διαβούλευση» σημείωσε ο βουλευτής τού ΜέΡΑ25.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Πράσινη ανάπτυξη» σε μαύρο περιβάλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ