• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  11°C 8.6°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 12.3°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 18.5°C
  6 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  0 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 13.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  85%

Εν αναμονή της εξέτασης προστατευόμενου μάρτυρα από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, στην ΓΑΔΑ

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μόνο με συγκατάθεση εισαγγελέα η άρση προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων

 • A-
 • A+
Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση». ● Άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευμένων μαρτύρων είναι πιθανό να ζητήσει η Επιτροπή της Βουλής. ● Μόνο οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μπορούν να αποφανθούν ● Επιστολή-υπόμνημα κατέθεσε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis εγείρει ζητήματα αντιθεσμικών μεθοδεύσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και μετατρέπει σε θεσμικό τραγέλαφο μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής αποφάσισε να εξετάσει διά ζώσης τους προστατευόμενους μάρτυρες και το σκηνικό μεταφέρθηκε την Τρίτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου κλήθηκε να καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης». Ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν παρουσιάστηκε και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Τετάρτη με αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να αναμένουν (χωρίς αποτέλεσμα) στη ΓΑΔΑ και τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε εκ νέου ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, όπως και χθες, δεν προσυπογράφει το ΚΚΕ.

«Δεν εμφανίστηκαν και δεν ανεβρέθηκαν», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ λίγο μετά τις 18.00.

«Φαίνεται πως έχουμε μια συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, που δεν είναι άσχετη με πρωτοβουλίες που παίρνουν άλλα κέντρα, οι συντονιστές τους» δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου και προσέθεσε: «Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφτηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας, με πολιτική σκοπιμότητα να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως ό,τι κι αν κάνουν, η ώρα που θα αποκαλυφτούν και θα λογοδοτήσουν είναι πολύ κοντά».

Ο τελευταίος λόγος στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές

Χθες, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής άφηναν εντέχνως να διαρρεύσει πως θα ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευμένων μαρτύρων. Λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου, έγινε γνωστό πως για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές (εισαγγελέας Διαφθοράς).

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τη μη εμφάνιση του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ τονίζοντας πως «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων» και παρέπεμψε στην όποια εξέλιξη στη συνεδρίαση της προανακριτικής το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, επιστολή-υπόμνημα κατέθεσε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί τον κ. Πλιώτα να ζητήσει τη μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων». 

Στο υπόμνημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να ασκήσει την κάθε αρμοδιότητα εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών.

Σημειώνουν δε πως η απόφαση περί βίαιης προσαγωγής που έχει λάβει η Προανακριτική επιτροπή (με τη στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) οδηγεί, ουσιαστικά, σε άρση του καθεστώτος προστασίας «που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis διαμηνύοντας: «Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους».

Στοχοποίηση προσώπου

Στο σκηνικό εκφοβισμού που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, που προχώρησε (MEGA) σε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση στοχοποίησης προσώπου το οποίο φωτογραφίζει ως προστατευόμενο μάρτυρα και ζητά να κληθεί (εκ νέου) στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για συμπληρωματική κατάθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση»
Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες της ελληνικής αστυνομίας για την εύρεση των προστατευόμενων μαρτύρων με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση»
ΒΟΥΛΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες
Τι αναφέρει το υπόμνημα που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκε στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Ας ερευνήσουν ό,τι θέλουν και όσο θέλουν
Η απόφαση της προανακριτικής για διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του πρώην αναπληρωτή υπουργού που απαντά «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και...
Δ. Παπαγγελόπουλος: Ας ερευνήσουν ό,τι θέλουν και όσο θέλουν
ΒΟΥΛΗ
Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ
Την πάγια θέση του ότι: «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες» επανέλαβε το ΚΚΕ ανακοινώνοντας πως αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος,...
Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ
ΒΟΥΛΗ
Σκευωρία και στο NOOR1 βλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;
Τυχόν αθέμιτες παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση του πλοίου με την ηρωίνη, θα διερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή, μετά από αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που επικαλείται κατάθεση του...
Σκευωρία και στο NOOR1 βλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας