ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χάρης Ιωάννου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς συνεχίζεται σήμερα για τέταρτη μέρα η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση για νομοθέτηση προς όφελος των λίγων και ισχυρών, νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και επαναφορά μνημονιακών πολιτικών.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί επικαλούνται τα πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης και υπογραμμίζουν πως η χώρα μετά τις εκλογές έχει γυρίσει σελίδα.

Από την αντιπαράθεση δεν λείπουν και οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στα φαινόμενα αστυνομικής βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Για πολιτική φορολογικής λαίλαπας σε βάρος των κοινωνικά αδύναμων ομάδων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης (ΣΥΡΙΖΑ).

Οπως είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αντιδράσεις από τα «γαλάζια» έδρανα για την έκφρασή του, «η Ν.Δ. με την πολιτική της επέλεξε να εφαρμόσει δύο κακουργήματα: παγίωση των μνημονίων με συνέχιση της λιτότητας και ολική επαναφορά της κουλτούρας που οδήγησε στη χρεοκοπία την Ελλάδα».

Στον κ. Φλαμπουράρη απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι η εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ είναι βελτιωμένη κατά 110 εκατ. ευρώ και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωσή του από του χρόνου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, αντέστρεψε το κυβερνητικό επιχείρημα. «Αφού η οικονομία πάει καλύτερα, γιατί δεν κάνετε πιο γενναίες και δίκαιες φοροελαφρύνσεις και γιατί δεν αυξάνετε τις δαπάνες για παιδεία, υγεία και κοινωνικό κράτος; Γιατί αντίθετα μειώνετε δαπάνες για την πρόνοια κατά 400 εκατ. μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς αύξησης; Γιατί καταργείτε τη 13η σύνταξη, γιατί κόβετε προγράμματα απασχόλησης νέων επιστημόνων;» αναρωτήθηκε, περιγράφοντας σειρά λαθών της κυβέρνησης που δημιουργούν, όπως είπε, αβεβαιότητες και σοβαρούς κινδύνους.

Στην αποδόμηση του λεγόμενου επιτελικού κράτους επικεντρώθηκε η Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ). «Λένε άριστοι και εννοούν αρεστοί. Λένε επιτελικό κράτος και εννοούν πελατειακό και ετσιθελικό», επισήμανε η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Κατήγγειλε ακόμη ότι «η κυβέρνηση προσλαμβάνει εκτός Πανελληνίων χιλιάδες ειδικούς φρουρούς και με 2-3 μήνες εκπαίδευση μόνο οπλίζει το χέρι τους και τους βγάζει στον δρόμο, και αυτό είναι επικίνδυνο πρωτίστως για τους ίδιους».

Απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα περί ταξικού προϋπολογισμού. «Ακούω την κριτική ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο για τα χαμηλά στρώματα, αλλά και για τα ανώτερα. Ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ έχει το 58,6% των πολιτών. Για το άλλο 41,4% των πολιτών δεν σας απασχολεί τίποτα;» αναρωτήθηκε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε «λόγια του αέρα» τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση της φορολογίας, λέγοντας ότι δεν είχε ψηφιστεί ούτε ένας τέτοιος νόμος, όπως και ότι δεν υπήρχε κανένας ειδικός λογαριασμός για τη μείωση των υπερπλεονασμάτων.

Παράλληλα, απέδωσε την αύξηση των εσόδων στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές και στη νέα πολιτική της κυβέρνησης. «Αποδεικνύεται πως όταν μειώνεις φορολογικούς συντελεστές, περισσότεροι πολίτες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22%, αυξήθηκε η εισπραξιμότητά του από το 80% στο 85%», έφερε ως παράδειγμα.

Στη δική του τοποθέτηση, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε απολύτως ρεαλιστικό και «ολίγον μετριοπαθή» τον στόχο για ανάπτυξη 2,8% το 2020. Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που θα γίνουν φέρουν τις υπογραφές των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης. «Εσείς τα υπογράφατε και δεν τα κάνατε, εμείς θα τα κάνουμε, αυτή είναι η διαφορά μας», είπε, κάνοντας λόγο για νίκη των ιδεών της Δεξιάς και εξευτελισμό των ιδεών της Αριστεράς μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας «ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές», ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Για αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία, αλλά μόνο κατά 102 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις 4.500 προσλήψεις ειδικής αγωγής και 5.200 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια που θα εκδικάζουν ειδικές υποθέσεις συμβάσεων και ανταγωνισμού προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, όπως και την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των φορολογικών εκκρεμοτήτων των πολιτών και των νομικών προσώπων, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Για σχέδιο προσέλκυσης 500.000 Κινέζων τουριστών έκανε λόγο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνοντας τις νέες αεροπορικές γραμμές Μπαχρέιν – Μύκονος και Ντόχα-Σαντορίνη.