Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

  • A-
  • A+

Με τους δύο γενικούς εισηγητές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Τζαβάρα και Γιώργο Κατρούγκαλο να αντιπαρατίθενται για το άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, άρχισε στην Ολομέλεια η συζήτηση της τρίτης θεματικής ενότητας για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86, τονίζοντας ότι η κατάργηση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα, της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγούσε σε παραγραφή αδικήματα υπουργών, λύνει πλήρως όλα τα εμπόδια. Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι «από τι θα αποφασίσουμε σήμερα θα φανεί αν θα κουκουλωθεί το σκάνδαλο της Novartis».

«Με τις τροποποιήσεις στα άρθρα 86 και 62 του Συντάγματος αποκαθιστούμε το κύρος του πολιτικού κόσμου και κυρίως διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πολιτική δράση και τη διαφάνεια. Παράλληλα, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που κτίζουν καριέρες, πετροβολώντας το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε ένα συνταγματικό πατρονάρισμα δικαστών από την εξουσία και σε σύγκρουση συνταγματικών κανόνων», ανέφερε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μίλησε για «χρυσή τομή που πρέπει να βρεθεί ώστε να τιμωρούνται όσοι παρανομούν, αλλά η τιμωρία τους να είναι προϊόν νηφάλιας στάθμισης των ποινικών δεδομένων».

«Σε αυτή τη κατεύθυνση στοχεύει η πρόταση της ΝΔ ώστε να εξαλειφθεί το μόνο μελανό σημείο που είναι η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και παραγραφή του άρθρου 86 παρ. 3 εξισώνοντας τους υπουργούς με τους πολίτες ως προς την παραγραφή», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Η νέα διάταξη αποφεύγει τα νομικά παράδοξα όπως η άσκηση δίωξης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και εναρμονίζεται με τις κοινές διατάξεις του ποινικού κώδικα και για τους υπουργούς. Η βουλή θα εξετάζει μόνο για την άσκηση ποινικής δίωξης και η δικαιοσύνη θα έχει το λόγο».

«Το άρθρο 86 άπτεται της τιμής του πολιτικού κόσμου. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπερασπιστούμε το κύρος και την αξιοπιστία του απέναντι στη κοινωνία. Οι διατάξεις του άρθρου 86 θα θέλαμε όλοι να μην υπήρχαν. Θα ευχόμασταν να μην χρειάζονται», επεσήμανε ο κ. Τσιάρας.

«Η διάταξη χρειάζεται σε μια στιγμή αιχμαλωσίας ενός πολιτικού προσώπου, αλλά κυρίως όταν μια υπόθεση ανακινείται με στόχο τη σπίλωση του και με πολιτική σκοπιμότητα», τόνισε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε σε όσους χρησιμοποίησαν την υπόθεση της Νοβάρτις για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, όπως είπε.

«Η υπόθεση της Νοβάρτις χρησιμοποιήθηκε ως όχημα σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Ένα πραγματικό σκάνδαλο που ακόμη ταλαιπωρεί. Και είναι η Λυδία λίθος για την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Γι αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα προστατεύεται η ασυδοσία αλλά και ότι δεν θα παραδίδεται βορά στους πολιτικούς του αντιπάλους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Τσιάρας απέδωσε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση σκοπιμότητες και ιδεοληψίες που την οδήγησαν, όπως είπε, να εξαιρέσει και να μην ψηφίσει πολλά άρθρα στην προτείνουσα βουλή που είχε την πλειοψηφία.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η αναθεώρηση να λειτουργήσει με το βλέμμα στο μέλλον. Διότι το σύνταγμα αφορά και την αυριανή και την επόμενη μέρα, προσπερνά τις κυβερνήσεις και πρέπει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση να του προσδώσουμε το επιβαλλόμενο θεσμικό κύρος», κατέληξε.

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

«Αυτό που εισφέρει σήμερα το άρθρο 86 παρ 3 και συμφωνούν όλα τα κόμματα είναι η εξάλειψη του εμποδίου που δεν άφηνε τη Bουλή να λειτουργήσει με ευθυκρισία γιατί ερχόταν η σύντομη αποσβεστική προθεσμία. Καταργείται λοιπόν η άνετη χρονική δυνατότητα που είχε η Βουλή για να ζητήσει την άσκηση δίωξης των υπουργικών εγκλημάτων και ήταν το εμπόδιο», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας.

«Όλοι απέναντι στην διαφθορά είμαστε και στην ίδια πλευρά του λόφου. Δεν είναι θέμα μεταξύ καθαρών και βρώμικων. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν οι έντιμοι πολιτικοί και αυτός που δεν τιμά τον όρκο του είναι ατομική εξαίρεση, και αυτήν πρέπει να οδηγούμε στην αρμόδια αρχή», υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ. «Σήμερα, όταν καταργείται η αποσβεστική προθεσμία, το χρονικό περιθώριο που μπορεί η βουλή να ασκήσει δίωξη φθάνει τα πέντε χρόνια για τα πλημμελήματα και τα 20 χρόνια για τα κακουργήματα. Δεν πρόκειται έτσι να μείνει ατιμώρητο το παραμικρό έγκλημα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ειδική ή προνομιακή μεταχείριση των υπουργών, γιατί ο ποινικός κώδικας δεν γνωρίζει διακρίσεις ανάμεσα σε εγκλήματα», ενώ επισήμανε ότι «το άρθρο 86 ορίζει ότι δεν ισχύουν η παράγονται ιδιώνυμα αδικήματα και αποκαθίσταται πλήρως η ίση μεταχείριση με τους απλούς πολίτες». «Η θεσμική προστασία του υπουργού ή υφυπουργού είναι όχι γιατί έχουν προνομιακή θέση αλλά γιατί η σοβαρότητα της ευθύνης που έχουν στην άσκηση των κυβερνητικών λειτουργιών τους την καθιστά αναγκαία και έτσι δεν παρακωλύεται το κυβερνητικό έργο», τόνισε.

Απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης, ο κ. Τζαβάρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αμιγής ποινική ευθύνη στους υπουργούς γιατί είναι αδύνατο να στεγανοποιηθεί από τη πολιτική δράση κάθε ποινική ευθύνη υπουργού ή πρωθυπουργού. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Έχουμε υποχρέωση σε χαλεπούς καιρούς που βάλλεται η πολιτική να προστατεύσουμε τα κόμματα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, η οποία θα περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της παθητικής δωροδοκίας, μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχουν διαπραχθεί επ΄ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων του και όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Δεν είναι δυνατόν ο νομοθέτης να κάνει πρόβλεψη ποινικού αδικήματος κατά την έννοια που θέλει η ερμηνευτική δήλωση. Είναι παράλογο, παράταιρο, περίεργη η πρεμούρα να θέλουμε να οριοθετήσουμε τα ποινικά αδικήματα που προβλέπει ο ποινικός νομοθέτης».

«Δωροληψία διαπράττει ο υπάλληλος που δέχεται αθέμιτα δώρα, για πράξη ή ενέργεια ή παράλειψη σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του. Ή δεχόμαστε όπως λέει η νομολογία ότι παθητική δωροδοκία είναι το αδίκημα της ενέργειας ή της πράξης ή παράλειψης που εκδηλώθηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ή θα λέτε, και όσα αδικήματα διαπράττονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν είναι αξιόποινες πράξεις», υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας.

«Από το τι θα αποφασίσουμε σήμερα θα φανεί αν θα κουκουλώσουμε το σκάνδαλο της Νοβάρτις και θα τεθούν στο αρχείο οι υποθέσεις. Η πρόταση μας αποσκοπεί στο να προστατευτεί ο υπουργός όταν ασκεί νόμιμα τα δικαιώματα του», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος.

«Το άρθρο 86 δεν καλύπτει αδικήματα όπως η παθητική δωροδοκία και η δωροληψία. Και δεν υπάρχει νομικό ή συνταγματικό φύλλο συκής που να μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το επιχείρημα και να πείτε στον ελληνικό λαό ότι δεν θα κουκουλωθούν υποθέσεις. Και για τον εαυτό μας ανοίγει η πόρτα για να ελεγχθούμε για τυχόν αδικήματα μέχρι το 2018. Εμείς έχουμε καθαρά χέρια, και εσείς. Είναι όμως θέμα τιμής του πολιτικού κόσμου. Αυτά που γίνανε δεν πρέπει να κουκουλωθούν και να δώσετε το χρυσό αλεξίπτωτο της παραγραφής και να αθωωθούν για την υπόθεση της Νοβάρτις, όχι γιατί δεν έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι αλλά επειδή είναι θέμα ερμηνείας», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Πρέπει επίορκοι, κλέφτες και δωρολήπτες να οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Μπορεί να τα παίρνει ο υπουργός; Το ζητούμενο είναι αν η θεσμική εγγύηση προστατεύει τη δωροληψία. Για πρώτη φορά δημιουργούμε κανόνα αναδρομικής ισχύς. Εμείς θέλουμε να αλλάξει ο νόμος να καλύπτουμε και το μέλλον, για όλα τα αδικήματα και να δίνουμε καθεστώς ισονομίας και στους υπουργούς σε ότι αφορά την παραγραφή αδικημάτων».

«Παρά το γεγονός ότι είναι υπερώριμο το αίτημα εδώ και καιρό, να υπάρξει ριζική αλλαγή του άρθρου 86 ή κατάργηση του άρθρου 86, όπως ήταν το λαϊκό αίτημα εδώ και χρόνια, και το σύνθημα των πολιτικών δυνάμεων, ο γνωστός νόμος περί ευθύνης υπουργών, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά δεν καταργείται», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια που θέτει το άρθρο 86 του Συντάγματος, και αυτό που αφορά την αποσβεστική προθεσμία και αυτό που αφορά τον δικαιοδοτικό ρόλο της Βουλής, δηλαδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ερευνά, να διώκει ή και να ανακαλεί ποινικές διώξεις. «Εμείς επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να καταργηθεί πλήρως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και δεν μπαίνουμε στη λογική των ερμηνευτικών φίλτρων για να αποφύγουμε αυτό που αποτελεί αίτημα εδώ και χρόνια και του λαού και πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το άρθρο 86, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «όντως περιορίζει την εφαρμογή της ειδικής διάταξης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μόνο όμως στα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι στο σύνολο των αδικημάτων».

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Γκιόκας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε το θέμα χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς αλλά με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα διευκολύνει όσους ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, που έχουν δεσμούς με τη χώρα και που ενδεχομένως έχουν ελπίδα επιστροφής τους στην Ελλάδα, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής. Τόνισε όμως, ότι η λύση θα πρέπει να αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος με ψηφοφόρους που δεν έχουν γνώση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, δεν έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα και δεν θα υποστούν τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών.

Απαντώντας στο ΚΚΕ που ζητά την πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «σε όλα τα συντάγματα της Ευρώπης υφίσταται η διάκριση στις πράξεις που συνδέονται με την άσκηση του λειτουργήματος του υπουργού και τις αρμοδιότητες του για να προστατευθεί από την πίεση οργανωμένων συμφερόντων που θέλουν να το καθοδηγήσουν ή να τον αποτρέψουν».

Αναφερόμενος στη διάταξη για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι το κόμμα του αναμένει τη τελική διατύπωση για να προσδιορίσει την τελική του στάση, που «η κόκκινη γραμμή του θα είναι συνεκτική και όχι διχαστική», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή του άρθρου 86 είναι επιβεβλημένη, ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος και είπε ότι πρέπει να θεμελιώνεται στις εξής αρχές:

-ο θεσμός της ποινικής ευθύνης των Υπουργών εμπεριέχει υπερεκχειλίζοντα πολιτικά στοιχεία εξ ορισμού.

-είναι σωστό να μην εξομοιώνονται πλήρως η ποινική ευθύνη των υπουργών με αυτή των πολιτών ως προς το δικάζον όργανο και την παρέμβαση της Βουλής.

-αντί για αμελλητί, δικαστικό συμβούλιο να εξετάζει τα στοιχεία μιας υπόθεσης πριν τη στείλει στη Βουλή.

«Η υπόθεση της Novartis είναι η εξήγηση γιατί έχουμε διακόσια χρόνια στα Συντάγματά μας άρθρο 86. Αν ένας φοιτητής ρωτούσε τον καθηγητή του γιατί υπάρχει το άρθρο 86, θα του διηγείτο ο καθηγητής του την υπόθεση της Novartis και την απόπειρα εξόντωσης κομμάτων και προσώπων. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε, συνειδητοποιούμε ότι αυτά που κάνανε στην Ελλάδα και κάνατε εσείς, επαναφέροντας μνήμες, θέλησαν να αποκλείσουν οι συνταγματικοί νομοθέτες δύο αιώνων.

Και επειδή έζησα με τον πιο έντονο συναισθηματικό και πολιτικό τρόπο αυτή την διάταξη, έχω τη δυνατότητα με τη στάση που τήρησα να αρθρώνω τον λόγο μου, ενώ κάποιοι άλλοι πρέπει να ελέγχουν τις εσωτερικές τους και πολιτικές τους αντιφάσεις προτού τολμήσουν να σηκώσουν το δάχτυλο. Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του άρθρου 86, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, και το υποστηρίζω με την υπογραφή μου, την οποία μόνο εννέα Βουλευτές συνυπέγραψαν τότε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε και στη βουλευτική ασυλία. «Το ακαταδίωκτο του βουλευτή αποτελεί θεσμική εγγύηση της πολιτικής του λειτουργίας και ανεξαρτησίας», είπε. Πρόσθεσε όμως ότι «η πληθωρική χορήγηση του ακαταδίωκτου από τη Βουλή, οδήγησε σε ευθεία προσβολή της αρχής της ισότητας έναντι του νόμου».

Αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι τέσσερις αρχές διέπουν τη στάση του κόμματος του: «ψήφος στους εκλογικούς καταλόγους προφανώς, ψήφος ίση και ισοδύναμη με των υπόλοιπων εκλογέων, επιστολική ψήφος και τέλος εκλογικές περιφέρειες ή εκλογική περιφέρεια εξωτερικού».

Η βουλευτική ασυλία και η ευθύνη υπουργών είναι δύο διαδικασίες που, η εμπειρία έχει δείξει ότι πάσχουν δικαιοπολιτικά, πλήττουν βαθιά το θεσμικό κύρος της πολιτικής και της δικαιοσύνης, ανέφερε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η βουλευτής παρατήρησε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις τους δεν φαίνεται πως θέλουν να λύσουν οριστικά αυτά τα ζητήματα, γιατί «ακόμη αποδέχονται την εσφαλμένη παραδοχή ότι η πολιτική και ποινική ευθύνη συμπλέκονται διαδικαστικά ενώ είναι σαφές ότι είναι άλλες οι πράξεις και παραλείψεις που είναι επιζήμιες, για το δημόσιο συμφέρον, και χρήζουν πολιτικής αποτίμησης, οπότε θα πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες και άλλες είναι οι αξιόποινες συμπεριφορές οι οποίες πρέπει να ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της δικαιοσύνης».

Η κ. Αδαμοπούλου είπε ότι πρωταρχικό πλήγμα στην ισονομία, είναι το καθεστώς που θέλει τους υπουργούς και τους βουλευτές να έχουν σε ποινικές υποθέσεις προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με όλους τους άλλους πολίτες. Είπε ότι το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην πολιτικοποίηση του ποινικού βίου, επαρκεί ο θεσμός της εξεταστικής επιτροπής για αναζήτηση πολιτικών ευθυνών σε πράξεις ή παραλείψεις υπουργών αλλά και για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να αναλαμβάνει η τακτική δικαιοσύνη κατά το λόγο αρμοδιότητάς της, όπως προβλέπει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και η αρχή της ισότητας.

Είπε επίσης ότι οι ποινικές υποθέσεις των βουλευτών δεν έχουν καμία θέση στα έδρανα του κοινοβουλίου, και το κοινοβούλιο δεν έχει καμία θέση στην ποινική διερεύνηση βουλευτών.

«Ίδια ποινική μεταχείριση πολιτών, βουλευτών, υπουργών. Κανένα προνόμιο καμία διακριτή μεταχείριση», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Σε σχέση με το άρθρο 54 και την απλή αναλογική, η Αγγελική Αδαμοπούλου είπε ότι το ΜέΡΑ25 θέλει ανόθευτη απλή αναλογική, χωρίς κατώφλι εισόδου και χωρίς βουλευτές επικρατείας, με πληθυσμιακά ισόρροπές πληθυσμιακά περιφέρειες και με ρητή κατάργηση των μονοεδρικών και διεδρικών περιφερειών που λειτουργούν υπέρ του δικομματισμού και υπονομεύουν τη πολυφωνία.

«Οσκαρικές» ερμηνείες με φόντο το Σύνταγμα, κατήγγειλε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. «Το μάρμαρο θα το πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός γιατί πετάμε μια μεγάλη ευκαιρία», είπε ο βουλευτής και τάχθηκε υπέρ της πλήρους κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, του «άρθρου για την ατιμωρησία των υπουργών», όπως ανέφερε. Καθώς όμως αυτή η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να εξετάσει όλο το άρθρο 86, τότε η Ελληνική Λύση προτείνει να δοθούν δικαιώματα ελέγχου και στη μειοψηφία.

Ο κ. Χήτας παρατήρησε πως τόσο η βουλευτική ασυλία όσο και η ποινική ευθύνη των υπουργών είναι ζητήματα που έχουν ξεσηκώσει θύελλες από το λαό. «Οι Έλληνες δεν είναι χαζοί. Θυμούνται και αυτούς που οδηγούσαν με πλαστές πινακίδες, χωρίς δίπλωμα, αυτούς που στα γραφεία τους, ακόμη και οι κούπες τους από κάτω έγραφαν Siemens, θυμούνται και τις ιστορίες με τις μαύρες βαλίτσες με τα μάρκα, για τη NOVARTIS τα παρακολουθούν live», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και επισήμανε ότι η Βουλή σε πολύ λίγες περιπτώσεις έχει πάρει απόφαση να άρει ασυλία βουλευτή προκειμένου να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Ο βουλευτής δεν μπορεί να έχει ασυλία για ποινικά αδικήματα», είπε ο κ. Χήτας και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Λύση πρεσβεύει την ίση αντιμετώπιση και για την ευθύνη των υπουργών. «Οι πολίτες είναι δικαιολογημένα εξοργισμένοι με το άρθρο αυτό», επέμεινε ότι τόνισε ότι οι προτάσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, και ενώ έχουν ξεσπάσει σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens ή της NOVARTIS, αντί για την κατάργηση του άρθρου 86, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής προτείνουν την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας.

ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή η ψήφος των αποδήμων και η ποινική ευθύνη υπουργών
Τα πιο κρίσιμα και επίμαχα ζητήματα στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Στη Βουλή η ψήφος των αποδήμων και η ποινική ευθύνη υπουργών
ΒΟΥΛΗ
Οι τέσσερις βασικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων
Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για να εφαρμοστεί ως νόμος, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Οι τέσσερις βασικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων
ΒΟΥΛΗ
Μη άρση ασυλίας του Γ. Βαρουφάκη από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Την απόρριψη του αιτήματος άρσης της ασυλίας του Γ. Βαρουφάκη για το περιστατικό στο λιμάνι της Αίγινας την περίοδο της καραντίνας, εισηγείται στην Ολομέλεια η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Μη άρση ασυλίας του Γ. Βαρουφάκη από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Κοινοβουλευτική ήττα για Ν.Δ. η μη άρση ασυλίας του Π. Πολάκη
Με τις ψήφους της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης είχε εισηγηθεί την άρση ασυλίας του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ η αρμόδια επιτροπή. Το Κίνημα Αλλαγής είχε δηλώσει «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα είχαν καταψηφίσει.
Κοινοβουλευτική ήττα για Ν.Δ. η μη άρση ασυλίας του Π. Πολάκη
ΒΟΥΛΗ
Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ και άρθρο 86
Βασικά θέματα της αντιπαράθεσης των δύο πολιτικών αρχηγών, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ και άρθρο 86
ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση [Live]
Κορυφώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην Ολομέλεια. Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση [Live]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας