Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτη μέρα αναθεώρησης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτη μέρα αναθεώρησης

  • A-
  • A+
Επέμειναν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη «χαμένη ευκαιρία» του άρθρου 16 (ιδιωτικά πανεπιστήμια) ● Να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με την ερμηνευτική δήλωση για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών (άρθρο 86) ζήτησε από την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ ● Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί η πρόταση για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να χαρακτηρίζουν «χαμένη ευκαιρία» την εξαίρεση του άρθρου 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) από την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως θα επιδιώξει μέχρι τέλους τη θωράκιση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία – η τέταρτη κατά σειρά της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί –επρόκειτο να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα– παρουσία του πρωθυπουργού. Κύκλοι της Πειραιώς σημείωναν πως η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη συμβόλιζε τη βαρύτητα που της αποδίδει η κυβέρνηση σε αντιδιαστολή, όπως σχολίασαν, με την απουσία του Αλέξη Τσίπρα. «Η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας θέλει να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της συζήτησης που θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και επισημαίνει ότι η σημασία που αποδίδει αποδεικνύεται και με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή αντίθετα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν παρέστη», υπογράμμιζαν.

Σημειώνεται πως κατά την εξέλιξη της συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευρ. Στυλιανίδης προανήγγειλε ουσιαστικά πως η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με συλλογή υπογραφών από τους πολίτες (άρθρο 73), ώστε να ενσωματωθεί στο νέο συνταγματικό κείμενο. «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε» δήλωσε ενδεικτικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας ήταν η ρητή επανάληψη από τους κυβερνητικούς βουλευτές –η Μαριέττα Γιαννάκου ανακάλεσε μάλιστα τη χαμένη ευκαιρία του 2008– για την «απώλεια» της αναθεώρησης του άρθρου 16 (ιδιωτικά πανεπιστήμια) από την κατάρτιση του νέου καταστατικού χάρτη.

Σχολιάζοντας την εδραία αντίληψη της κυβερνητικής παράταξης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην παρέμβασή του υποστήριξε πως η επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που παραπέμπει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, στηρίζεται ουσιαστικά σε ανύπαρκτη συνθήκη: «Κανένα από τα μεγάλα ιδρύματα της Ευρώπης που πρωταγωνιστούν στην παραγωγή της γνώσης και της έρευνας δεν είναι ιδιωτικό – ακόμη και στην Αγγλία όσα υπάρχουν είναι περιθωριοποιημένα. Η ουσιαστική επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν πόροι συγκρότησης πελατείας και όροι εφόδου της ελεύθερης αγοράς στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεμονωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα», είπε.

Ο ίδιος, όπως άλλωστε στη συνέχεια και η έτερη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, επικέντρωσε και στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 86 (περί ευθύνης υπουργών) τονίζοντας πως η προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης που εισηγήθηκε η προτείνουσα Βουλή διευκρινίζει την πραγματική έννοια του άρθρου. «Τι σας εμποδίζει να την ψηφίσετε, τι σας κρατάει; Δεν καταλαβαίνετε πως επιτείνετε τη ρηγμάτωση μεταξύ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος και δημιουργείτε τεράστιες καχυποψίες;», αναρωτήθηκε καλώντας την πλειοψηφία να αναθεωρήσει τη στάση της.

Τον συνδυασμό του ρεαλισμού με κείμενο που θα αναδεικνύει τις αξίες που προκύπτουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ζήτησε από την Θ΄ Αναθεωρητική Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην Ολομέλεια.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων​​​​​​

Η αναλυτική συζήτηση για τις αλλαγές στις συνταγματικές διατάξεις αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια – χθες ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις επί της αρχής των αναθεωρητέων άρθρων (οκτώ συνολικά). Ο εισηγητής της κυβερνητικής πτέρυγας Κωνσταντίνος Τζαβάρας καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που απέκλεισε την αναθεώρηση του άρθρου 16 από το νέο συνταγματικό κείμενο, μιλώντας για απώλεια σπουδαίας ευκαιρίας. «Η Ελλάδα θα είχε κάνει βήμα προόδου, θα είχε ανταποκριθεί σε ένα σημαντικό βήμα, ώστε να πάψει να αιμορραγεί η οικονομία μας από τη φυγή των παιδιών μας στο εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος κατήγγειλε την κυβέρνηση για «απόπειρα συνταγματοποίησης του φιλελευθερισμού και αποδόμησης του κοινωνικού κράτους», ενώ δήλωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει τη σύγκλιση για την προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 (περί ευθύνης υπουργών) που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως αποτελεί «απαίτηση όλου του κόσμου».

Σε πολιτικά και κοινωνικά «αόρατη» αναθεώρηση αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αναθεώρηση που δεν ακουμπά τη διοίκηση της Δικαιοσύνης ή το άρθρο 16 δεν έχει νόημα». Ο ίδιος υποστήριξε πως από τα οκτώ, ουσιαστικά, άρθρα που κρίθηκαν αναθεωρητέα, μόνο το άρθρο 86 χρειαζόταν στην πραγματικότητα αλλαγή, καθώς τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με απλή νομοθέτηση.

Ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για την πλήρη κατάργηση του άρθρου για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών (86), ενώ καταλόγισε κοινή στρατηγική σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για «αυταρχικό» νέο Σύνταγμα που να θωρακίζει την εξουσία του κεφαλαίου. «Το πραγματικό νόημα είναι ότι παίρνουν τα μέτρα τους για τη σταθερότητα του σάπιου πολιτικού συστήματος και τώρα και στο μέλλον» σημείωσε.

Ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση αναφέρθηκε σε «άτολμη» διαδιδικασία που προχώρησε «για τα μάτια του κόσμου», ενώ η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως οι περισσότερες προτάσεις των κομμάτων κινήθηκαν σε «ρηχά νερά».

 

ΒΟΥΛΗ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή ● Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ● Τη στήριξη της Ολομέλειας ζήτησε ο Γ....
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
ΒΟΥΛΗ
Συναίνεση για τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος η συναίνεση των κομμάτων στην αλλαγή των άρθρων για τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, με την...
Συναίνεση για τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών
ΒΟΥΛΗ
«Εγκληματική συμμορία» ξεπλένει τα σκάνδαλα...
Την πρόθεσή του να αναμετρηθεί με την «προαποφασισμένη» δίωξη εναντίον του δήλωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην προανακριτική ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση πως οι...
«Εγκληματική συμμορία» ξεπλένει τα σκάνδαλα...
ΒΟΥΛΗ
«Απαγορευτικό» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
Mε την κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου –που προγραμματίστηκε να ξεκινήσει σήμερα το πρωί– φαίνεται πως θα πέσει η αυλαία της προανακριτικής, αφού το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απαγόρευσε τις...
«Απαγορευτικό» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η συμφωνία με ΗΠΑ
Υπέρ της τροποποίησης της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ τάχθηκαν 175 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., χθες, στη Βουλή. «Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.
Ψηφίστηκε η συμφωνία με ΗΠΑ
ΒΟΥΛΗ
Σύγκλιση αλλά και αιχμές για τις τουρκικές προκλήσεις
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στα εθνικά θέματα, περιορίζοντας την ομιλία του στην ψήφο των αποδήμων και αποχωρώντας χωρίς να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής...
Σύγκλιση αλλά και αιχμές για τις τουρκικές προκλήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας