Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκληρή επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εφιστά την προσοχή του προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα στους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση της προανακριτικής για την ομαλή λειτουργία του κοινοβουλευτικού έργου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκληρή επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής

  • A-
  • A+
Να αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική τάξη που παραβιάστηκε από την εξαίρεση των δύο αντιπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική της Βουλής ζητάει με επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ● Μετατέθηκε η νέα συνεδρίαση της επιτροπής για την ερχόμενη Τρίτη.

Προ των ευθυνών της φέρνει την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική τάξη, η οποία, όπως υποστηρίζει, παραβιάστηκε από την εξαίρεση των αντιπροσώπων της στην προανακριτική της Βουλής.

Μία μέρα μετά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να επαναφέρει τη νομιμότητα στη λειτουργία των οργάνων της -εν προκειμένω της επιτροπής που συνδέεται με τη διαλεύκανση του σκανδάλου της Novartis-, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην ουσία η αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί την κυβέρνηση στο επόμενο βήμα για την επίλυση του θέματος, εκτιμώντας πως η Νέα Δημοκρατία με τη σύμπραξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δημιούργησαν το πρόβλημα.

Τήρηση κανόνων

Στην επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ευθέως παράνομη» την απόφαση της επιτροπής, αναφέρεται σε «βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν» και τον καλεί να αναλάβει την ευθύνη του θεσμικού του ρόλου, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων. Ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να τοποθετηθεί στην απαντητική επιστολή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε πρώτη αντίδραση ωστόσο επικαλέστηκε τη «νομιμότητα» έναντι του «ακτιβισμού».

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλας σχολίασε τη στάση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική μιλώντας για παρακμιακά φαινόμενα, ύβρεις και απειλές. «Τα θέματα δεν λύνονται με τσαμπουκάδες, τραμπουκισμούς και ακτιβισμούς» είπε, υπογραμμίζοντας πως τις λύσεις τις δίνουν οι πλειοψηφίες. Επικαλέστηκε μάλιστα και το παράδειγμα των αιτημάτων αντισυνταγματικότητας που κατατίθενται στα νομοσχέδια, λέγοντας πως «όταν απορρίπτονται, δεν ξαπλώνουν αυτοί που τα κατέθεσαν στην αίθουσα της Ολομέλειας μέχρι να γίνει το δικό τους…».

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις εξελίξεις της ερχόμενης Τρίτης (τότε μετατέθηκε η επόμενη συνεδρίαση της προανακριτικής ) και με δεδομένη την αμετακίνητη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη νομιμοποιήσει τις αποφάσεις της με την αποχώρηση των στελεχών της, δήλωσε πως «στον ακτιβισμό θα απαντήσουμε με νομιμότητα». Ο ίδιος διευκρίνισε πως θα απαντήσει αρχικά στην πολιτική και νομική επιχειρηματολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερο χρόνο θα ζητήσει την αντικατάσταση των δύο μελών του στην προανακριτική, εάν και εφόσον χρειαστεί, επιμένοντας πως υπάρχει τρόπος να λυθεί το ζήτημα, χωρίς προς το παρόν να υποδείξει τη λύση.

Η επιστολή Τσίπρα

Με πολλά εισαγωγικά στις αναφορές του περί «εξαίρεσης» των Π. Πολάκη και Δημ. Τζανακόπουλου από την προανακριτική, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλείται τη νομική επιχειρηματολογία που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ να κρίνει ως έκνομη την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της.

«Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την “εξαίρεση” μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής» σημειώνει ο κ. Τσίπρας και εξηγεί:

«Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησής της. Μετά από αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, από αυτήν, συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπές και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής, ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση “εξαίρεσης”».

Στη συνέχεια του κειμένου του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εφιστά την προσοχή του προέδρου της Βουλής στους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση της προανακριτικής για την ομαλή λειτουργία του κοινοβουλευτικού έργου επισημαίνοντας:

■ Με την απόφαση της πλειοψηφίας υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

■ Μετά από μια τέτοια απόφαση οι επιτροπές της Βουλής που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση, θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

ΒΟΥΛΗ
Παραίτηση Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Με τη συνδρομή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης η Νέα Δημοκρατία προχώρησε το βράδυ στη Βουλή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, την ίδια στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την...
Παραίτηση Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
«Απαγορευτικό» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
Mε την κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου –που προγραμματίστηκε να ξεκινήσει σήμερα το πρωί– φαίνεται πως θα πέσει η αυλαία της προανακριτικής, αφού το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απαγόρευσε τις...
«Απαγορευτικό» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
«Νομοθετείτε υπέρ της παραπαιδείας και των ιδιωτών...»
Με σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ● Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, αναμένονται παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.
«Νομοθετείτε υπέρ της παραπαιδείας και των ιδιωτών...»
ΒΟΥΛΗ
Κατέδειξε τη μεροληψία της προανακριτικής
Την «εργαλειοποίηση» της κατάθεσης Μιωνή από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου –ελλείψει στοιχείων για την υπόθεση της Novartis– κατήγγειλε, χθες, ο Νίκος...
Κατέδειξε τη μεροληψία της προανακριτικής
ΒΟΥΛΗ
Πήγαν για Παπαγγελόπουλο τους βγήκε… Σαμαράς
Σε νέο ηχηρό φιάσκο, μετά την «αποκάλυψη» των προστατευόμενων μαρτύρων, οδηγούνται Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. που «έπαιξαν τα ρέστα τους» με την κατάθεση Μιωνή στην προανακριτική της Βουλής προκειμένου να...
Πήγαν για Παπαγγελόπουλο τους βγήκε… Σαμαράς
ΒΟΥΛΗ
Παραγράφοντας τη δωροδοκία
Θυελλώδεις αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η εξαίρεση της προσθήκης που διασφαλίζει...
Παραγράφοντας τη δωροδοκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας