Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύγκρουση στις επιτροπές για τους καναλάρχες και τις αναπτυξιακές προοπτικές

Άδωνις Γεωργιάδης - Νίκος Παππάς

EUROKINISSI

Σύγκρουση στις επιτροπές για τους καναλάρχες και τις αναπτυξιακές προοπτικές

  • A-
  • A+
Παππάς: «Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται από σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία» • Γεωργιάδης: «Είμαστε περήφανοι, θα προσθέσουμε 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο»

Σε δύο επίπεδα εξελίχθηκε η σύγκρουση του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο, Νίκου Παππά, στις επιτροπές της Βουλής. Αιχμή του δόρατος οι ρυθμίσεις για την κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών στα ΜΜΕ και την υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και το αναπτυξιακό πλαίσιο με τις συνέπειές του στην δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

«Τελειώνει ο έλεγχος περί συγκέντρωσης ΜΜΕ»

Όσον αφορά τις αλλαγές στον τομέα των ΜΜΕ, ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά ότι με τον αναπτυξιακό νόμο «επιλέγεται η επιδότηση κλάδων με αμφίβολη πολλαπλασιαστική επίπτωση στην οικονομία. Θα επιδοτούνται οι εξορύξεις για να φεύγει ο ορυκτός πλούτος της χώρας στο εξωτερικό και να δημιουργείται προστιθέμενη αξία εκεί και τα delivery φαγητού, ενώ θα έχουμε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές με κρατική επιδότηση».

Και εξήγησε ότι «η διανομή του Τύπου θα επιδοτείται από τον αναπτυξιακό σας. Η παραγωγή προγραμμάτων στη δορυφορική τηλεόραση, τώρα που έκλεισε η εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη, επίσης»

Και συμπλήρωσε: «Να δούμε, κ. Γεωργιάδη, αν θα απευθυνθείτε ερώτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και να δούμε τι θα κάνει και η Επιτροπή για να μην πονηρευτούμε ξανά ότι το γεγονός πως σπεύσατε να την αλλάξατε γρήγορα-γρήγορα είχε να κάνει και με αυτή την εξαγορά».

Όπως επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, «με την τροπολογία περί μη υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών των ΜΜΕ και της μη υποβολής, όπως προκύπτει, δήλωσης πόθεν έσχες για τους ιδιοκτήτες μέσων Ενημέρωσης τελειώνει ο έλεγχος περί συγκέντρωσης των ΜΜΕ, ειδοποιείστε σχετικά και το ΕΣΡ».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. ρώτησε αν «θεωρείτε ότι θα τους είστε χρήσιμοι και μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης;», ενώ ζήτησε την απόσυρσή της, καθώς «περνάμε σε μία κατάσταση όπου ξαφνικά δεν υπάρχει καμία υποχρέωση. Ούτε θα ξέρουμε ποιος έχει τα κανάλια ούτε από ποια δραστηριότητα θα προέρχονται τα χρήματα που μπαίνουν σε αυτά. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν φέρνουν ανάπτυξη, απλώνουν πέπλο συγκάλυψης».

Απαντώντας στον Νίκο Παππά και στην κριτική για την κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών ιδιοκτητών ΜΜΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσπάθησε να διαψεύσει τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το άρθρο περί «πόθεν έσχες» «δεν λέει τίποτα από όσα είπατε. Θα το εξηγήσει ο κ. Πέτσας. Αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω: αυτή η εσωτερική ανάγκη του κ. Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ να μαθαίνουν πάντα τον τελευταίο μέτοχο στα ΜΜΕ, που είναι από βαθιά εσωτερική ανάγκη, δεν υπήρχε όταν επί 4,5 χρόνια ρωτούσαμε ποιος είναι ο μέτοχος αυτής της off shore της Αυγής; Και μας έλεγαν δεν είναι off shore στην Κύπρο! Πώς άντεξε η καρδιά σας κύριε Παππά; Έχετε την ευκαιρία να μας πείτε και τώρα ποιος είναι ο μέτοχος της Αυγής. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί».

«Σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία»

Το δεύτερο σκέλος της αντιπαράθεσης αφορούσε τις αναπτυξιακές ρυθμίσεις στην ουσία τους και τις συνέπειές τους συνολικά για την οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον.

«Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται από σπατάλη, αδιαφάνεια και ασυδοσία», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, εξηγώντας ότι «η σπατάλη πόρων συνίσταται στο γεγονός πως επιλέγεται η επιδότηση κλάδων με αμφίβολη πολλαπλασιαστική επίπτωση στην οικονομία», φέρνοντας ως παραδείγματα τις εξορύξεις, τη διανομή φαγητού και τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

«Ποιο μήνυμα στέλνουμε στη νεολαία μας;» αναρωτήθηκε. «Τα χρήματα του αναπτυξιακού δεν είναι αστείρευτα και αν επιλέγουμε να ενισχύσουμε τέτοιες δραστηριότητες είναι προφανές πως δεν έχουμε βγάλει κανένα συμπέρασμα για το παρελθόν».

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, στο νομοσχέδιο υπάρχει σοβαρό ζήτημα αδιαφάνειας, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης θα υπογράφει άδειες για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητες, όπως και θέμα ασυδοσίας, αφού με την απόσυρση των περιορισμών που αφορούν στις οχλούσες χρήσεις στις πόλεις «θα μπορεί κάποιος επενδυτής να φτιάξει μια χημική βιομηχανία κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού οι επενδύσεις αυτές θα λαμβάνουν έγκριση εκ των υστέρων».

Όπως επισημαίνει, «το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται επίσης από την καταστρατήγηση του αδιάβλητου των ελέγχων. Θα μπορεί ο ελεγχόμενος επενδυτής να επιλέγει μία εταιρεία να του κάνει τη μελέτη για το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί στον νόμο, και η ίδια εταιρεία να του κάνει και τον έλεγχο; Πού είναι το αδιάβλητο; Στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του κράτους μετά την ολοκλήρωση των έργων, όταν πριν ήταν καθολικοί, και τα πρόστιμα των 100.000 ευρώ όταν το συνολικό κόστος της επένδυσης θα είναι 30 ή 40 εκατ.;», ανέφερε ο ίδιος ενώ θύμισε ότι ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε χαρακτηρίσει «γρηγορόσημο» τη νέα διαδικασία ελέγχου.

Σχολιάζοντας συνολικά τη στρατηγική της Ν.Δ., όπως αποκαλύπτεται και μέσα από το πολυνομοσχέδιο, σημείωσε ότι «αντί για αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία η Πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει ως εκπρόσωπος του γενικού κοινωνικού συμφέροντος, φέρατε ένα νομοσχέδιο για το οποίο κομπορρημονείτε ότι φτιάξατε σε δημόσια διαβούλευση με τον ΣΕΒ. Δεν ξέρω αν ο κ. Σκέρτσος το συγκρότησε όταν ήταν στον ΣΕΒ ή όταν ήταν στην κυβέρνηση».

Και τόνισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «δεν είχε κατασπατάληση πόρων και υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Σε 2,5 χρόνια εγκρίναμε περισσότερα από 2.000 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ. Η δική σας στρατηγική έχει όλα τα συστατικά της συνταγής, που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κρίση. Δυστυχώς, επανερχόμαστε στο καθεστώς των ευνοουμένων».

«Είμαστε περήφανοι, θα προσθέσουμε 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο»

Την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας επικαλέστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε στους βουλευτές της Ν.Δ. ότι μπορούν «να είναι περήφανοι», διότι αυτό το νομοσχέδιο «έρχεται να προσθέσει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ το χρόνο για την επόμενη δεκαετία» υποστηρίζοντας ότι «κόσμος θα βρει δουλειά. Επιχειρήσεις θα στηθούν και θα ιδρυθούν. Θα γίνει τζίρος και θα βγουν κέρδη».

«Προφανώς και μια κυβέρνηση νομοθετεί αυτό που της ζητάει η αγορά. Αυτό συμβαίνει στον καπιταλιστικό κόσμο και η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα στην καπιταλιστική οικονομία», είπε.

«Στόχος είναι προσελκύσουμε τις επενδύσεις. Φυσικά αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε αν πούμε σε έναν επενδυτή να έρθει στην Ελλάδα, για να του κάνουμε τη ζωή δυσκολότερη. Θα τον προσελκύσουμε όταν του δείξουμε ότι θα σεβαστούμε και το χρήμα και το χρόνο του», είπε ενώ κατηγόρησε τον Νίκο Παππά ότι προσήλθε «αδιάβαστος» στη Βουλή και είπε «ανοησίες», διότι δεν γνώριζε ούτε αυτά που υπέγραφε ως υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικά για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρονται ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση, σεβόμενη απολύτως την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., «που είναι η αυστηρότερη στην πλανήτη», προσπαθεί να συνδυάσει τον στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων με αυτό το πλαίσιο.

«Είναι ένα εξαιρετικά πρακτικό νομοσχέδιο. Καταγράψαμε όλα τα εμπόδια που δυσκόλευαν μια επιχείρηση και προχωρήσαμε ώστε να διορθωθούν προβλήματα που λειτουργούσαν ενάντια στην επιχειρηματικότητα», είπε ο υπουργός σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει να κάνει την Ελλάδα την πιο φιλική χώρα στην επιχειρηματικότητα.

Και επανέλαβε ότι με τον νόμο αυτό η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις:

«Δίνουμε την ευκαιρία στην οικονομία να κινηθεί γρηγορότερα και το λέμε ότι θέλουμε να το κάνουμε. Εμείς ψηφιστήκαμε από την ελληνικό λαό έχοντας πει προ των εκλογών ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλική επιχειρηματικά χώρα. Και ο ελληνικός λαός μας ψήφισε. Τώρα εμείς είμαστε η πρώτη χώρα που αρνήθηκε με αρνητικά επιτόκια όταν εσείς το καλύτερο που πήρατε ήταν 3,5%. αφήστε λοιπόν αν θα ρέει το χρήμα. Εμείς αντιδικούμε. Αλλά αυτοί που βάζουν τα λεφτάκια τους ξέρουν ποιοι κάνουν τη δουλειά και το αξιολογούν. Και φαίνεται», είπε.

«Εμείς προ των εκλογών είπαμε ότι θα τα κάνουμε αυτά που κάνουμε σήμερα. Δεν λέγαμε ότι θέλουμε να ενισχύσουμε την ιδιωτική οικονομία; δεν λέγαμε για το outsourcing; με αυτή την ατζέντα ο ελληνικός λαός μας ψήφισε. Να μην εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε; εμείς σε αντίθεση με εσάς θα τιμήσουμε όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θύμισε πως η υπόσχεση ήταν «υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, φιλική επιχειρηματικά χώρα».
 

ΒΟΥΛΗ
Αυλαία στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
Με αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, σχετικά «αναίμακτα» πάντως, ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο Παππά για την πλατφόρμα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, με το οποίο ολοκληρώθηκε το...
Αυλαία στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
ΒΟΥΛΗ
Ευρεία πλειοψηφία στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς την...
Ευρεία πλειοψηφία στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
ΒΟΥΛΗ
Κόντρα για το νομοσχέδιο των ΜΜΕ
Να υπερψηφίσουν την τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, όπως ζήτησε το ΕΣΡ, κάλεσε την αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το σχέδιο νόμου του...
Κόντρα για το νομοσχέδιο των ΜΜΕ
ΒΟΥΛΗ
Το κόστος της μελέτης για τις άδειες
Με έγγραφο που απέστειλε στη Bουλή ο υπουργός Eπικρατείας Ν. Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση του Αδ. Γεωργιάδη, γνωστοποιήθηκε ότι καταβάλαμε 20.000 ευρώ στο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας για τη γνωμοδότησή του ότι...
Το κόστος της μελέτης για τις άδειες
ΒΟΥΛΗ
Πυρά για τη μικρή οθόνη
Βολές Ν.Δ. - Ποταμιού κατά κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Κατηγορούν τον υπουργό Επικρατείας ότι παρουσίασε ψευδή στοιχεία στη Βουλή. «Μεγάλος ο καημός τους να μη γίνει ο διαγωνισμός», απαντά ο Ν....
Πυρά για τη μικρή οθόνη
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή η αρμοδιότητα για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών
Χωρίς απώλειες για τη συγκυβέρνηση πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία Παππά που προβλέπει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα ορίζεται αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό και στη συνέχεια η Βουλή...
Στη Βουλή η αρμοδιότητα για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ