Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με ενστάσεις από την αντιπολίτευση η συζήτηση για το «επιτελικό κράτος»
EUROKINISSI

Με ενστάσεις από την αντιπολίτευση η συζήτηση για το «επιτελικό κράτος»

  • A-
  • A+

Πρώτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν η Δευτέρα, όσον αφορά στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος». Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο συσσωρεύει υπερεξουσίες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και σε ολόκληρο το Μαξίμου, που θα λειτουργεί περισσότερο σαν εταιρεία με κάθετη ιεραρχία παρά σαν συνηθισμένο κυβερνητικό σχήμα. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ν/σ συγκέντρωσε τα βέλη των ομιλητών από την αντιπολίτευση που έκαναν λόγο για υπερσυγκέντρωση εξουσιών από το Μαξίμου, ενώ στάθηκαν στο ζήτημα του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, καθώς και της κατάργησης ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητές Υγείας, Επιθεωρητές Δημοσίων Εργων), οι οποίες ενσωματώνονται στη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάταξη που ουσιαστικά οδηγεί τη Βασιλική Θάνου σε αποχώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γεραπετρίτης: Για τον εκσυγχρονισμό του κράτους

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν παρών στη συζήτηση, απαντώντας -όπου έκρινε απαραίτητο- στα ερωτήματα των ομιλητών. Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό σχέδιο» που θα μπορέσει να δημιουργήσει «συνθήκες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας».

Πρόσθεσε ότι είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, πως όπως έχει δομηθεί το ελληνικό κράτος, απαιτεί ριζικές τομές και αυτές οι τομές δεν θα έρθουν συντηρητικά, με σημειακές παρεμβάσεις αλλά με μια συνολική παρέμβαση που θα φέρνει το κράτος ένα βήμα μπροστά».

EUROKINISSI

Όπως είπε ο υπουργός, αυτή είναι η πρώτη φάση αυτού του εκσυγχρονσμού. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση που θα έχει να κάνει κυρίως με την αναδιάρθρωση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης. Δήλωσε ότι είναι ένα σχέδιο μεταρρυθμιστικό που θα αποδίδει μείζονες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ και αυτοτελείς πόρους.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης (ότι ενισχύεται το πρωθυπουργο-κεντρικό σύστημα) υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός δεν αποκτά εξουσία όταν έχει μια μεγάλη δομή δίπλα του... αποκτά εξουσία όταν δεν υπάρχει διαδικασία η οποία να τον δεσμεύει στον τρόπο με τον οποίο παράγεται η πολιτική... Η δικιά μου φιλοδοξία, με το παρόν νομοσχέδιο, είναι ακριβώς αυτό: Όλα τα κρατικά όργανα να δεσμεύονται από τις διαδικασίες και τα όργανα αυτά-όταν αναφερόμαστε στην κυβέρνηση- να είναι υποτελή στην κρίση του κοινοβουλίου».

Επανέλαβε επίσης ότι «καμία υπερσυγκέντρωση δεν υφίσταται, καμία αποψίλωση των κυβερνητικών δομών, και βεβαίως, καμία αποψίλωση του ιερού χώρου του κοινοβουλίου... καμία απολύτως αρμοδιότητα δεν αφαιρείται από υπουργό». 

Σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός «θα παρεμβαίνει μόνο συντονιστικά και διορθωτικά», ενώ υποστήριξε ότι είναι «απόλυτος ο σεβασμός» στον συνταγματικό ρόλο των υπουργών. 

Τσίπρας: Στήνετε βαθύ κομματικό κράτος

Φουλ επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για νομοθετικές παρεμβάσεις που δημιουργούν στρατιές μετακλητών, βάζουν κομματικούς επιτετραμμένους στα υπουργεία, υποβαθμίζουν τα ελεγκτικά σώματα, ενώ παρεμβαίνουν στην ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέμματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και τους θεσμούς» και τόνισε πως σκοπός είναι να στηθεί «ένα βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος».

Απαντώντας ο υπουργός είπε ότι ο νόμος 4369/2016 τον οποίο επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως νομοσχέδιο τομή για την αποκομματικοποίηση, ήταν ενεργός επί τρία χρόνια και παρήγαγε έναν γενικό γραμματέα, διότι είχαν εκκινήσει προκηρύξεις, οι οποίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίστηκαν φωτογραφικές και επεστράφησαν και διότι δεν ήταν μια διαδικασία ΑΣΕΠ, αλλά μια διαδικασία που το ΑΣΕΠ πρότεινε 3 από έναν κατάλογο και στο τέλος επέλεγε ο υπουργός.

Βαρουφάκης: Απορρίπτουμε τη φιλοσοφία του ν/σ

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαφουράκης, τόνισε ότι οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε ένα μεγαλύτερο, λιγότερο λειτουργικό και αυταρχικό κράτος στο όνομα ενός μικρού επιτελικού κράτους.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης επισήμανε ότι όλοι επιθυμούν την αξιολόγηση, όμως «το ερώτημα είναι πώς θα γίνει».

Βελόπουλος: Κολλητοί του πρωθυπουργού, οι μισοί που θα προσλάβετε

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για την ανάγκη να «υπάρξουν πρόσωπα και θέσεις τα οποία δεν είναι κομματικά», κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για έλλειμμα αξιοκρατίας.

Όπως τόνισε απευθυνόμενος στους κυβερνώντες, «αν γυρίζατε την πλάτη στο κομματικό κράτος, θα προκηρύσσατε στη Διαύγειά τις θέσεις... Είμαι βέβαιος ότι από τους 400 ή 500 που θα προσλάβετε, οι μισοί θα είναι κολλητοί του κυρίου πρωθυπουργού, κάποιοι άλλοι παιδιά του κομματικού σωλήνα. Δεν μπορεί να βάζετε παιδιά με απολυτήριο λυκείου σε θέσεις ευθύνης».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που θα επιφέρει την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και κατηγόρησε τη ΝΔ για «υποκρισία», ενώ υποστήριξε ότι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί δεν πρέπει να εμπλέκονται στην πολιτική ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -δια μέσω της εκπροσώπου της, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου- ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου. 

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Σημειώνεται τέλος ότι τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.https://www.efsyn.gr/node/206310 με αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.

ΒΟΥΛΗ
Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
Την πολιτική δέσμευση πως θα ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέλαβε χθες ο υπουργός Επικρατείας κλείνοντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής την επεξεργασία του νομοσχεδίου...
Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
ΒΟΥΛΗ
ΑΔΕΔΥ: Ανησυχία για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου διοικητικού έργου
Τη διαφωνία της με διατάξεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος δήλωσε η ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας ανησυχία ότι ανοίγει ο δρόμος για την «ιδιωτικοποίηση του δημόσιου διοικητικού έργου».
ΑΔΕΔΥ: Ανησυχία για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου διοικητικού έργου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας