Η εισήγηση για μη άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη και του Πάνου Καμμένου ήρθε έπειτα και από σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Τάσος Κουράκης, μετά τα δημοσιεύματα περί «συγκάλυψης» και τονίζει πως «η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή».
Σε βάρος του κ. Πολάκη είχε καταθέσει μήνυση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ σε βάρος του κ. Καμμένου είχε καταθέσει μήνυση ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης.
Και για τους δύο η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας εισηγήθηκε να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας, καθώς δηλώνει ότι οι δύο αυτές υποθέσεις αφορούν την περίοδο που ασκούσαν υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.
Μετά τις αντιδράσεις περί «συγκάλυψης», ο κ. Κουράκης εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές στο θέμα.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι η Ειδική Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας, στην πρότασή της, έλαβε υπόψη της γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και για τις υποθέσεις να ακολουθήσουν τη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Όπως άλλωστε σπεύδει να επισημάνει ο κ. Κουράκης, «η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή» με βάση όσα προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος (άθρο 86 ευθύνη υπουργών).
«Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας συνεδρίασε στις 18.4.2019 για να εισηγηθεί την άρση ή μη της ασυλίας πέντε βουλευτών. Κατά την τελική κρίση της Επιτροπής για τους τρεις εξ αυτών συντρέχει λόγος άρσης της ασυλίας, δεδομένου ότι οι αναφερόμενες πράξεις δεν συνδέονται με τα βουλευτικά έργα. Επιπλέον οι δύο από τους τρεις βουλευτές δήλωσαν ότι επιθυμούν την άρση της ασυλίας τους (ο τρίτος απουσίαζε)», αναφέρει ο Τάσος Κουράκης και προσθέτει:
«Δύο ακόμη περιπτώσεις αφορούσαν βουλευτές, που είχαν υπουργική ιδιότητα, αλλά οι υποθέσεις τους δεν έχουν υπαχθεί προηγουμένως στη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας λαμβάνοντας υπόψη και την από 28.11.2016 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής πρότεινε η σχετική υπόθεση να ακολουθήσει τη διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος. Δημοσιεύματα ότι δήθεν οι σχετικές υποθέσεις συγκαλύπτονται μέσω της παραπομπής στο άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ανακριβή. Οφείλονται προφανώς σε παραπληροφόρηση, αφού με τη δεδομένη εξέλιξη η δυνατότητα δίωξης μένει ανοιχτή».
Αύριο, Παρασκευή, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας των Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά και Αριστείδη Φωκά.
Υπενθυμίζεται ότι για τον κ. Λοβέρδο αφορά την υπόθεση NOVARTIS, για τον κ. Σαλμά την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και για τον κ. Φωκά έγκληση από πολίτη, καθώς και ότι οι δύο πρώτοι ζήτησαν σήμερα την άρση της ασυλίας τους.
«Σήμερα αυτοεξευτελιζόμαστε ως επιτροπή», σχολίασε για την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Δεοντολογίας, αναφορικά με Παύλο Πολάκη και Πάνο Καμμένο, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς.
«Σήμερα δοκιμάστηκε σκληρά η αξιοπιστία της επιτροπής Δεοντολογίας, με βάση την πρόταση της πλειοψηφίας. Λειτουργείτε με πολιτική σκοπιμότητα», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και σχολιάζοντας όσα είπε ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «αναγγελία ποινικής δίωξης».
Επικριτική στάση είχε και το Ποτάμι, που μέσω Twitter σχολίασε: «Οι κυβερνητικοί συνεχίζουν να μοιράζουν ασυλία με βάση τα συμφέροντά τους. Το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενοι. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκαν την πρότασή μας η ασυλία ή όχι να είναι απόφαση δικαστικού συμβουλίου και όχι της Βουλής. Επιμένουν στο «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας