Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύμπνοια για τις γερμανικές οφειλές στη Βουλή
eurokinissi

Σύμπνοια για τις γερμανικές οφειλές στη Βουλή

  • A-
  • A+

Το ψήφισμα που «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το ελληνικό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, καθώς κατά την ψηφοφορία που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ, δια στόματος του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου, Θανάση Παφίλη, διευκρίνισε ότι στηρίζει την πρόταση που έχει καταθέσει το ίδιο, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  είχε αναφερθεί στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με τις γερμανικές οφειλές. Όπως υπογράμμισε είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος και η ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία ερεισμάτων διεθνώς, αλλά και μέσα στη γερμανική κοινωνία.

«H τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας. Υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατοι», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας απόψε στην ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

«Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με την αίσθηση της ευθύνης μας, να μιλήσουμε και με την Ιστορία και να πούμε όλοι μαζί, "Όχι. Ποτέ πια φασισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη"», ανέφερε συγκινημένος ο πρόεδρος της Βουλής κλείνοντας την ιστορική συζήτηση για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Επίσης, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η παρούσα περίοδος είναι μια εξαιρετική συγκυρία για το ζήτημα της διεκδίκησης, γιατί υπάρχει «ωρίμανση και στο εσωτερικό της χώρας, και στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα που βρίσκεται αντιμέτωπη με δυνάμεις που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το ναζισμό, το φασισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι αξιώσεις της Ελλάδας ανέρχονται σε 269.547.005.854 ευρώ.

Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών

Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνομολογήσουν όλα τα κόμματα την έγκριση του διακομματικού πορίσματος, με σκοπό η ελληνική κυβέρνηση να απευθύνει ρηματική διακοίνωση και να θέσει τις «απαράγραπτες» αξιώσεις του ελληνικού κράτους. 

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες περί «κωλοτούμπας» και γιατί η κυβέρνηση έφερε τώρα στη Βουλή το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.

Επίσης, χαρακτήρισε «απαράγραπτες» τις αξιώσεις της χώρας και έκανε λόγο για «ιστορικό και εθνικό χρέος».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Για «ιστορική εκκρεμότητα της χώρας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Επιχειρώντας να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και να προβάλλει το δικό του κόμμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «το μόνο επίκαιρο πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές είναι έργο της Ν.Δ.».

Επίσης, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει το πόρισμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής. 

Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει τις οφειλές της συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί να στηρίξει την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Χαρακτήρισε ως «ανιστόρητο» τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν έχει θέσει το ζήτημα, υπενθυμίζοντας σχετικές κινήσεις πολιτικών από τον χώρο του κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων, τις ενέργειες του Γεωργίου Παπανδρέου το 1965, τη ρηματική διακοίνωση του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου το 2012 στη Χάγη.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως θυμήθηκε το εν λόγω ζήτημα για προεκλογικούς λόγους, για να αλλάξει την ατζέντα από τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζει. 

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι «η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι εθνική εμμονή. Είναι ένα βαθύ ζήτημα δικαιοσύνης, ιστορίας, παιδείας, κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας».

«Η διεκδίκηση όσων η Ελλάδα δικαιούται, είναι ζωντανή. Όχι ως εκδίκηση. Όχι ως συμψηφισμός. Αλλά ως ένα μήνυμα αναγνώρισης του δικαίου και δέσμευσης πάνω σε κοινές αρχές και αξίες. Απόδειξη ειλικρινών σχέσεων φιλίας Σε μια άλλη Ευρώπη, ενωμένη και δίκαιη...», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι 74 μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις, σημειώνοντας ότι όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των ως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων -και των προηγούμενων και της σημερινής του ΣΥΡΙΖΑ- γιατί «ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού...».

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλαν «αστείες δικαιολογίες» περί «ακαταλληλότητας της στιγμής για να τεθεί το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τις άλλες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις και μοίραζε υποσχέσεις ότι αν γίνει κυβέρνηση θα διεκδικήσει αμέσως όλες τις γερμανικές οφειλές».

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε να θέσει ζήτημα διεκδίκησης γιατί «είναι πιστός θιασώτης της ΕΕ και ταυτίζεται με τα συμφέροντα και τις επιλογές της άρχουσας τάξης που δεν θέλει να διαταραχτούν οι σχέσεις της με την ΕΕ συνολικά και ιδιαίτερα με την Γερμανία».

Χαρακτήρισε «έωλο» και «εκ του πονηρού» το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «δήθεν χρειαζόταν τεκμηρίωση για να εγερθεί θέμα αποζημιώσεων» υπενθυμίζοντας ότι από τη δεκαετία του '90 υπήρχαν ατράνταχτα στοιχεία που τεκμηρίωναν και τις γερμανικές επανορθώσεις και το ύψος τους με εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση διακρατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας πρέπει να υπάρχει φροντίδα και έλεγχος ώστε σε περίπτωση διεκδίκησης να μην παρακαμφθούν οι απαιτήσεις χρηματικής αποζημίωσης θυμάτων και των οικογενειών τους», τόνισε ο Κουτσούμπας.

Επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί οι διακρατικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Γερμανίας για τις αποζημιώσεις, πρόσθεσε ότι «ουσιαστικά η κυβέρνηση κάνει πλάτες στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές, η οποία Γερμανία θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει και νομικά και επιδιώκει να αμβλύνει έως να καταστήσει ανενεργή κάθε πρωτοβουλία και δράση διεκδίκησης των αποζημιώσεων».

Βουλή, συζήτηση και λήψη απόφασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις 

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Βασίλης Λεβέντης

Βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα επιφύλαξε ο  πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, καθώς απέδωσε τον χρόνο που επελέγη για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων σε «ένα πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού» με το βλέμμα στις κάλπες.

Όπως υποστήριξε ο κ. Λεβέντης, «ο κ. Τσίπρας, στην πραγματικότητα, δεν διεκδικεί αποζημιώσεις. Πάει να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Προσπαθεί να λεηλατήσει ψήφους».

Επί της ουσίας, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι «η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει υπέρ της διεκδίκησης διότι είναι εθνική και δίκαιη απαίτηση, διότι υπήρξε θηριωδία και διότι στοιχειοθετούνται οι απαιτήσεις».

Ταυτόχρονα όμως διερωτήθηκε γιατί δεν διεκδίκησε τα προηγούμενα χρόνια η χώρα αυτά που δικαιούται και παρατήρησε ότι «η σημερινή συζήτηση αποτελεί χαστούκι για όσους διετέλεσαν πρωθυπουργοί όλα αυτά τα χρόνια».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στην παρέμβασή του, χαρακτήρισε ανθέλληνες και μειοδότες τους πολιτικούς που δεν έπραξαν αυτά που έπρεπε για τη διεκδίκηση.

Η πρόταση του ΚΚΕ

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«74 χρόνια από την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας.

74 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:

- Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα

- Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που αναγνωρίσθηκαν από την ''Διάσκεψη των Συμμάχων'' στο Παρίσι ( Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946 )

- Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων

- Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές επανορθώσεις. Με πρόσχημα ότι ''δεν είναι τώρα η κατάλληλη η στιγμή για να τεθεί το ζήτημα'' αφηνόταν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να ''έρθει η κατάλληλη στιγμή''. Όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ο λόγος προφανώς δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων. 'Αλλωστε, τα στοιχεία ήταν επαρκή και είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν.

Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μην διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Στο πνεύμα αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ανταποκριθεί ακόμα και σε αίτημα της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να στείλει τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό, μετά από την αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, την διεκδίκηση - απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων»

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένει στο «όχι» για τις πολεμικές επανορθώσεις το Βερολίνο
Αρνητική είναι η απάντηση της Γερμανίας στη ρηματική διακοίνωση που είχε στείλει η Αθήνα στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις για την περίοδο της κατοχής.
Επιμένει στο «όχι» για τις πολεμικές επανορθώσεις το Βερολίνο
ΒΟΥΛΗ
Ιστορική συνεδρίαση της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Στην Ολομέλεια θα συζητηθεί το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Ιστορική συνεδρίαση της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις
ΒΟΥΛΗ
«Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών να βρει επιτέλους το δρόμο της»
Δέσμη προτάσεων σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις καταθέτει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, ενόψει της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.
«Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών να βρει επιτέλους το δρόμο της»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πορεία για διεκδίκηση των κατοχικών οφειλών
​Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συνδιοργανώνει με τις Πανελλήνιες Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΕΑ αύριο συγκέντρωση και πορεία στη γερμανική...
Πορεία για διεκδίκηση των κατοχικών οφειλών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας