Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νόμος του κράτους η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
EUROKINISSI

Νόμος του κράτους η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

  • A-
  • A+

Μετά τη ψήφισή του από τη Βουλή, έγινε νόμος του κράτους η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Το νομοσχέδιο κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία συναίνεση, καθώς το υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., η Ν.Δ., η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι.

«Παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Το νομοσχέδιο επικυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, ή Σύμβαση Κωνσταντινούπολης.

Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εισάγονται ρυθμίσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

- Την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),

- Καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος).

- Τροποποιείται ο ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.

- Τροποποιείται ο ν. 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

- Τροποποιείται ο ν. 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

- Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαποί που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.

- Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ορίζεται ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.

Τροπολογίες

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε δεκτή τροπολογία οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσπαση υπαλλήλων στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και η ΔΗΣΥ, καταψήφισαν η Ν.Δ., η Χ.Α. ενώ παρών ψήφισαν το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να εξετάσει για να φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ με την οποία δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς σορού, οστών και τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Τις έντονες αντιδράσεις ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποταμιού, που ζήτησαν την απόσυρσή της, προκάλεσε η τροπολογία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, σύμφωνα με την οποία, «στους σκοπούς του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) περιλαμβάνεται η έκτακτη διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων - μελών Oργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης της κείμενης νομοθεσίας, η άδεια του οποίου ανακλήθηκε, και η σύναψη νέων συμβάσεων ανάθεσης και εκπροσώπησης με δικαιούχους, με σκοπό τη διασφάλιση της είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων των δικαιούχων».

Στην τροπολογία, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι, «η Ειδική Υπηρεσία διοικείται από τον προσωρινό διαχειριστή που διορίζεται επικεφαλής της και λειτουργεί για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη».

Στη τροπολογία προβλέπεται ακόμα η επιβολή χρηματικής ποινής τουλάχιστον 10.000 ευρώ, σε όποιον παρακωλύει το έργο του Ο.Π.Ι. καθώς και η έγκριση έκτακτης επιχορήγησης του από τον κρατικό προϋπολογισμό με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.

Επίσης ψηφίστηκε και η τροπολογία σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με την οποία ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των τραπεζικών απαιτήσεων, το ποσοστό 50% της κρατικής χρηματοδότησης, την οποία λαμβάνουν οι δικαιούχοι αυτής, είναι ενεκχώρητο έναντι τραπεζικών απαιτήσεων από συμβάσεις πίστωσης.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε εισηγηθεί στην Ολομέλεια την τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί θα μπορούν να υπηρετούν, εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, στους τόπους καταγωγής τους. Υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Ένωσης Κεντρώων, που δήλωσε «παρών».

 

ΒΟΥΛΗ
Μήνυμα Βούτση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
«Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της ντροπιαστικής σιωπής που είναι ντροπιαστική για την ίδια την κοινωνία μας, και όχι για τα θύματα...
Μήνυμα Βούτση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών
ΒΟΥΛΗ
Ανευ προηγουμένου στοχοποίηση ενός νομοθετήματος και ενός προσώπου
Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών μέχρι την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας με κραυγές που στοχεύουν να προκαλέσουν τον φόβο έγινε λόγος χθες στη...
Ανευ προηγουμένου στοχοποίηση ενός νομοθετήματος και ενός προσώπου
ΒΟΥΛΗ
Κατάργηση του «τρομονόμου» και αλλαγές για τη χρήση DNA ως αποδεικτικό ζητά το ΚΚΕ
Αυξάνει το ΚΚΕ την πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξ αριστερών, ζητώντας την κατάργηση του περίφημου «τρομονόμου», αλλά και την αλλαγή των διατάξεων για το DNA ως αποδεικτικό (π.χ. υπόθεση Ηριάννας). Με δύο τροπολογίες που...
Κατάργηση του «τρομονόμου» και αλλαγές για τη χρήση DNA ως αποδεικτικό ζητά το ΚΚΕ
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τις μεταφορές και τον ΚΟΚ
Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εισήχθη το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τον ΚΟΚ, τις μεταφορές και τα ταξί. Τι προβλέπει για εταιρείες σαν την Uber, τα τέλη κυκλοφορίας, τα όρια ταχύτητας,...
Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τις μεταφορές και τον ΚΟΚ
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή η διεθνής σύμβαση κατά της ενδοοικογενειακής βίας
Η Σύμβαση Κωνσταντινούπολης έρχεται προς συζήτηση και στη συνέχεια επικύρωση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή 8 Μαρτίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στη δημόσια...
Στη Βουλή η διεθνής σύμβαση κατά της ενδοοικογενειακής βίας
ΒΟΥΛΗ
Προαιρετική πλέον η εφαρμογή της σαρίας
Με διακομματική συναίνεση του Κοινοβουλίου -πλην Χ.Α.- υπερψηφίστηκαν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που καθιστούν πλέον προαιρετική την εφαρμογή του ιερού ισλαμικού νόμου (σαρία) που ίσχυε υποχρεωτικά από το 1923...
Προαιρετική πλέον η εφαρμογή της σαρίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας