Αν και στη Βουλή θέμα συζήτησης ήταν νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς προκαλώντας μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για έλεγχο και διαχείριση έρματος και ιζημάτων που προέρχονται από τα πλοία, χαρακτήρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης νέα προσπάθεια για να βγει η χώρα από την επιτροπεία και τις απαιτήσεις των δανειστών.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι τελεί υπό πανικό και σύγχυση και υποστηρίζοντας ότι έχει «μνήμη χρυσόψαρου».
Εκ μέρους της Ν.Δ., ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ομίχλη, ώστε να δικαιολογήσει τα ληστρικά μέτρα που συμφώνησε.
Επίσης, επέρριψε ευθύνες και στους θεσμούς, που τα συνομολόγησαν.
«Υπάρχει προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην είναι καθαρό στην ελληνική κοινωνία τι συμφωνήθηκε. Υπάρχει προσπάθεια δημιουργίας ομίχλης για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι θα παραιτηθεί. Αναμένω να τηρηθεί. Δεν είμαστε όμιλος συζητήσεων. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όσα λέει και δεσμεύεται», είπε.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ομίχλη μιλώντας για δήθεν ευνοϊκά μέτρα. Όλα αυτά τα αντίμετρα ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού. Το 3,5% πλεόνασμα ή 3,7% που απαιτεί το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να καταληστεύσει τους πολίτες. Αποδίδουμε μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση που συμφωνεί σε αυτά τα μέτρα αλλά και ευθύνη στην τρόικα γιατί συμφωνούν, συνομολογούν στα ληστρικά για την ελληνική οικονομία μέτρα που δεν οδηγούν σε ανάπτυξη», κατέληξε.
Απαντώντας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε:
«Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του».
Και συμπλήρωσε:
«Είναι εντυπωσιακό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση για άλλη μια φορά διακατέχεται από τη λογική του χρυσόψαρου. Ξέχασαν τα “Ζάππεια”, τις δεσμεύσεις τους στον ελληνικό λαό και τι κάνανε μετά».
Επίσης πρόσθεσε:
«Μας έλεγαν “κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση με όποιο κόστος” μπροστά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών ιδιαίτερα στα δύο ζητήματα των συντάξεων και του αφορολόγητου.
»Πρώτα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση και μετά στους δανειστές.
»Θέλει η κυβέρνηση να κόψει συντάξεις και να κατεβάσει το αφορολόγητο όταν θεσμικός παράγοντας του δημόσιου βίου είπε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι αυτές που είναι; Ποιος από την αξιωματική αντιπολίτευση του άσκησε κριτική;».
«Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, και όταν γίνουν οι εκλογές τέλος της τετραετίας , όλοι θα κριθούμε. Λίγη υπομονή. Εκείνο που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να αρχίσει μια νέα προσπάθεια γιατί στόχος της είναι να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και να μειώσουμε τις εξαρτήσεις και απαιτήσεις των δανειστών μας. Η κυβέρνηση ξεκινά μια νέα προσπάθεια, ασχολείται με την Ελλάδα, εσείς ασχολείστε με τον ΣΥΡΙΖΑ – θα μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.
«Την ομίχλη την φέρνει η αντιπολίτευση και όχι εμείς γιατί δεν θέλει να δεχθεί ότι στα 3,6 δισ. ευρώ αρνητικά μέτρα, υπάρχουν και 3,6 δισ. ευρώ θετικά μέτρα που θα υλοποιηθούν αν πιάσουμε 3,5% πλεόνασμα», αντέτεινε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
Επίσης, καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αυτή είναι που προσπαθεί να «ρίξει σκοτάδι», επειδή όπως είπε, «υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθούν τα ευνοϊκά μέτρα, γιατί η σημερινή κυβέρνηση έβαλε κόφτη στο μαύρο χρήμα και στη διαφθορά – αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
«Η σημερινή κυβέρνηση έχει τον άχαρο ρόλο να διαχειρίζεται μια καταστροφή που προκάλεσαν τα δύο κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, σχολίασε τέλος ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. Γιώργος Λαζαρίδης.
Τα άλλα κόμματα
Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι το νέα μέτρα ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και πλήττουν ακόμη μία φορά τα λαϊκά στρώματα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος είπε πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα είναι Νέμεσι για τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Στην πολιτική ζωή όλα πληρώνονται. Και τα έφερε έτσι ώστε ανήμερα της Πρωτομαγιάς η κυβέρνηση να επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι Νέμεσις για τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τις επιλογές της κυβέρνησης θα τις στηρίξουν οι 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να παραιτηθεί, αφού ο ίδιος το είχε δηλώσει δεσμευόμενος να μην πέσει το αφορολόγητο.
«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. έφεραν δύο μνημόνια σε δύο χρόνια. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ αυτό. Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο και σας ζητούμε με το μαγικό ραβδάκι, όπως τα φέρατε αυτά τα μέτρα, να τα εξαφανίσετε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, έκανε λόγο για «κάλπικη, ψεύτικη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ σε σχέση με τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση», τονίζοντας ότι η διαφωνία τους, δεν αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιβάλλει ένα νέο μνημόνιο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων, αλλά τους όρους.
«Είναι πρόκληση να λέγεται ότι τα νέα μέτρα για μετά το 2018 αποτελούν το εξιτήριο από τα μνημόνια. Εμείς λέμε ότι είναι πιστοποιητικό θανάτου για τα λαϊκά στρώματα και τα εργασιακά δικαιώματα.
»Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής προκειμένου να κερδίσει χρόνο ενώ η Ν.Δ. χωρίς να δεσμεύεται ότι δεν θα τα εφαρμόσει, όσα λέει είναι χρυσόσκονη στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική», επισήμανε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός ξέρει ποιοι είναι υπεύθυνοι και πώς έχουμε οδηγηθεί εδώ όπου οδηγηθήκαμε».
