Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι την Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προγραμματίζει διπλή παρέμβαση εφ’ όλης της ύλης στη συνεδρίαση της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών ενόψει της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της, η κ. Γεννηματά στην ομιλία της θα επιχειρήσει να αναδείξει την κοινωνική ατζέντα για την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η σοσιαλδημοκρατική οικογένεια να απογαλακτιστεί πλήρως από τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασπάστηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω συγκυβέρνησης με τα κόμματα της Κεντροδεξιάς.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνει για το προσφυγικό, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είχε προαναγγείλει το Σαββατοκύριακο από τη Χίο. Συγκεκριμένα, θα καλέσει την ευρωπαϊκή ηγεσία να εκπονήσει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορέσουν τα ελληνικά νησιά να αντιμετωπίσουν τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στις τοπικές οικονομίες από τις επιπτώσεις της διαχείρισης του προσφυγικού.

Αναφορικά με το θέμα του ΕΣΡ και την αυριανή διάσκεψη των προέδρων, κομματικές πηγές τόνιζαν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά κατ’ αρχάς να χαμηλώσουν οι τόνοι και να σταματήσουν οι κυβερνητικοί αιφνιδιασμοί, π.χ. η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας. Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών κατέληξαν έπειτα από σύσκεψη να δηλώσουν θετικοί στη συγκρότηση του ΕΣΡ, ωστόσο θα προτείνουν το ζήτημα να παγώσει μέχρι την οριστική απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Πανομοιότυπη πρόταση θα καταθέσει και το Ποτάμι.