Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός αποτυπώνει «το προεκλογικό παραμύθι» της κυβέρνησης.
Όπως υποστήριξε, «αποτελεί μια ανοιχτή επίσημη ομολογία σχετικά με τον ταξικό προσανατολισμό της σημερινής κυβέρνησης να υπηρετήσει χωρίς ταλάντευση τους στόχους του κεφαλαίου». Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως «η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι ολοφάνερη σε όλες τις βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ισχυρίστηκε ότι «ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού».
Ο γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε πως στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού «διαβάζουμε για τα πολλαπλά οφέλη της συμφωνίας (του 3ου μνημονίου) η οποία τελικά οδήγησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Οι νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός έχουν ως στόχο να «ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα», να «αυξηθεί η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή των μονοπωλιακών ομίλων, συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Υποστήριξε ότι ο φετινός προϋπολογισμός αποτελεί μια επίσημη συνόψιση για «τα έργα, τα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυβερνώσας Αριστεράς που αποκαλύπτει πλήρως τον πραγματικό επικίνδυνο ρόλο της… Κανένα προπαγανδιστικό εύρημα δεν μπορεί να κρύψει ότι η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν στοχεύει στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αντίθετα κλιμακώνει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού. Κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν μπορεί να κρύψει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα έχει αναλάβει να τελειώσει όλο το αντιλαϊκό έργο, που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να περάσει όλες τις επιλογές της άρχουσας τάξης των καπιταλιστών με κλίμα ταξικής συνεργασίας, κοινωνικής συναίνεσης, έστω κοινωνικής ανοχής».
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως εξάλλου σήμερα επιχειρείται η συνολική αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος και η αξιοποίηση κάθε αντιδραστικής και συντηρητικής λάιτ εφεδρείας του κεφαλαίου, είτε με όσους κυλούν σε θολά νερά κατεστημένων «Ποταμιών» είτε με άλλους γνωστούς και μη εξαιρετέους που παίζουν το ρόλο του λαγού. «Κι από κοντά άλλοι -ο καθείς εφ΄ ώ ετάχθη. Γνωστές φυσιογνωμίες εγκληματιών ναζιστών, που από τάγματα εφόδου παριστάνουν τώρα τις κοτούλες, χρησιμοποιώντας μάλιστα το παρόν Κοινοβούλιο ως κοτέτσι τους, μέχρι να περάσει η δύσκολη στιγμή, για την οποία συνεχώς κλαίγονται» συμπλήρωσε. Ακόμη, υπογράμμισε ότι επιχειρείται παράλληλα με όλους τους τρόπους η όψιμη μεταμφίεση του ΠΑΣΟΚ και η αναμόρφωση της Ν.Δ., ώστε να υπάρχουν έτοιμες εναλλακτικές λύσεις για αστικές κυβερνήσεις συνεργασίας καθώς και για βολικές μελλοντικές κάλπικες αντιπολιτευτικές δυνάμεις.
