Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

H ενόχληση που εξέφρασε δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στον ίδιο και την κυβέρνησή του στη δεξίωση για τη γιορτή της Δημοκρατίας, το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι αποκαλυπτική για το βαρύ και ψυχρό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν συμμερίζεται τη δυσφορία του κ. Μητσοτάκη περί τοξικής ατμόσφαιρας και «χυδαιοτήτων» επιρρίπτοντας γενικώς και αορίστως το φταίξιμο στην αντιπολίτευση, θεωρεί απεναντίας -και το υπογράμμισε προς τον πρωθυπουργό- ότι δεν είναι το κλίμα έντονο αλλά οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω των πολλών δικογραφιών, εννοώντας το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που κάνει τις τελευταίες εβδομάδες το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο.

«Εσείς ό,τι θέλετε σε αυτό το ύφος το βάζετε και το γράφουν για λογαριασμό σας, εγώ δεν έχω τέτοια δυνατότητα», ήταν η επόμενη σπόντα του κ. Ανδρουλάκη προς τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορεί την κυβέρνηση για «μιντιακούς βραχίονες» που αναλαμβάνουν να κάνουν τη «βρόμικη δουλειά» για λογαριασμό της κυβέρνησης, όπως διατείνονται ότι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ με την απόπειρα συμψηφισμού, μετά την αποκάλυψη για το κομματικό στέλεχος από την Κρήτη που παραιτήθηκε, διαγράφηκε και επέστρεψε τα λεφτά της επιδότησης.

Εβδομάδα ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε αυτό το πολωμένο σκηνικό, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος το Σαββατοκύριακο ανοίγει μια παρένθεση στο φορτωμένο πρόγραμμά του επισκεπτόμενος την Τένεδο έπειτα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, προετοιμάζεται για ακόμη μία εβδομάδα-φωτιά με επίκεντρο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η διπλή κοινοβουλευτική διαδικασία, την Τρίτη και την Τετάρτη, που θα συζητήσει τις προτάσεις (της Ν.Δ.) για εξεταστική και για προανακριτική (του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕ.ΑΡ.) περιγράφεται από τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη ως μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την αλήθεια και τη συγκάλυψη.

«Τα πράγματα είναι απλά», λένε στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις δύο εκδοχές που ανοίγονται για τους βουλευτές που θα κληθούν να πάρουν θέση: «Είτε θα δοθεί η δυνατότητα διερεύνησης των ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη, ή από την άλλη θα αποφασιστεί το μπλοκάρισμα της έρευνας και θα ανοίξει ο δρόμος της παραγραφής και της αμνήστευσης».

Για το ΠΑΣΟΚ, η συγκρότηση προανακριτικής είναι επιτακτική και επιβεβλημένη, γι’ αυτό και η άσκηση πίεσης, πρωτίστως, στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. που αποτελούν την πλειοψηφία. Το δίλημμα, στο οποίο επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είναι ευθύ και καθαρό και έχει σκοπό να καταδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται την έρευνα σε βάθος, αλλά δεν θα συναινέσει και στο κουκούλωμα ενός σκανδάλου «με ταυτότητα και ονοματεπώνυμα». «Κύριε Μητσοτάκη, εγώ δεν έχω πρόβλημα να ψηφίσω την εξεταστική και από το 1821, αν δεσμευτείτε δημοσίως την Τρίτη ότι την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, η Ν.Δ. θα ψηφίσει και την προανακριτική του ΠΑΣΟΚ», είναι η πρόταση-πρόκληση που όσο μονότονα επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλο τόσο κοφτά και απόλυτα απορρίπτουν από το Μαξίμου.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν τρέφουν αυταπάτες για τη στάση της ηγεσίας της κυβέρνησης, «αυτό είναι προαποφασισμένο και δεν αλλάζει», εκτιμούν με βεβαιότητα, αφού έχουν εξάλλου πολύ ισχυρά δείγματα γραφής. Η κυνική και αλαζονική δημόσια δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη ότι η «γαλάζια» πλειοψηφία αποφάσισε ανεξαρτήτως δικογραφίας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αλλά και η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι η Ν.Δ. δεν αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εκπλήξεις στην ψηφοφορία. «Θέλουν μια εξεταστική-παρωδία, ένα θέατρο σκιών, για να αποτινάξουν τις ευθύνες τους και να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ, αυτός είναι ο σκοπός τους, από θύτες να εμφανιστούν κατήγοροι», σημειώνουν «πράσινοι» κομματικοί παράγοντες, κάνοντας λόγο για «πόλεμο λάσπης» που βρίσκεται σε εξέλιξη και fake news από υπουργούς, «γαλάζια παπαγαλάκια» και «κυβερνητικά εξαπτέρυγα».

Ενδεικτικά είναι τα ερωτήματα που έθεσε προς το Μαξίμου ο Νίκος Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή. «Τι προσπαθείτε να συμψηφίσετε μαζί με τους μιντιακούς σας κολλητούς; Την εγκληματική οργάνωση όπως την ονοματίζει η δικογραφία; Μια καθετοποιημένη δομή μιας καμόρας που διασπάθισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού και είναι όλοι “γαλάζια” στελέχη υπουργείων, γενικοί γραμματείς, “δεξιά χέρια” υπουργών, κορυφαία τοπικά σας στελέχη; Τι προσπαθείτε να συμψηφίσετε; Το πρόστιμο του ενός δισεκατομμυρίου; Τις επιστολές Σημανδράκου και τη γνώση του πρωθυπουργού να ξεμπλοκαριστούν χιλιάδες ΑΦΜ λίγες μέρες πριν απο τις ευρωεκλογές; Οτι όποιος ήθελε να καθαρίσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον κυνηγούσαν; Τη “γαλάζια” συμμορία για την οποία υπάρχει δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έχει κατασκηνώσει στην Αθήνα εις βάρος της Ν.Δ. με τι; Με το ότι πριν από πέντε χρόνια, ένα τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πήρε μια επιδότηση την οποία επέστρεψε και τον οποίο αποπέμψαμε μέσα σε μερικές ώρες. Τι είδους ζυγαριά είναι αυτή που χρησιμοποιείτε για να πέσετε στα μαλακά;», αναρωτήθηκε.

Αγχος

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλωβισμένος και σε πανικό, καταφεύγοντας σε «ανακρίβειες και βγάζοντας άγχος», ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην επίθεση προς τον Κώστα Καραμανλή αλλά και στο σχόλιο-απειλητική προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στην πολιτική αναλύτρια Μαριάννα Πυργιώτη. Τι δείχνουν όλα αυτά κατά την ανάλυση του ΠΑΣΟΚ; Οτι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχουν εισέλθει σε μια πορεία μη αναστρέψιμη» και η χώρα θα χρειαστεί σύντομα να γυρίσει σελίδα.

Ακριβώς αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη δήλωσή του για τα 51 χρόνια Μεταπολίτευσης αναφερόμενος σε «φαινόμενα υποβάθμισης του κράτους δικαίου και αναξιοκρατίας που βιώνουμε σήμερα, σκάνδαλα που παραμένουν ατιμώρητα, εργαλειοποίηση των θεσμών και υπονόμευση της διαφάνειας, που πληγώνουν την ποιότητα της Δημοκρατίας» Για να καταλήξει: «Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η σιωπή, η ανοχή ή ο συμβιβασμός. Για την πατρίδα μας είναι αναγκαία μια νέα αρχή. Με νέο πολιτικό ήθος και συνεκτικό σχέδιο που θα ενισχύσει όλες τις παραμέτρους της εθνικής μας ισχύος».