Το πρόβλημα που θα προκληθεί στους αγρότες μας εξαιτίας του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέδειξε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης. «Τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί στη χώρα μας αντιστοιχούν στο 78% –σχεδόν οκτώ στα δέκα– των συνολικών προστίμων που έχουν επιβληθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για 415 εκατομμύρια ευρώ. Για να το πούμε πολύ απλά: η χώρα μας επρόκειτο να εισπράξει από την Ευρωπαϊκή Ενωση 1,9 δισ. ευρώ, αλλά θα εισπράξει 415 εκατομμύρια λιγότερα. Δηλαδή, αυτά τα ποσά θα αφαιρεθούν από τις ενισχύσεις προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, εξαιτίας αυτού του σκανδάλου», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς (στον Real FM).
Είχε προηγηθεί το πολιτικό «κατηγορώ»: «Η χώρα μας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών για αυτό το πολύκροτο σκάνδαλο: το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει το θράσος –γιατί περί θράσους πρόκειται– να μιλά για ευρωπαϊκό σκάνδαλο».
Ενώ για την υπόθεση των Τεμπών σημείωσε: «Δεν επενδύσαμε ούτε σε λογικές πλειοδοσίας και ποινικού λαϊκισμού ούτε στο να χαϊδέψουμε αυτιά. Παρουσιάσαμε τα πράγματα όπως έχουν, με διαφάνεια και σοβαρότητα». Και επανέλαβε την προσέγγιση του κόμματός του ότι «η στάση της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είναι διαφορετική», δηλαδή «να μην παίξει το παιχνίδι του πλυντηρίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και, βεβαίως, να μην κάψει την υπόθεση. Η υπόθεση αυτή πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή το πλυντήριο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί κανονικά. Αυτό είναι, δυστυχώς, το συμπέρασμα: μια κυβέρνηση που δεν ντρέπεται να προχωρά στη συγκάλυψη της συγκάλυψης», κατέληξε.
