Το δικό του βήμα επανεκκίνησης κάνει σήμερα και αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τη συμμετοχή πρώην μελών που επανήλθαν και συμμετείχαν ενεργά το προηγούμενο διάστημα στη διαμόρφωση των νέων Θέσεων και του προτεινόμενου Καταστατικού. Μετά το πράσινο φως στα δύο κείμενα από την Κεντρική Επιτροπή Επανεκκίνησης αύριο το απόγευμα, ο προσυνεδριακός διάλογος ξεκινά, με τελικό ορόσημο το συνέδριο του Ιουνίου.
Πριν από αυτά, όμως, ο Σωκράτης Φάμελλος, σήμερα το πρωί, στο άνοιγμα των εργασιών αναμένεται να θίξει σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας: «Ομάδα Αλήθειας», Τέμπη, ενώ όσον αφορά την οικονομική πολιτική (ακρίβεια, φορολογία, στέγη, στήριξη συνταξιούχων) θα επαναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παραμένει αναπάντητη… Στο κεφάλαιο, δε, των συνεργασιών, η Κουμουνδούρου προτάσσει διαρκώς τους 10+1 άξονες.
Η εμπειρία Κασσελάκη
Ξεκινώντας από το κείμενο του Καταστατικού, η αρμόδια επιτροπή –με συντονιστή τον Κώστα Ζαχαριάδη– προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την υποχρεωτική ανανέωση της Κ.Ε. και όλων των οργάνων, σε ποσοστό 30%, μεταξύ δύο συνεδρίων. Οι τάσεις καταργούνται –εν προκειμένω καταργείται η πρόβλεψη για χωριστό ψηφοδέλτιο («λίστα») στις εσωκομματικές ψηφοφορίες– και ενισχύονται τα ρεύματα ιδεών. Η ομοιογενοποίηση του κόμματος παραμένει ζητούμενο για την ηγεσία εξάλλου.
Ακόμη: Οι λίστες των μελών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή προέδρου, οριστικοποιούνται έναν μήνα πριν από τη διενέργεια του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής. Δικαίωμα εκλέγεσθαι για τη θέση του προέδρου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά με προϋποθέσεις πλέον: είτε μία θητεία στην Κεντρική Επιτροπή είτε τουλάχιστον πέντε χρόνια μέλος του κόμματος. Υποχρεωτική πια είναι και η κατάθεση «πόθεν έσχες» - και στα δύο τελευταία αυτά ζητήματα εμφανής είναι η... εμπειρία από την περίοδο Κασσελάκη.
Ταυτοχρόνως, προτείνεται η διατήρηση της ποσόστωσης φύλου στο 50% - 50%, όπως είχε αποφασιστεί στο Συνέδριο του 2022. Ενισχύεται η περιφερειακή διάσταση των κομματικών οργάνων και το κόμμα αποκτά ισότιμη ψηφιακή λειτουργία σε όλες τις συνεδριάσεις. Αλλα ζητήματα που τίθενται επί τάπητος, είναι οι θητείες και τα ασυμβίβαστα (π.χ. μεταξύ κομματικών και επαγγελματικών στελεχών), η θέση του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. εντός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η σχέση νεολαίας και κόμματος.
Γόνιμος ήταν ο διάλογος, την ίδια στιγμή, και στην Επιτροπή Θέσεων - με συντονίστρια, εδώ, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το νέο διεθνές και ευρωπαϊκό τοπίο, ιδίως μετά την εκλογή Τραμπ, είναι ένα από τα πρώτα κεφάλαια, ενώ στα καθ’ ημάς ειδικό βάρος έχει το νέο σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε μετά τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη. Μέσα από το κείμενο των Θέσεων «ζωντανεύει» η τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση Τσίπρα, η ήττα, η περίοδος Κασσελάκη και η επανεκκίνηση με την εκλογή Φάμελλου.
Τεχνητή νοημοσύνη
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει, εξάλλου, το ειδικό κεφάλαιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ εκτενές είναι ασφαλώς το κεφάλαιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση: καρτέλ, ακρίβεια, ενέργεια, μεταφορές, αγροτική παραγωγή. Η δημόσια ΔΕΗ είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως και ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού. Σταθερό, συγχρόνως, το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για θέματα εργασίας και κοινωνικού κράτους, για τη στέγη, το δημογραφικό. Οπως, βέβαια, η Υγεία και η Παιδεία, με ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους: εν προκειμένω προτάσσεται η κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από το κείμενο Θέσεων ενός αριστερού κόμματος δεν θα μπορούσε να λείπει, τέλος, ο Πολιτισμός.
Δεν πρόκειται για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα, διευκρινίζουν συνομιλητές μας, αλλά για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που διεκδικεί την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Χωριστό κεφάλαιο αποτελούν, τέλος, οι συνεργασίες, που χαρακτηρίζονται αναγκαίες, περνούν μέσα όμως από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η στενότερη διασύνδεση με την κοινωνία είναι, εντέλει πάντως, το μεγάλο ζητούμενο.
Κι όμως, κάτι κινείται… στην κατεύθυνση του «μαζί»
Μπορεί τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να δείχνουν, αυτή τη στιγμή, κλεισμένα εντός των κομματικών τειχών, οι συναντήσεις, από την άλλη, μελών και φίλων των συγκεκριμένων πολιτικών φορέων δίνουν και παίρνουν. Από τα κάτω (κυρίως) αλλά μέχρι και πάνω, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στις διεργασίες συμμετέχουν ακόμη και μέλη Πολιτικών Γραμματειών – Πολιτικών Γραφείων των επίμαχων κομμάτων...
Πρωτοβουλίες βάσης, κυρίως σε επίπεδο νεολαίας, συνδικάτων και τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνθετικά κείμενα, αναζητούν το «μαζί». Οι συμμετέχοντες είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., της Νέας Αριστεράς, από τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη κ.ά. ανένταχτους -ήδη ένα κείμενο 144 υπογραφών κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη και κάποιοι αναγνώρισαν ενεργούς πολίτες διαφορετικών χώρων και, κυρίως, πολιτικούς φίλους του Χάρη Καστανίδη. Ο έμπειρος πολιτικός – πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει, άλλωστε, το «παρών» σε δύο εκδηλώσεις το προσεχές διάστημα: η πρώτη στη βόρεια Ελλάδα, το 2ο 15νθήμερο Μαΐου, με ομιλητές, εκτός του Χ. Καστανίδη, τον Διονύση Τεμπονέρα και την Εφη Αχτσιόγλου. Και, στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου στην Πάτρα θα απευθυνθούν στο πολύχρωμο πολιτικά, κοινό, η Λούκα Κατσέλη, ο Χάρης Καστανίδης, η Εφη Αχτσιόγλου και κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Την ίδια ώρα, εκκινεί η συνεργασία μεταξύ Ινστιτούτων, όπως του Αλέξη Τσίπρα, της Λούκας Κατσέλη, του Νίκου Χριστοδουλάκη κ.ά. (η πρωτοβουλία ανήκει στη Λούκα Κατσέλη, υπενθυμίζεται).
Ο στόχος όλων των παραπάνω κινήσεων είναι ένας: να πιεστούν οι ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων να συγκλίνουν στη βάση προγραμματικών θέσεων για το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία. Ακριβώς αυτόν τον προβληματισμό θίγει, με τον τρόπο του, και ο Διονύσης Τεμπονέρας, όταν λέει πως είναι χρήσιμη η επικαιροποίηση του προγραμματικού λόγου και η οργανωτική ανασύνταξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς στα συνέδριά τους που θα γίνουν το επόμενο τετράμηνο. Χρήσιμα αλλά υπό έναν όρο, διευκρινίζει: να τεθεί επί τάπητος και στα τρία κόμματα η εκλογική και πολιτική συμπόρευση σε προγραμματική βάση. Ποτέ μεταπολιτευτικά κόμμα δεν κατόρθωσε να κερδίσει εκλογές ανεβαίνοντας από το 11-12% σε ποσοστά άνω του 35% δίχως να μεσολαβήσουν τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, επισημαίνει και συμπεραίνει ότι η προοπτική για κυβέρνηση της Δεξιάς μέχρι το 2031 είναι πια ένα σοβαρό ενδεχόμενο...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας