Δεν άφησε αμφιβολίες η εισαγωγική ομιλία του Αλέξη Χαρίτση για τη στόχευση του υπό ίδρυση κόμματος: ο όρος «Αριστερά» (όχι μόνο ως «Νέα Αριστερά») διατυπώθηκε 57 φορές. Ενώ αναλυτική ήταν η αναφορά του στον οδικό χάρτη και σε ποιους απευθύνεται το νέο κόμμα, που καλείται, όπως είπε, να είναι και Νέα και Αριστερά. Από την ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ξεχώρισε, επίσης, η σφοδρότητα με την οποία επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Αναλυτικά, διαψεύσθηκαν, όπως τόνισε, όσοι προφήτευαν ότι η Νέα Αριστερά θα είναι «μια παρένθεση. Οτι θα γυρίσουμε στο “μαντρί”. Οτι θα τα παρατήσουμε. Οτι θα αναζητήσουμε θέσεις και καρέκλες». Ομως, «πέσανε και θα πέφτουνε έξω», τους διεμήνυσε. Και συνέχισε: «Η γεμάτη αυτή αίθουσα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανυπακοής και περηφάνειας: δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά. Γιατί η Αριστερά είναι η ανάγκη της εποχής μας. Γιατί η Αριστερά είναι η απάντηση στην κυριαρχία τους». Ενώ ακολούθησε η επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής: «Στη χώρα μας η πολιτική της καταστροφής έχει όνομα: Νέα Δημοκρατία. Πέντε χρόνια μετά το 2019, δεν υπάρχουν αυταπάτες. Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία, για να υλοποιήσει την πολιτική των μνημονίων, δίχως να υπάρχουν μνημόνια: να περιφρουρήσει τη βίαιη οικονομική αναδιανομή προς όφελος των λίγων».
Οπως η Θάτσερ
Κατά τον Αλέξη Χαρίτση, «η Ελλάδα του 2024 θυμίζει τη θατσερική Αγγλία. Ενα πολιτικό καθεστώς που υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τις μιντιακές και οικονομικές ελίτ, λειτουργεί αυταρχικά, προχωρά στη διάλυση του Δημοσίου και στην κυριαρχία του ιδιωτικού. Και αισθάνεται κυρίαρχο, γιατί νιώθει ότι δεν απειλείται».
Και η αντιπολίτευση; «Παρακαλώ, καλέστε αργότερα. Αυτή είναι η απάντηση της αντιπολίτευσης στην κοινωνική αγωνία για το κατεπείγον της ανατροπής της κυβέρνησης της Δεξιάς», σημείωσε, εξειδικεύοντας αμέσως μετά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που ενέπνευσε κάποτε την ελπίδα, βυθίζεται καθημερινά σε έναν τοξικό βούρκο. Την πολιτική και στρατηγική κρίση που οδήγησε στην εκλογική ήττα του 2023, τη διαδέχθηκε μια καταστροφική επιλογή: η επένδυση σε έναν φωτογενή σωτήρα και στο τραμπικό επιτελείο του».
Ενώ στο σημείο αυτό αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει πως «δεν είμαστε εμείς που παραδώσαμε την Αριστερά στη χλεύη. Δεν ξεχνάμε τίποτα. Τον καιροσκοπισμό των στελεχών που συντάχθηκαν με τον εκφυλισμό. Την ανοχή και ενθάρρυνση ενός πολιτικά αντιδραστικού σχεδίου. Την υποταγή στον ηγέτη. Τη μετατροπή της Αριστεράς σε ένα ανυπόληπτο κατοικίδιο του συστήματος.
Σήμερα, βλέπουμε την τελική πράξη μιας παράστασης που θυμίζει κωμωδία, αλλά είναι δράμα. Δράμα γιατί εξυπηρετεί το σχέδιο της Δεξιάς: την απαξίωση της Αριστεράς. Τον ευτελισμό της. Την ταύτισή της με τον αριβισμό και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές».
Για ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ
Για το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «έκανε μια συνειδητή επιλογή: να συνεχίσει την πολιτική του νεοφιλελεύθερου και εθνοπατριωτικού κέντρου και να αναβαθμίσει ένα πολιτικό προσωπικό που αδημονεί για έναν μεγάλο συνασπισμό με τη Νέα Δημοκρατία. Οχι, δεν πρόκειται για μια δυναμική σοσιαλδημοκρατία που ψάχνεται στα αριστερά της. Αλλά για μια δύναμη που επενδύει σε μια απροσδιόριστη πολιτική του μέσου όρου».
Ενώ για το Κομμουνιστικό Κόμμα το κατηγόρησε ότι «επιμένει στον συντηρητισμό. Το κόμμα που έχει επιλέξει την εθνική αναδίπλωση. Το κόμμα που αποστρέφεται τον πολιτικό διάλογο και την κοινή δράση». Επίσης, μίλησε για «προσωποπαγή κόμματα του εύκολου εντυπωσιασμού, που παράγουν θόρυβο, αλλά μηδενική ουσία. Αλλά και σχηματισμοί της Αριστεράς που μέσα στο αυτοδικαιωτικό τους αφήγημα έχουν αναγάγει σε μέγιστο εχθρό τους τη Νέα Αριστερά». Συμπερασματικά, «ένα τεράστιο κενό πολιτικής εκπροσώπησης».
Παραλλήλως, ο πρόεδρος της Κ.Ο. έκανε αναφορά στις αμερικανικές εκλογές: «Η εκλογή Τραμπ πρέπει να σημάνει συναγερμό. Πρόκειται για την παλινόρθωση του αντιδραστικού καπιταλισμού σε μια εξέλιξη που οι επιπτώσεις της θα φανούν πολύ σύντομα σε πλανητική κλίμακα». Ασκησε, πάντως, κριτική και κατά των Δημοκρατικών.
Περιγράφοντας, ξεκαθάρισε πως «δεν κάνουμε βήμα πίσω: από την υπεράσπιση των εργαζομένων, από τη στήριξη της νεολαίας, από την προστασία του περιβάλλοντος, από τη σύγκρουση με τον εθνικισμό και τη θρησκοληψία, από την υπεράσπιση της εξωτερικής πολιτικής που εκφράστηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, από τον αγώνα για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, από την καθημερινή μάχη για τα έμφυλα και ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και την κατεδάφιση της κουλτούρας του σεξισμού και της πατριαρχίας». Εν κατακλείδι, «δεν χαρίζουμε στην άκρα Δεξιά τα λαϊκά προβλήματα. Δεν χαρίζουμε στην άκρα Δεξιά τα λαϊκά στρώματα».
Κατά συνέπεια, «η δική μας απάντηση είναι δυνατή, ξεκάθαρη και συγκρουσιακή: Αριστερά!», με τέσσερις κύριες προτεραιότητες, που είναι:
● Η κοινωνική ισότητα: η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου.
● Η ειρήνη: η μάχη για δικαιοσύνη και ελευθερία.
● Ο ριζικός οικολογικός μετασχηματισμός: εκεί που το πράσινο συναντά το κόκκινο.
● Τα δικαιώματα του 21ου αιώνα: η σύγχρονη δημοκρατία.
Και, μιλώντας για «το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της Αριστεράς στη χώρα μας», επέμεινε ιδιαίτερα στη φυσιογνωμία και την πολιτική πρόταση της Νέας Αριστεράς.
Σπέκουλα, τέλος
Σε επόμενο σημείο, επανέλαβε πως «η Νέα Αριστερά δεν είναι μεταβατικό σχήμα. Είναι ένα νέο πολιτικό κόμμα. Να τελειώνουμε, λοιπόν, με τη σπέκουλα», σημείωσε σε υψηλούς τόνους, προσθέτοντας: «Δεν θα επιστρέψουμε στον παρηκμασμένο και τοξικό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ενσωματωθούμε στο κεντρώο και συναινετικό ΠΑΣΟΚ. Δεν θα γίνουμε ένα αυτάρεσκο εσωστρεφές κόμμα. Δεν θα αυτοδιαλυθούμε. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να εξαφανιστούμε». Και, στο διά ταύτα, «η Αριστερά είναι εδώ. Η Νέα Αριστερά, είναι εδώ». Και, μάλιστα, «με την αυτοτέλεια και την αυτονομία της. Και με το δικό της πολιτικό σχέδιο».
Στο κεφάλαιο των συμμαχιών και στο ερώτημα αν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για ένα ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο, ο Αλέξης Χαρίτσης δεν εξωράισε την κατάσταση λέγοντας «προφανώς και όχι, δεν υπάρχουν». Παρά ταύτα, «η Νέα Αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός χώρου διαλόγου και προγραμματικών επεξεργασιών που να απαντάει στο κοινωνικό αίτημα της σύγκρουσης με τις πολιτικές της Δεξιάς». Κατά τη γνώμη του, «το κλειδί εδώ είναι η λέξη σύγκρουση», αφού τη Νέα Αριστερά δεν τη συγκινεί «ο αντι-δεξιός πόλος γενικά και αόριστα. Ούτε νεκραναστημένα σενάρια περί Κεντροαριστεράς». Ενώ έκλεισε επισημαίνοντας «δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Εχουμε όμως έναν ολόκληρο κόσμο να κερδίσουμε».
Μια ξεχωριστή στιγμή της χθεσινής, πρώτης ημέρας, ήταν ο χαιρετισμός του Γιουσέφ Ντορχόμ, πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί κομμάτων, συγκεκριμένα από τη Μαρία Συρεγγέλα (Ν.Δ.), Γιώργο Καραμέρο (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.), Κώστα Τσουκαλά (ΠΑΣΟΚ), Κώστα Ντάσκα (ΜέΡΑ25), Πέτρο Κόκκαλη (Κόσμος), ενώ προβλήθηκε, τέλος, βίντεοσκοπημένη δήλωση του προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Βάλτερ Μπάιερ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας