Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
37.0° 33.0°
2 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
34°C
35.7° 31.6°
3 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 30.5°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 29.6°
2 BF
50%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.4° 29.5°
2 BF
27%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
35.2° 35.2°
2 BF
32%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 31.5°
2 BF
49%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
31.2° 28.3°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
33.8° 29.9°
2 BF
42%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 30.7°
3 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
0 BF
43%
Λαμία
Αίθριος καιρός
36°C
36.6° 31.5°
2 BF
34%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.8°
4 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 35.0°
2 BF
24%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
30°C
30.5° 30.3°
1 BF
69%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
31.7° 30.3°
3 BF
73%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 31.6°
1 BF
20%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
PASOK
Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024. | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Φουντώνουν οι φωνές εντός ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων UPD

Μιχάλης Κατρίνης και Μανώλης Χριστοδουλάκης έκαναν αιχμηρές παρεμβάσεις, με τον δεύτερο να ζητά εκλογές για νέα ηγεσία το φθινόπωρο. Στο τέλος του μήνα αποφάσεις για τον οδικό χάρτη εκλογής ηγεσίας, είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Αν μπορεί να βγει ένα πρώτο συμπέρασμα από την εν εξελίξει συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ και του Πολιτικού Γραφείου είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης βαδίζει σε κινούμενη άμμο, μετά το ανοιχτό κύμα αμφισβήτησης μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και πως ενισχύονται τα αιτήματα στελεχών για συμπόρευση με άλλες δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης και βασικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των αντιλαϊκών της πολιτικών. Στελέχη που έχουν ήδη θέσει θέμα ηγεσίας μετά τις Ευρωεκλογές, μίλησαν ανοιχτά για την ανάγκη σύγκλισης και ανασυγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Πιο αιχμηροί εμφανίστηκαν ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε χαμηλότερους τόνους η Μιλένα Αποστολάκη. Κοινή συνισταμένη πάντως η θέση τους να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε σοβαρό διάλογο με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στους αμφισβητίες, τους οποίους κατηγόρησε πως «παρουσιάζουν εικόνα καταστροφής, παίρνοντας τη δημοσιότητα από τους πραγματικά ηττημένους».

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε κατά την παρέμβασή του πως «στρατηγική επιλογή» πρέπει να η μία και μεγάλη παράταξη που κερδίζει εκλογές».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια κόμμα εξουσίας και υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν «όταν βρουν απέναντι τους μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης» και «όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση».

«Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: Να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση. Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Άφησε πάντως και αιχμές κατά συντρόφων του σημειώνοντας ότι «στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μία συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία» και «φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης» θολώνοντας τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση του Χάρη Δούκα, που ήδη χθες απάντησε στις βολές του προέδρου, λέγοντας ότι «η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα».

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης Κατρίνη

 • Η πραγματικότητα είναι μία: το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας.
 • Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13% η του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι.
 • Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ.
 • Ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%
 • Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρουύν φυσιολογική εξέλιξη μία συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία
 • Δεν θα φύγουν με στελέχη μας να φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης, να θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.
 • Δεν θα φύγουν όσο απευθυνόμαστε μόνο σε ένα συμπυκνωμένο κομματικό ακροατήριο, ένα διαρκώς μειούμενο εκλογικό σώμα, στους συστημικούς παίκτες και τα ΜΜΕ, σε κάθε είδους κατεστημένα.

Πως θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης

 • Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε, και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε.
 • Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικο σχέδιο διακυβέρνησης.
 • Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο.
 • Όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση.
 • Όταν δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα.
 •  Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες.

Στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης

 • Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε, με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο.
 • Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: Να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση.
 • Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση.
   

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μ. Χριστοδουλάκης: Αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης

Αυτονόητη χαρακτήρισε ο Μανώλη Χριστοδουλάκης την αναγκαιότητα για ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης και τόνισε πως πρέπει να γίνει εκλογή νέου προέδρου το φθινόπωρο και έπειτα συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου.

Ο κ. Χριστοδουλάκης άσκησε κριτική στην ηγεσία σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε» και ότι έγιναν ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη περιθωριοποιήθηκαν, και το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση.

Τα κεντρικά σημεία της τοποθέτησης Χριστοδουλάκη

 • Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος: Η τεχνική, αριθμητική και διαδικαστική συζήτηση που σχετικοποιεί τον πήχη για να υποκειμενικοποιήσει την επιτυχία ή αποτυχία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, υποτιμά την ιστορία της παράταξης, τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, και κυρίως την προοπτική της. Το ερώτημα είναι απλό: το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού.
 • Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση.
 • Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες.
 • Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας.
   

Μιλένα Αποστολάκη: Το μέλλον απαιτεί γενναιοδωρία και υπερβάσεις 

Την ανάγκη υπερβάσεων τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη, που επίσης άφησε αιχμές για την λειτουργία του κόμματος.

Όμως, υπογράμμισε, «τα ζητήματα λειτουργίας όσο σοβαρά και να είναι έπονται του πολιτικού προτάγματος, της πολιτικής συνθήκης που θα ενεργοποιήσει την κοινωνία, θα γεννήσει ελπίδα, θα προκαλέσει ξανά την συμμετοχή των πολιτών.  Και αυτή η συνθήκη είναι η ενοποίηση του προοδευτικού χώρου».

«Η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου είναι αναγκαιότητα και χρέος», επισήμανε.

Και συνέχισε: «Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να το ξαναπετύχουμε. Δεν αναφέρομαι σε κινήσεις κορυφής, και συγκυριακές συγκολλήσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ενδιαφερόμενους. 

Αναφέρομαι σε εκείνο τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων που η δημοκρατική παράταξη ως αυθεντικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς έχει στο παρελθόν κάνει πράξη μέσα από το αξιόπιστο πολιτικό της σχέδιο για τη χώρα πάνω στο οποίο πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα της νέας αλλαγής. 

Αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη για την μεγάλη επιστροφή όχι μόνο της πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης, αλλά και της επαναφοράς της συμμετρίας του πολιτικού συστήματος, η οποία αποτελεί άμεση, δημοκρατική και θεσμική αναγκαιότητα».

Αιχμές Μάντζου κατά αμφισβητιών

Τα βέλη του προς τους συντρόφους του που επέκριναν άμεσα την ηγεσία για το εκλογικό αποτέλεσμα έστρεψε ο Δημήτρης Μάντζος, αλλά και αυτός μίλησε για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

«Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Αδικεί τους εαυτούς μας και τον αγώνα μας η εικόνα στον δημόσιο λόγο» είπε και εκτίμησε πως «διαχειριζόμαστε μια ήττα, ενώ δεν χάσαμε». «Δεν ήταν αυτονόητο τίποτα. Ούτε υπήρχαν φυσικές δυνάμεις που θα μας έσπρωχναν προς τη δεύτερη θέση, όλα απαιτούν δουλειά» είπε μεταξύ άλλων.

«Στην ΚΠΕ πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Με κριτική αλλά και ειλικρινή αυτοκριτική. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Να βρουμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνουμε. Με ορους πολιτικούς, προγραμματικούς. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό πολιτικό. Ας ξανασυστηθούμε πολιτικά όλοι στα μέλη μας. Θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο βήμα, πολύ ουσιαστικό και ωφέλιμο για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη», ανέφερε ακόμα στην παρέμβασή του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φουντώνουν οι φωνές εντός ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας