Με διάθεση αυτοκριτικής αλλά δηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή του να παραμείνει στο «τιμόνι» του κόμματος, τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου, εμφανίστηκε, σήμερα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Προχώρησε σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με ενωτική διάθεση, στέλνοντας μήνυμα για ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25, «όχι επειδή έχουμε εμείς ανάγκη ένα κόμμα, αλλά επειδή αυτό το κόμμα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει τα δύσκολα χρόνια που έρχονται», όπως τόνισε στην εισήγησή του.
Εισηγήθηκε, δε, να πραγματοποιηθεί το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 στις 8,9,10 Δεκεμβρίου με θέμα «την Ριζική (εκ βάθρων) Ανασυγκρότηση, την Επανίδρυση αν θέλετε, του ΜέΡΑ25».
Στο δρόμο προς το συνέδριο έθεσε μια σειρά βημάτων ανασυγκρότησης, σε επίπεδο της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Τομέα Επικοινωνίας αλλά και προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου, τη δημιουργία γραφείων εντός του Σεπτεμβρίου στις μεγάλες πόλεις αλλά και ενεργοποίηση του θεσμού των εσωτερικών δημοψηφισμάτων για σημαντικές αποφάσεις του ΜέΡΑ25 με την συνεργασία του DiEM25.
Αποτίμηση της ήττας
Στην προσπάθειά του να αποκωδικοποιήσει τα αίτια της εκλογικής ήττας ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι ακόμα κι αν δεν είχαν κάνει στο κόμμα τα λάθη που παραδέχθηκε, πάλι το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό. Και αυτό το απέδωσε σε δύο βασικά αίτια: «Στην σταθεροποίηση της ελληνικής συστημικής κρίσης» και «στην εκθετική κορύφωση της μαύρης προπαγάνδας εναντίον του ΜέΡΑ25».
Εξηγώντας το πρώτο αίτιο ανέφερε πως το κόμμα έχασε ήδη δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους πριν καλά-καλά μπει το 2020 «με τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ και τις πρώτες παροχές-σε-έχοντες του Μητσοτάκη – πολύ πριν εμείς μιλήσουμε για ριζοσπαστικοποίηση, πριν αλλάξουμε «αριστερόστροφα» τον πολιτικό μας λόγο, πριν το Συνέδριό μας αποφασίσει την προσέγγιση της Αριστεράς – και βέβαια πολύ πριν την Συμμαχία για τη Ρήξη».
Αναφερόμενος δε στο σκέλος της «μαύρης προπαγάνδας» εξήγησε πως το σύστημα χτύπησε το ΜέΡΑ25 για τα σχέδια «Οδυσσέας» και «Δήμητρα» που πρότεινε για τα funds και τα «κόκκινα» δάνεια, όταν όπως είπε θύμωσαν «funds, κοινωνικός κύκλος Μητσοτάκη, ολιγάρχες (και τα κανάλια τους) τράπεζες και ΕΚΤ – κάτι που δεν ίσχυε το 2019».
«Συμπερασματικά όσον αφορά την αποτίμηση: Οι ίδιες πολιτικές προτάσεις μας του 2019 εν έτη 2023 απειλούσαν 100 δισ. των ολιγαρχών και την ίδια την ΕΚΤ» είπε ο Γ. Βαρουφάκης και σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος να μην προκαλέσουμε τα θηρία αυτά ήταν να σωπάσουμε – να γίνουμε, πράγματι, ένα αριστερό Ποτάμι. Είμαι περήφανος που δεν γίναμε!»
Αναγνώρισε λάθη στην επικοινωνία «μεγάλα και οφθαλμοφανή»: «Από τα συνθήματά μας και την έλλειψη στρατηγικής στα social media, μέχρι τις δικές μου ομιλίες και την παρουσία μου στο ντιμπέιτ».
Προέβλεψε ότι θα σκάσει νέα φούσκα και επισήμανε ότι είναι χρέος του ΜέΡΑ25 να εκφράσει τον κόσμο «στα ζοφερά χρόνια που έρχονται».
Κατά την αρχή της εισηγήσης του ανακοίνωσε την διεύρυνση της Κεντρικής Επιτροπής και κάλεσε σε «ανασύνταξη του ευρύτερου Αγωνιστικού Προοδευτικού Χώρου».
Τέλος, όσον αφορά στη δική του πορεία από και πέρα, εν μέσω κάποιων φωνών από τρολς της Δεξιάς, όπως είπε, που τον καλούν να παραιτηθεί όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε με αιχμές: «όπως δεν ήμουν Τσίπρας το 2015, δεν θα γίνω Τσίπρας σήμερα. Ουδείς αναντικατάστατος, ναι. Αλλά κι ουδείς δικαιούται να αφήσει το ΜέΡΑ25 ακυβέρνητο, χωρίς διαδικασία διαδοχής, πριν το καλοκαίρι, στο δρόμο για το Συνέδριο. Θα επρόκειτο για κλασική αστική ολιγαρχική στάση του τύπου: «μετά από εμένα το χάος». Το ίδιο και μια ανθρωποθυσία συνοδοιπόρων γύρω μου ώστε να μείνω εγώ αλώβητος την ώρα που ικανοποιείται το αίτημα κάποιων για χαρακίρι «υπευθύνων»».
