• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.3°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.4°C / 2.0°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / -1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 5.6°C
  6 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 2.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.3°C / -0.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  60%

Από 8 έως 11 Δεκεμβρίου το 18 Συνέδριο του ΕΕΚ

 • A-
 • A+

Από τις 8 έως 11 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιείται το 18ο Συνέδριο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ). Η δημόσια έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος).

Παρακάτω η ανακοίνωση του ΕΕΚ για το επερχόμενο συνέδριό του:

«Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη καμπή της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά και της Ελλάδας. 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που πυροδοτεί τον /και πυροδοτείται από τον/ πόλεμο στην Ουκρανία. Αγκιστρωμένη ακόμη στη μέγγενη των τριών μνημονίων της καπιταλιστικής χρεοκοπίας του 2010 - 2012 και 2016, βρίσκεται, από τις αρχές του 2020 βουτηγμένη και στην υγειονομική κρίση της πανδημίας του Covid-19 με θανατηφόρα αποτελέσματα για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη θανατοπολιτική της κυβέρνησης. Και τώρα ο λαός πληρώνει ακριβά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των κυβερνητικών πολιτικών, με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την ακρίβεια που συνθλίβει τα νοικοκυριά, ενώ ένα νέο κύμα χρεοκοπιών αναμένεται να καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτινάσσοντας την ανεργία σε νέα ύψη.

Έναν αιώνα μετά την άδοξη εκστρατεία κατά των Μπολσεβίκων στην Ουκρανία (1918) που συνεχίστηκε με την Μικρασιατική εκστρατεία και την Καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού (1922), η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα αστικά κόμματα και η ελληνική μπουρζουαζία, επαναλαμβάνουν τις ίδιες και χειρότερες πολιτικές που κατέληξαν σε τραγωδίες. Δένουν τις τύχες της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., διακινδυνεύοντας μια νέα καταστροφή.

Η Ελλάδα, υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναδεικνύεται ως το πιο πολεμόχαρο κυνηγόσκυλο του ιμπεριαλισμού στον πόλεμο αποικιοποίησης της Ρωσίας και των περιοχών της πρώην ΕΣΣΔ. Ύστερα από δεκαετίες, από τον καιρό της ανατροπής της αντικομμουνιστικής στρατιωτικής χούντας (1974), επαναπροσδιορίζεται ως κύριος στρατηγικός εχθρός/απειλή κατά της Ελλάδας ο “από βορράν κίνδυνος” και όχι ο εξ ανατολών, την ίδια ώρα που τα σύννεφα του πολέμου και οι εκατέρωθεν εθνικιστικές προκλήσεις των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία πυκνώνουν και απειλούν με αιματοχυσία στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η άρχουσα τάξη, το εφοπλιστικό κεφάλαιο με τις διεθνείς διασυνδέσεις του, η κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό τους, στοιχιζόμενοι πίσω από τον αμερικανο-νατοϊκό ιμπεριαλισμό, βουλιάζοντας στην οικονομική χρεοκοπία, την πολιτική σήψη και την ιδεολογική και ηθική χρεοκοπία, είναι έτοιμοι, για τα ευτελή καπιταλιστικά συμφέροντά τους, προσδοκώντας κάποια ψίχουλα από τα κέρδη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να ρίξουν τη χώρα στα βράχια και το λαό στην καταστροφή. Την ίδια στιγμή, τo σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών αναδεικνύει σε όλο της το “μεγαλείο” την καταλυτική πολιτική κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Όλο το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση και απαξίωση, με ένα σκιώδες κοινοβούλιο όπου κανένα από τα μεγάλα ζητήματα δεν συζητιέται ή όταν εισάγεται προς συζήτηση διεκπεραιώνεται όπως όπως με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος χωρίς καμία συζήτηση, με μόνη συμμετοχή των βουλευτών στη ρίψη των… κουκιών. Μαζί με την κυβέρνηση βουλιάζει συνολικά η αστική αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη φθορά της κυβέρνησης, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανένα από τα κόμματα του κοινοβουλίου μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση.

Η έξοδος από την πολύπλευρη κρίση, οικονομική, πολιτική, ηθική, κρίση, κρίση διακυβερνησιμότητας και κρατικής εξουσίας, δεν μπορεί να προκύψει από την ανακύκλωση των φθαρμένων και ιστορικά χρεοκοπημένων κομμάτων και πολιτικών της άρχουσας καπιταλιστικής τάξης. Ούτε από την επανάληψη των επίσης χρεοκοπημένων μεθόδων “αριστερής” διακυβέρνησης και ανίερων εκλογικών συγκολλήσεων με εθνικιστές ή ενός μαχητικού συνδικαλισμού που πάντα, σε όλες τις κρίσιμες καμπές της ιστορίας (Δεκέμβρης 1944, Πολυτεχνείο 1973, Δεκέμβρης 2008) συντάσσεται, στην πράξη, με το κυρίαρχο αφήγημα.

Απαιτείται μια επαναστατική διέξοδος από την κρίση, ένα άλμα στο μέλλον με την σοσιαλιστική επανάσταση και την εργατική εξουσία – την αντιεξουσία ενός ελευθεριακού κομμουνιστικού προτάγματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το 18ο συνέδριο του ΕΕΚ έχει καθήκον να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα εργατικής αντεπίθεσης, εξοπλισμένο με ένα μεταβατικό πρόγραμμα και μαρξιστική θεωρία για την αντιμετώπιση των ιστορικών καθηκόντων που θέτει η παρούσα καμπή της ιστορίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σποτ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το 5ο Συνέδριό της
Προπαγανδιστικό σποτάκι δημιούργησε η νΚΑ, με το οποίο απευθύνει κάλεσμα σε αγωνιστές που «εμπνεόνται από μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική», ενόψει του 5ου Συνεδρίου της αυτό το Σαββατοκύριακο.
Σποτ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το 5ο Συνέδριό της
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αυτός ο κόσμος μάς αξίζει;» - Παρουσίαση Θέσεων του 5ου συνέδριο της νΚΑ
Οι θέσεις του 5ου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 17-19 Δεκέμβρη της νΚΑ θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση που οργανώνει αυτό το Σάββατο (6/11) στο χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου.
«Αυτός ο κόσμος μάς αξίζει;» - Παρουσίαση Θέσεων του 5ου συνέδριο της νΚΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη δημοσιότητα η απόφαση του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ δημοσίευσε την Απόφαση του 21ου Συνεδρίου του «Για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και την Κοινωνική Συμμαχία».
Στη δημοσιότητα η απόφαση του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν τέλειωσε η Ιστορία»
Το 16ο Τακτικό Συνέδριο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, με ανοιχτή στο κοινό συνεδρίαση και συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο, στην ΕΣΗΕΑ. Οι δύο βασικοί...
«Δεν τέλειωσε η Ιστορία»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
73 χρόνια όλο λάθη, 27 χρόνια όλα σωστά
Δόθηκε στη δημοσιότητα η Διακήρυξη της Κ.Ε. του κόμματος. Εναρξη των εορτασμών για τα 100 χρόνια ζωής του ΚΚΕ, που συμπληρώνονται φέτος τον Νοέμβριο, αποτελεί η Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του που δόθηκε...
73 χρόνια όλο λάθη, 27 χρόνια όλα σωστά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η πάλη των ...τάσεων στο ΝΑΡ
Μια παράδοση του Νέου Αριστερού Ρεύματος στα συνέδριά του ήταν μαζί με την εισήγηση της πλειοψηφίας να παρουσιάζονται εισηγητικά και οι απόψεις της μειοψηφίας. Στο 4ο Συνέδριο «απαγορεύτηκε» στη μειοψηφία να...
Η πάλη των ...τάσεων στο ΝΑΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας