Το ερώτημα αν η κυβέρνηση αποκομίζει κέρδη (monetize) από τις εφαρμογές του gov.gr για κινητά τηλέφωνα, αλλά και αν πράγματι προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που τις χρησιμοποιούν, θέτει με αφορμή το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» «Θηρευτές προσωπικών δεδομένων οι εφαρμογές του GOV.GR για κινητά», ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης.
Επίσης, καταγγέλλει το γεγονός ότι ούτε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ούτε κανείς από το υπουργείο απαντά για ποιο λόγο κρατικές εφαρμογές να χρησιμοποιούν αναγνωριστικό διαφήμισης και διαφημιστικά cookies.
Και σημειώνει: «Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας επί του πεδίου είναι μείζον και δεν θα αποφύγουν τον έλεγχο και τις απαντήσεις χαρακτηρίζοντάς τες υποτιμητικά “λεπτομέρειες”»
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Πού βρίσκονται σήμερα τα δεδομένα των πολιτών, στοιχεία ταυτότητας, διπλώματος, εμβολίων;»
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που επισημαίνει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κράτος να εγγυάται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων», και θέτει μια σειρά από ερωτήματα, όπως:
Πού βρίσκονται σήμερα τα δεδομένα των πολιτών, τα στοιχεία ταυτότητας, διπλώματος, τα στοιχεία των εμβολίων, στοιχεία φακέλου υγείας κοκ;
Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας με τα συστήματα cloud των εταιρειών;
Πού βρίσκεται δημόσια αναρτημένος (open source) για λόγους διαφάνειας ο κώδικας της συγκεκριμένης εφαρμογής;
