• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.0°C / 10.5°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  5 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.8°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  1 BF
  86%

Ο Αλέξης Τσίπρας σε στιγμιότυπο από την ομιλία του στην περσινή ΔΕΘ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το εναλλακτικό εθνικό σχέδιο του Αλ. Τσίπρα

 • A-
 • A+
Πρόγραμμα με 6 προτεραιότητες θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ ● Εμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στην αποκατά­σταση του κοινωνικού κράτους ● Σκληρή κριτική στον «απερχόμενο πρωθυπουργό» Κυρ. Μητσοτάκη για τις ευθύνες του αλλά και για την προσπάθεια συγκάλυψης στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ενα ολιστικό και κυρίως, πλήρως κοστολογημένο σχέδιο διακυβέρνησης που θα έχει στην προμετωπίδα έξι βασικούς άξονες αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας.

Πέρυσι, στην ίδια εκδήλωση είχε παρουσιαστεί με το αφήγημα της οικοδόμησης μιας νέας εμπιστοσύνης και μιας νέας σχέσης με τον λαό, δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι, πιο έμπειροι και πιο ώριμοι». Φέτος και με δεδομένο το γεγονός ότι έχει περάσει ένας χρόνος και η κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη ελέω των χειρισμών της στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και μ’ έναν δύσκολο χειμώνα να περιμένει την κοινωνία, το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να είναι ένα κάλεσμα προς τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει προκηρύσσοντας εκλογές, τονίζοντας πως τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η αλλαγή διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ θα βασίζεται τόσο σε εθνικούς πόρους όσο και σε κοινοτικούς μέσα από τη δικαιότερη ανακατεύθυνση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και σε μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές τομές. Οι έξι εθνικές προτεραιότητες που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι οι κάτωθι:

 1. Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, των τιμών στα καύσιμα και τρόφιμα.
 2. Ενίσχυση του εισοδήματος και δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.
 3. Στήριξη του κοινωνικού κράτους με την ανάκτηση της εργασίας, ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, νέα γερά θεμέλια στη δημόσια Παιδεία και κοινωνικές πολιτικές για ΑμεΑ.
 4. Παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ, ιδιοπαραγωγή (μοντέλο prosumer), στοχευμένα προγράμματα για ΟΤΑ, μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες, καθώς και δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.
 5. Ισχυρό δημοκρατικό κράτος με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ.
 6. Απάντηση στη δημογραφική πρόκληση με στήριξη της γυναίκας στην εργασία, της μητέρας, κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και πλαίσιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Δικαιοσύνη και Δημοκρατία

Ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα θα διαπνέεται από δύο χαρακτηριστικά: την ανάγκη της επιστροφής της χώρας στη δικαιοσύνη και στη Δημοκρατία. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να τονίσει πως η κοινωνική ανάγκη για δικαιοσύνη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και διαπερνά όλους τους τομείς της καθημερινότητας και της ζωής. Από την κοινωνική, οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της θεσμικής ομαλότητας, που έχουν δώσει επί διακυβέρνησης της Ν.Δ. τη θέση τους στην κανονικοποίηση της καταστρατήγησης του Συντάγματος, των θεσμών και την εγκαθίδρυση ενός συντηρητικού και όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και παρακρατικού καθεστώτος, μακριά από τις

ευρωπαϊκές και προοδευτικές αξίες. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και κυρίως η διαχείρισή του από την κυβέρνηση θα αποτελέσει πεδίο έντονης κριτικής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τονίζοντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η υπόθεση των παρακολουθήσεων να μείνει στο σκοτάδι. Αλλά πέραν της κριτικής που θα κινηθεί και σε άλλα πεδία και ειδικότερα σ’ εκείνο της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όσο και κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο εντελώς διαφορετικό από της κυβέρνησης, έναν εναλλακτικό δρόμο διακυβέρνησης για την κοινωνία.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, έμφαση θα δοθεί στον κόσμο της εργασίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τις γυναίκες και τη νέα γενιά. Προφανώς, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει εκτός από τους ασθενέστερους και για την αποκατάσταση αδικιών για τη μεσαία τάξη, που βλέπει τις διαψεύσεις των υποσχέσεων Μητσοτάκη να διαδέχεται η μία την άλλη και τη ζωή της να γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολη. Ενώ αντίστοιχα, στο πλαίσιο της δικαιότερης κατανομής των βαρών, θα προβλέπονται και εμβληματικές δράσεις αναδιανομής. Ως εκ τούτου, ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που απαντά στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που μέσα στην υπαρκτή διεθνή συγκυρία γιγαντώνονται από τις πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συναντήθηκε διαδοχικά με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, φορέων, αλλά και με το προεδρείο της ΓΣΕΕ προκειμένου να ακούσει τα προβλήματά τους και να ανταλλάξει απόψεις εν όψει της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης το επόμενο διάστημα, αλλά και των ανατιμήσεων στην αγορά.

Μήνυμα συσπείρωσης

Με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ περί τερατογενέσεων (στο ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25), ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σηκώσει το γάντι και ν’ απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηδη μια πρώτη απάντηση δόθηκε από το βήμα του φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η συνέχεια αναμένεται απόψε σε μια προσπάθεια, εκτός των άλλων, συσπείρωσης του εκλογικού ακροατηρίου της Κουμουνδούρου και καλέσματος σε κοινούς αγώνες προς κάθε δημοκρατικό πολίτη. Τούτων δοθέντων, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να τονίσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη ΔΕΘ για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καμπάνια για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Για όλο το επόμενο διάστημα τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβουν τη μορφή εξειδικευμένης διαφημιστικής καμπάνιας η οποία θα παίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης • Και εκδηλώσεις...
Καμπάνια για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ολιστικό πρόγραμμα για τη στήριξη της κοινωνίας
Πλήρως κοστολογημένες προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. ● Αυτή που ενόχλησε περισσότερο την κυβέρνηση ήταν για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Ολιστικό πρόγραμμα για τη στήριξη της κοινωνίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Κύριε Μητσοτάκη τελειώσατε»
Χθες βράδυ από το Γουδί, την τελευταία μέρα του φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., άρχισε και επίσημα η προεκλογική περίοδος για την αξιωματική αντιπολίτευση με την πανηγυρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
«Κύριε Μητσοτάκη τελειώσατε»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τέταρτη επίκαιρη ερώτηση
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον πρωθυπουργό αν προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών οι οποίοι μετατάχθηκαν στην ΕΥΠ και χειρίζονταν το Predator και αν υπάρχουν...
Τέταρτη επίκαιρη ερώτηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Έχετε δει κάποιον αθώο να κρύβεται;»
«Η Δημοκρατία βουλιάζει μέσα στον ζόφο και στην παρακμή ενός σκανδάλου που πλήττει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του και κάλεσε τον πρωθυπουργό...
«Έχετε δει κάποιον αθώο να κρύβεται;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Υποδοχή... πρωθυπουργού για τον Τσίπρα στο Χαλάνδρι
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. σε περιοδεία στο Χαλάνδρι, αποδόμησε την κυβερνητική φιέστα με το «καλάθι του νοικοκυριού» και εξήρε το έργο του Κοινωνικού Φαρμακείου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου.
Υποδοχή... πρωθυπουργού για τον Τσίπρα στο Χαλάνδρι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας