Με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων να δονεί τη χώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι λέει συνειδητά ψέματα και τον καλεί να δημοσιοποιήσει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν παρακολουθηθεί.
Στον απόηχο των δύο ηχηρών παραιτήσεων (του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει».
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα σε δήλωση-τοποθέτηση για το σκάνδαλο, ωστόσο ήδη από το «Βήμα της Κυριακής» φέρεται να ισχυρίζεται πως «δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ. Οφείλω στον κ. Ανδρουλάκη μια συγγνώμη για το λάθος που έγινε».
Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης «δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε τον νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία». Όπως υπογραμμίζει: «Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «υποκριτική συγγνώμη» από τον πρωθυπουργό, η οποία όμως «δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».
Παράλληλα δεσμεύεται πως «σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».
Σημειώνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού τονίζοντας πως «οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα (…), δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα αντιδημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης».
→ «Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στις δηλώσεις Τσίπρα.
