Tο περαιτέρω στρίμωγμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του επιδιώκει πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζοντας –μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο– πως είναι μοναδική ευκαιρία να περάσει στην επίθεση. Μία ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή και τα όσα ειπώθηκαν αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε χθες δριμύτερος με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διερωτώμενος «ποιος τον εμπιστεύεται» όταν από τη μία ανακοινώνει υποψήφιους βουλευτές και από την άλλη προτάσσει τη «σταθερότητα», υποστηρίζοντας πως οι εκλογές δεν είναι «εθνικά υπεύθυνες»;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να απαντήσει αναγορεύοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «παράγοντα σταθερότητας» και πως στην αντίληψή του το «συμφέρον της πατρίδας και των πολιτών έχει απόλυτη προτεραιότητα». Την ίδια ώρα βέβαια που λέγονταν αυτά, είχε φτάσει σε πολίτες και επιχειρήσεις το μπουγιουρντί της Εφορίας για την επιστρεπτέα προκαταβολή από την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας.
Αλλά το σφυροκόπημα προς την κυβέρνηση ήταν συνεχές και συμμετείχαν σε αυτό και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στον Real Fm ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο πρωθυπουργός είναι ο «βασικός παράγοντας αστάθειας για τη χώρα», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μόνο για τον ΣΕΒ δεν έχει αποτύχει, για τις ιδιωτικές κλινικές, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και τα κολέγια. Για τους πολίτες, έχει αποτύχει πλήρως». Σημείωσε επίσης ότι έχουμε να κάνουμε με μια «κυβέρνηση κοινωνικής λεηλασίας», ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου από τον πρωθυπουργό: «Αν η κυβέρνηση αλλάξει τον εκλογικό νόμο για δεύτερη φορά μέσα στη θητείας της –όχι αυτόν της απλής αναλογικής, αλλά τον νόμο για το όριο της αυτοδυναμίας που η Ν.Δ. έφερε–, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για μια εικόνα θεσμικής παρακμής».
■ Για την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Φίλης στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καλώντας τόσο τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και τη σημερινή κυβέρνηση να πάρουν θέση για το θέμα.
■ Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης σε σχετική συζήτηση στη Βουλή χαρακτήρισε «όνειδος» την απόρριψη της τροπολογίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ώστε να υπάρχει διαφάνεια για την πορεία του δανεισμού των κομμάτων και πολιτικών προσώπων που είναι υπερχρεωμένα. «Εάν και πότε μπορεί να αποχρεωθούν αυτά τα τεράστια δάνεια που είναι ανοικτά στα δύο κόμματα, θα πρέπει σίγουρα να είναι σε γνώση του λαού, σε γνώση της κοινής γνώμης», είπε χαρακτηριστικά.
■ Τέλος και σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους και τη δέσμευση του πρωθυπουργού από τη Βουλή, ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις τους, η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ σημείωσε πως αυτό το μέτρο «προβλέπεται από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρόκληση ο κ. Μητσοτάκης να το “πουλάει” ως δική του επιτυχία. Πρόκειται για νόμο του 2017».
Δημοσκοπήσεις
Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων εμφανίζουν την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Σχετική έρευνα της MRB, που δίνει διαφορά 7,2 μονάδων της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να έρθει πρώτο στις εκλογές», το 40,5% δηλώνει τη Ν.Δ. και το 37,5% τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου, πηγές του κόμματος έλεγαν με νόημα πως η έρευνα έγινε χρονικά πριν από το Βατερλό στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την υπόθεση Turkaegean αλλά και την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος για το σκάνδαλο Novartis.
