• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.4°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  85%
EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Καταδίκη για το Φαρμακονήσι: Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ, σιωπή από την κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Εκτεθειμένος με όσα έλεγε το 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για τους θανάτους 11 προσφύγων στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014. Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο τηρούν σιγήν ιχθύος.

Η απόφαση, 8,5 χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο (20/01/2014), δικαιώνει τους 16 επιζώντες που κατήγγειλαν ότι επρόκειτο για επιχείρηση επαναπροώθησης του ελληνικού λιμενικού και καταδικάζει την Ελλάδα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Μάλιστα, καλεί την Ελλάδα να αποζημιώσει τους 16 διασωθέντες συνολικά με το ποσό των 330.000 ευρώ. 

ΣΥΡΙΖΑ: «Η χώρα συνεχώς εκτίθεται και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα»

Μια πολύ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που καλεί την Κυβέρνηση να βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα την αξία της ανθρώπινης ζωής, να διερευνήσει τις καταγγελίες και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επανορθωθεί η κατάσταση που έχει προκληθεί με τις πράξεις και τις παραλήψεις των αρμόδιων Υπουργών. 

«Να επανέλθει επιτέλους η χώρα στην οδό της απαρέγκλιτης τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Κράτους Δικαίου», σημειώνει.

Η χώρα συνεχώς εκτίθεται και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Ανακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ναυάγιο της 20ης Ιανουαρίου 2014 λίγο έξω από το Φαρμακονήσι

Μια βαριά καταδίκη έρχεται αυτή τη φορά να προσθέσει ένα ακόμη πλήγμα στη χώρα μας εξαιτίας της στάσης που επιμένει να κρατά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα σεβασμού του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως σε ό,τι αφορά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, κρίνει τη χώρα ένοχη για την παραβίαση βασικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι υπήρξαν ελλείψεις στην εφαρμογή του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) και ειδικότερα σχετικά με τι διαδικασία διερεύνησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν διεξαγάγει διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα ικανή να ρίξει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες είχε βυθιστεί το σκάφος. Επίσης διαπιστώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν κάνει όλα όσα μπορούσαν εύλογα, καθώς αναμένεται από αυτές, να παρέχουν στους αιτούντες και στους συγγενείς τους το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας.

Συνεχίζοντας η απόφαση διαπιστώνει παραβίαση και του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης), σχετικά με 12 αιτούντες που επέβαιναν στο σκάφος και οι οποίοι, αφού βυθίστηκε, υποβλήθηκαν σε εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση λόγω των σωματικών ερευνών που είχαν υποβληθεί κατά την άφιξή τους στο Φαρμακονήσι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κατ' επανάληψη επισημάνει πως το τεκμήριο αθωότητας της Κυβέρνησης χάθηκε από τη στιγμή που έχει αρνηθεί συστηματικά και κατ' επανάληψη να διερευνήσει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και εξαφανίσεις με τρόπο ουσιαστικό και να εγκαθιδρύσει ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης της συνοριακής διαδικασίας.

Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να γίνεται κουρελόχαρτο η Σύμβαση της Γενεύης και να απορρίπτονται στο καλάθι των αχρήστων οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ο κος Μηταράκης όπως και ο Πρωθυπουργός αντί να ενσκήψουν στη διερεύνηση, παραμένουν προσκολλημένοι στο αφήγημα περί fake news και τουρκικής προπαγάνδας, απαντώντας με ευφυολογήματα και σοφιστείες σε στοιχεία.

Καλούμε την Κυβέρνηση να βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα την αξία της ανθρώπινης ζωής, να διερευνήσει τις καταγγελίες και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επανορθωθεί η κατάσταση που έχει προκληθεί με τις πράξεις και τις παραλήψεις των αρμόδιων Υπουργών. Να επανέλθει επιτέλους η χώρα στην οδό της απαρέγκλιτης τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Ο Νίκος Φίλης

Αναφορά στην καταδικαστική απόφαση-κόλαφο έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια.

Μίλησε για μια πολύ δυσάρεστη ημέρα για τη χώρα μας, γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη τελεσίδικα ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν την ευθύνη για τον μαρτυρικό θάνατο των 11 προσφύγων, που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου.

«Τι λέει τώρα ο κ. Σαμαράς που ήταν τότε πρωθυπουργός; Τι λέει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για το έγκλημα στο Φαρμακονήσι; Θα εξακολουθήσουν να ισχυρίζονται ότι ούτε τότε έκανε ούτε τώρα κάνει το ελληνικό Λιμενικό επαναπροωθήσεις, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο; Θα συνεχίσουν να κατηγορούν όσους θέτουν αυτά τα ζητήματα ότι παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας; Περιμένουμε να τους ακούσουμε».

Ο Κώστας Αρβανίτης

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα «πληρώνει ακόμη την ακροδεξιά διακυβέρνηση Σαμαρά».

«Η σημερινή απόφαση του ΕΔΔΑ σε βάρος της χώρας μας είναι μια ακόμη αποκάλυψη της πραγματικής κληρονομιάς που άφησε στον τόπο η ακροδεξιά διακυβέρνηση Σαμαρά. Μια κληρονομιά ντροπής για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη. Αλλά και μια σκληρή προειδοποίηση για το μέλλον όσων πίστευαν και πιστεύουν πως μπορούν να αυθαιρετούν παίζοντας ενίοτε και με ανθρώπινες ζωές και να “καλύπτουν” στη συνέχεια τα αποτρόπαια ίχνη τους», σημειώνει.

Και προσθέτει:

«Όσοι θεωρούν πως μπορούν με ασκήσεις σοφιστείας σε διεθνή όργανα και δήθεν “ανεξάρτητες” έρευνες να διαφυλάξουν τη διεθνή θέση της χώρας, ας το σκεφτούν ξανά. Και ας κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους: να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια σε κάθε σημείο όπου η ευθύνη αυτή ανήκει στην Ελληνική Πολιτεία, να αποκαταστήσουν το διεθνές κύρος της Ελλάδας όσο μπορούν στο λιγοστό πολιτικό χρόνο που τους απομένει».

«Όχι άλλη Λαμπεντούζα. Όχι άλλο Φαρμακονήσι. Όχι άλλη Μελίγια», καταλήγει. 

Τι έλεγε το 2015 ο Κ. Μητσοτάκης

Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ αναφέρει ότι το ελληνικό λιμενικό παραβίασε την υποχρέωση διάσωσης ζωής στη θάλασσα με αποτέλεσμα να πνιγούν 11 γυναικόπαιδα, μιλώντας για «αδιαμφισβήτητα δεδομένα» καταγγέλλοντας την ανεπαρκή αντίδραση η οποία κόστισε ζωές και τη σαθρή διαδικασία με την οποία «αποκρύφτηκαν» οι παράνομες επαναπροωθήσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Ωστόσο, όπως θυμίζει με ρεπορτάζ της η «Αυγή», όπου υπάρχει και το σχετικό βίντεο, το 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπιζόταν αυτήν ακριβώς την πολιτική για την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα.

«Η πολιτική σας για τη μετανάστευση είναι να στέλνουμε το Λιμενικό να βουλιάζει τις βάρκες;» ρωτούσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στο Φαρμακονήσι. «Γιατί λέτε τέτοια ψέματα; Θα βουλιάξει το λιμενικό βάρκες; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;» απαντούσε τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όχι δεν ντρέπομαι γιατί είναι η πολιτική σας. Είναι ντροπή δικιά σας», συνέχισε ο Γ. Σακελλαρίδης. «Ντροπή για τους ανθρώπους που κάνουν αγώνα. Πάρτε το πίσω αυτό», επέμεινε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Δεν το λέω για το Λιμενικό. Δικιά σας πολιτική είναι», αποκρίθηκε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Μητσοτάκη να τον καλεί και πάλι να το πάρει πίσω, κάνοντας λόγο για «πολύ βαριά κουβέντα». «Πάρτε το πίσω είναι πολύ βαριά κουβέντα. Θα εκτεθείτε. Πάρτε το πίσω. Μας λέτε δολοφόνους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οργανώσεις για το Φαρμακονήσι: «Αποδείχθηκαν οι συστηματικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές»
Οι οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών καλούν σε συνέντευξη Τύπου στις 11 Ιουλίου, στην αίθουσα του ΔΣΑ.
Οργανώσεις για το Φαρμακονήσι: «Αποδείχθηκαν οι συστηματικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μόνη προστασία για τους πρόσφυγες, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους σε σύγκρουση με το πλαίσιο της ΕΕ»
Ανακοίνωση για την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι εξέδωσε το ΚΚΕ, που τονίζει ότι αυτή η απόφαση είναι «το ελάχιστο και αυτονόητο που...
«Μόνη προστασία για τους πρόσφυγες, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους σε σύγκρουση με το πλαίσιο της ΕΕ»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Χαρίτσης: Πλήρη κυβερνητική αποτυχία για την ακρίβεια δείχνει η Eurostat
Πυρά κατά της κυβέρνησης για την «αδράνεια», την οποία «η ελληνική κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά» στο μέτωπο της ακρίβειας, εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μέσω...
Αλ. Χαρίτσης: Πλήρη κυβερνητική αποτυχία για την ακρίβεια δείχνει η Eurostat
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Πόσες ακόμα ψυχές να χαθούν κύριοι της Ν.Δ.
Να σταματήσει να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς με την απάνθρωπη πολιτική της στο προσφυγικό καλεί την κυβέρνηση η νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
ΣΥΡΙΖΑ: Πόσες ακόμα ψυχές να χαθούν κύριοι της Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ για ΚΥΣΕΑ: «Μυστικός Δείπνος» με βασικό μενού Αφγανούς πρόσφυγες
Το τμήμα Προσφυγικής-Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, κάνει λόγο για έναν «αλλόκοτος "Μυστικό Δείπνο".. και μάλιστα χωρίς Χριστό!».
ΣΥΡΙΖΑ για ΚΥΣΕΑ: «Μυστικός Δείπνος» με βασικό μενού Αφγανούς πρόσφυγες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε Γκουαντάναμο»
«Η μετατροπή της Ελλάδας σε "φυλακή απορριφθέντων" και μάλιστα με ένα έωλο νομικό καθεστώς που ουσιαστικά τους παγιδεύει στη χώρα μας, ποιον ακριβώς εξυπηρετεί; Σίγουρα όχι τα συμφέροντα των Ελλήνων» τονίζει ο...
«Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε Γκουαντάναμο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας