Μέχρι την άνοιξη του 2016 θα ξεκαθαρίσει η εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την καταστατική διαδικασία η εκλογή νέου προέδρου θα προέλθει από την κοινωνία όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Σύμφωνα με το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι εγγραφούν μέλη του κόμματος ακόμα και λίγο πριν από τη σχετική διαδικασία. Την απόφαση αναμένεται να επικυρώσει αύριο, Παρασκευή, η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Από πηγές της Νέας Δημοκρατίας επισημάνθηκε πως «ιστορικά η Ν.Δ. υπηρετεί με αφοσίωση το εθνικό συμφέρον. Αυτή την ώρα το βασικό είναι να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πρόκειται για εθνικό στόχο που διασφαλίζει η παράταξή μας για την πατρίδα και όλο τον ελληνικό λαό». Όπως επισημαίνεται, στο πλαίσιο αυτό «ομόφωνα το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Γραμματεία εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αποφάσισαν να εισηγηθούν την πραγματοποίηση εκλογής νέου προέδρου της Ν.Δ. μέχρι την άνοιξη του 2016 σύμφωνα με το καταστατικό, συνεκτιμώντας την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Τέλος αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες προσυνεδριακές συνδιασκέψεις και η τελική εθνική συνδιάσκεψη στο προσεχές διάστημα».
Κείμενο 62 βουλευτών
Της απόφασης-εισήγησης προς της Πολιτική Επιτροπή είχε προηγηθεί ένα κείμενο το οποίο υπέγραψαν 62 από τους 76 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για λόγους εθνικού συμφέροντος και έως ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους.
Το κείμενο μάλιστα περιελάμβανε και κριτική προς τις κινήσεις των δελφίνων: «Θα ήταν ύβρις προς τους πολίτες αυτές τις κρίσιμες ώρες να κυριαρχήσουν προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες… τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».
Το «ενωτικό προφίλ Μεϊμαράκη»
Μεταξύ των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ευ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της Ν.Δ. είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Γιάννη Βρούτσης. Με δηλώσεις ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως «δεν έχουμε χρόνο να οδηγήσουμε το κόμμα αυτή την ώρα σε μια εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου». Εκτιμά πως η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τη δεδομένη στιγμή έχει ηρεμήσει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το ενωτικό του προφίλ.
Όσον αφορά το φαινόμενο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίζουν νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές καταψηφίζουν, υποστήριξε ότι «ένα πολίτευμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτα. Αυτές οι σχιζοφρένειες δεν μπορούν να επιβιώσουν στην πραγματική ζωή».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης είπε πως οι βουλευτές -αλλά και ο ίδιος- θέτουν ως προτεραιότητα το καλό της Ελλάδας και ως εκ τούτου και δεδομένου ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «τα πάει μια χαρά» δεν απορρέει από πουθενά ότι επίκεινται εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού στο κόμμα.
Επιβεβαίωσε την άποψη για τις οργανωτικές ικανότητες αλλά και η δυνατότητα διείσδυσης του Ευάγγελου Μεϊμαράκη σε όλη την παράταξη, ανέβασε το ηθικό του κόμματος, το συσπείρωσε και αποδείχθηκε ότι είναι, πάνω από κάθε προσδοκία, καλός αρχηγός. Συμπλήρωσε ότι μετά και την συνεδρίαση αύριο της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. θα έχει «πλήρως τα δικαιώματα ενός αρχηγού», ώστε «η χώρα να ολοκληρώσει αυτόν τον δύσκολο μεταβατικό κύκλο της κρίσης». Τόνισε επίσης ότι πρέπει «πάση θυσία» να αποφευχθούν οι εκλογές.
