• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 34.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 35.3°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 35.4°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 29.0°C / 38.8°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 33.1°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 28.2°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.5°C / 34.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.5°C / 35.6°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 28.8°C / 35.8°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 35.5°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  33%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ντροπή της Ευρώπης»

 • A-
 • A+

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσαν η κατρακύλα της Ελλάδας στην τελευταία θέση των χωρών της Ε.Ε. ως προς την ελευθερία του Τύπου και η διολίσθησή της κατά 38 θέσεις πιο χαμηλά από πέρυσι, όπως καταγράφεται από τη διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει σε ντροπή της Ευρώπης τη χώρα μας με τη φίμωση κάθε δημοσιογραφικής φωνής», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «το ΑΠΕ επιβεβαιώνει ότι αξίζουμε την κατρακύλα στην τελευταία θέση της ελευθερίας του Τύπου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην ελευθερία του Τύπου στη θέση 108, σύμφωνα με την έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ολόκληρη την Ε.Ε. και πλέον κάτω από πολλές υπανάπτυκτες χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Το ΑΠΕ ωστόσο φρόντισε να λογοκρίνει την είδηση, απαλείφοντας κάθε αναφορά στην Ελλάδα στο σχετικό τηλεγράφημα».

Απαντώντας η Ν.Δ. προσπάθησε να απαξιώσει τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, υποστηρίζοντας πως «το γεγονός ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη στη χώρα μας, δεν περιμένουν οι Έλληνες να το διαπιστώσει καμία ΜΚΟ, με τα δικά της κριτήρια και όταν εμπλέκει ζητήματα που διερευνώνται και τα χρησιμοποιεί επιβαρυντικά, χωρίς η Δικαιοσύνη να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Οι πολίτες βλέπουν καθημερινά να ασκείται ελεύθερα κριτική και προς κάθε κατεύθυνση, όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Όσο για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλων του, γελάνε και τα βοσκοτόπια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε ότι «το 2019 στην αντίστοιχη κατάταξη, η χώρα βρισκόταν στη θέση 65. Το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 108 και τελευταία στην Ε.Ε. αποτυπώνει την παρακμή της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας», προσθέτοντας: «Ευχαριστούμε τη Ν.Δ. που στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει υποτιμητικά τη διεθνή οργάνωση ως “καμία ΜΚΟ”. Έτσι απέδειξε και για τους πιο δύσπιστους ότι κρατάει το πρωτόκολλο που έχουν διεθνώς οι αυταρχικές και ακροδεξιές δυνάμεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μάντζος ανέφερε ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκει την Ελλάδα να κατρακυλά στους διεθνείς δείκτες ελευθεροτυπίας», σημειώνοντας ότι βρίσκεται στην τελευταία θέση «για όλη την Ε.Ε. και σχεδόν τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πάνω μόνο από Τουρκία, Λευκορωσία και Ρωσία!». Επισήμανε ακόμα πως «η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην αντικειμενική ενημέρωση δεν είναι απλή συνταγματική επιταγή, αλλά συνθήκη λειτουργίας της κοινωνίας. Το δικαίωμα στην αλήθεια είναι, σε τελική ανάλυση, θεμέλιο της Δημοκρατίας μας».

O εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης δήλωσε ότι «η Μητσοτάκης Α.Ε. έχει καταλύσει κάθε έννοια ελευθεροτυπίας, με τον Τύπο, είτε να εξαγοράζεται με τις διάφορες “λίστες Πέτσα”, είτε να φιμώνεται με κάθε ευκαιρία και κάθε τρόπο, είτε να διώκεται, όπως συμβαίνει με τους δημοσιογράφους Βαξεβάνη-Παπαδάκου και όχι μόνο. Με αυτή την “ελευθερία του Τύπου”, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η χώρα μας κατρακυλά διαρκώς στις διεθνείς και ευρωπαϊκές κατατάξεις, ενός κόσμου στον οποίο ούτως ή άλλως η ελευθερία του Τύπου υποχωρεί, όχι μόνο εξοντώνοντας όσους κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους (βλ. Τζούλιαν Ασάνζ), αλλά και χειραγωγώντας και φιμώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης προς όφελος των ελίτ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης: Γιατί επιτρέπετε στην εποχή μας να σφάζονται ζώα χωρίς αναισθησία;
Για παλινωδίες και κρυφούς χειρισμούς εγκαλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με αφορμή νέο νομοθέτημα του υπουργείου Αγροτικής, λίγο αφότου απέσυρε σχετικό άρθρο μετά την κατακραυγή.
Κρ. Αρσένης: Γιατί επιτρέπετε στην εποχή μας να σφάζονται ζώα χωρίς αναισθησία;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μαζική καταδίκη κομμάτων για την κατρακύλα της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα
Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά τον καταποντισμό της Ελλάδας στην 108η θέση παγκοσμίως και στην τελευταία στην Ε.Ε. στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το επίπεδο ελευθερίας του Τύπου.
Μαζική καταδίκη κομμάτων για την κατρακύλα της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
Δίνοντας ένα σαφές στίγμα των επιδιώξεών του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έκανε λόγο για ένα κόμμα του προοδευτικού ρεαλιστικού λόγου, το οποίο μέσα από την αναδιάταξη του δημοκρατικού χώρου θα επιχειρήσει να...
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τις «μουλωχτές» αυξήσεις της ΔΕΗ
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την αισχροκέρδεια» κατήγγειλε ο Ν. Ηλιόπουλος, με αφορμή τις νέες αυξήσεις που ανακοίνωσε στο σταθερό της τιμολόγιο η ΔΕΗ. Για αδιανόητη κίνηση κάνει λόγο και ο Μ. Κριθαρίδης.
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τις «μουλωχτές» αυξήσεις της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας