• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 23.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 25.6°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.4°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI

Εκθέτει την κυβέρνηση η Κομισιόν για προστασία μαρτύρων και διώξεις δημοσιογράφων

 • A-
 • A+

Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την Ελληνική Κυβέρνηση ότι πρέπει να εφαρμόσει άμεσα την κοινοτική οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σημειώνει στην απάντηση της η Ευρωπαία Επίτροπος Βέρα Γιούροβα, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, σχετικά με την μη εφαρμογή της οδηγίας. 
 
Στο σκέλος δε της ερώτησης Κούλογλου για τις διώξεις των δημοσιογράφων που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, η Επίτροπος τονίζει ότι «οι ερευνητές δημοσιογράφοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού». Προσθέτει επίσης ότι προετοιμάζει πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων  από καταχρηστικές ποινικές διώξεις. 
 
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποχρεωτική ενσωμάτωσή της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ήταν η 17η Δεκεμβρίου 2021 και η οποία παρήλθε άκαρπη. Στις 14/01/2022 ο Στέλιος Κούλογλου υπέβαλε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία της ζητούσε διευκρινίσεις για το τι προτίθεται να πράξει ως προς την μη ενσωμάτωση της οδηγίας. Μετά από μια εβδομάδα η αρμόδια Επίτροπος Βέρα Γιούροβα, όπως υπενθυμίζει και στην απάντησή της, απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση για την μη ενσωμάτωση της οδηγίας.
 
Στις 10 Μαρτίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου παρουσιάστηκε σχετικό σχέδιο νόμου από τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης  διαμαρτυρήθηκαν έντονα καθώς όπως υποστήριζαν με την ενσωμάτωση θα δικαιώνονταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου Novartis. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είπε ότι δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες για την ενσωμάτωση της οδηγίας και υποσχέθηκε δικλείδες ασφαλείας εάν αποδειχθεί ότι οι μάρτυρες είπαν ψέματα. Στη συζήτηση φέρεται να παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος είπε ότι θα είναι ντροπή αν προχωρήσει αυτή η ρύθμιση. Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει προσωρινά τη διάταξη.
 
Αναλυτικά, η κυρία Γιούροβα στην απάντησή της στην ερώτηση του Στ. Κούλογλου υπογραμμίζει ότι «η οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο και να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή της οδηγίας». 
 
Η Επίτροπος στην απάντησή της επισημαίνει ακόμη ότι «η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας για τους δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά» καθώς «το έργο τους ενέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο φυσικών απειλών και επιθέσεων, γεγονός που, στις πιο τραγικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δολοφονίες, όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη».
 
Ακόμη η Β. Γιούροβα εξήγησε πως η Επιτροπή προετοιμάζει πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές και θα προτείνει ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ.
 
Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτρόπου, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου δήλωσε: «Η απάντηση Γιούροβα τα λέει όλα. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να χαρακτήρισε την ενσωμάτωση της οδηγίας ντροπή. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η στάση της είναι που ντροπιάζει την Ελλάδα».

Ολόκληρη η ερώτηση του Στ. Κούλογλου ​​​

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000182/2022
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Stelios Kouloglou (The Left)
Θέμα: Mη εφαρμογή της οδηγίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος από την ελληνική κυβέρνηση και διώξεις κατά δημοσιογράφων

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021 έληξε για την Ελλάδα η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ.


Η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, η δε δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν έχει σημειώσει πρόοδο. Ένας συνασπισμός οργανώσεων υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς έχει καταγγείλει την πλήρη έλλειψη συνεργασίας κατά την κατάρτιση του σχετικού πλαισίου, ενώ 48 βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν υποβάλει ερώτηση στο κοινοβούλιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, δήλωσε ότι για τις εργασίες της συντακτικής επιτροπής είχε δοθεί παράταση, η οποία επίσης έχει λήξει.


Όπως κατέδειξε το σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος όχι μόνο δεν προστατεύονται στην Ελλάδα αλλά έχουν δεχθεί δημόσιες επιθέσεις. Προσπάθειες να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους έγιναν ακόμη και από υπουργό της κυβέρνησης που αποτελεί αντικείμενο έρευνας για το σκάνδαλο. Δύο δημοσιογράφοι που διερεύνησαν την υπόθεση αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης!


Ερωτάται η Επιτροπή:
1.    Τι προτίθεται να πράξει για να διασφαλίσει την εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 από την ελληνική κυβέρνηση;
2.    Πώς κρίνει τη δίωξη ερευνητών δημοσιογράφων;
 

 

Ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου Γιούροβα​​​​​​

 

 Η οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο και να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή της οδηγίας. Στις 28 Ιανουαρίου 2022 η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων που έλαβε η τελευταία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τη λήξη της προθεσμίας της 17ης Δεκεμβρίου 2021.
 
Οι ερευνητές δημοσιογράφοι διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του εξτρεμισμού. Το έργο τους ενέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο φυσικών απειλών και επιθέσεων, γεγονός που, στις πιο τραγικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε δολοφονίες, όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας για τους δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης που ασχολούνται με θέματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Η Επιτροπή προετοιμάζει πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές και θα προτείνει ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ. Όσον αφορά την υπόθεση των ερευνητών δημοσιογράφων που αναφέρατε, η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά επισημαίνει ότι η απονομή της δικαιοσύνης εναπόκειται στα κράτη μέλη.
 
Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και των επακόλουθων ενεργειών. Η έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021, οι εκθέσεις για το κράτος δικαίου θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξανά στην Κομισιόν ο ΣΥΡΙΖΑ για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με φόντο Novartis
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνθηκε για άλλη μία φορά με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφορικά με την άρνηση της κυβέρνησης ΝΔ να ενσωματώσει την οδηγία για την προστασία των...
Ξανά στην Κομισιόν ο ΣΥΡΙΖΑ για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με φόντο Novartis
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στην Κομισιόν φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση διώξεων Παπαδάκου-Βαξεβάνη για τη Novartis
Υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διώξεις των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, καθώς και την απροκάλυπτη φίμωση του ελεύθερου και αποκαλυπτιού λόγου.
Στην Κομισιόν φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση διώξεων Παπαδάκου-Βαξεβάνη για τη Novartis
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει η κυβέρνηση το πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους διεθνείς και ενωσιακούς κανονισμούς για την παροχή προστασίας στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει η κυβέρνηση το πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τη χειραγώγηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη ΝΔ φέρνει στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης
Ζήτημα χειραγώγησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση έθεσε με ερώτησή προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Τη χειραγώγηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη ΝΔ φέρνει στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Τζανακόπουλος: «Ο Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε καθεστώς Όρμπαν»
Μία εκ βάθρων «επίθεση» εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της σε κρίσιμα μέτωπα, ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Δ. Τζανακόπουλος: «Ο Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε καθεστώς Όρμπαν»
ΕΥΡΩΠΗ
Αδειάζει την κυβέρνηση ΝΔ και «αγκαλιάζει» την έκθεση των RSF το Ευρωκοινοβούλιο
Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αναγνώρισε πλήρως την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τη θέση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου.
Αδειάζει την κυβέρνηση ΝΔ και «αγκαλιάζει» την έκθεση των RSF το Ευρωκοινοβούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας