• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 28.4°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 28.2°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 26.1°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 24.0°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.2°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.7°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  62%
ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Είμαστε έτοιμοι προγραμματικά, πιο έμπειροι και πιο ώριμοι»

 • A-
 • A+
Πρωταγωνιστές η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι και η νέα γενιά στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ● Ανοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και στις παραγωγικές τάξεις, με τη δέσμευση ότι «σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα» ● Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη ● Κοστολογημένες προτάσεις σε έξι άξονες για την κοινωνική ανάταξη και την οικονομική ανάπτυξη.

Ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου εμφανίστηκε στο βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας την αίσθηση του ώριμου πολιτικού αρχηγού που είναι έτοιμος να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της χώρας. Του ανθρώπου που έχει αντιληφθεί ότι οι προοδευτικοί ψηφοφόροι είναι εκείνοι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις κάλπες και οι οποίοι στην πλειονότητά τους ψήφισαν Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές, όχι απαραίτητα επειδή πίστευαν σ’ αυτήν και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά επειδή θεώρησαν ότι για διάφορους λόγους έπρεπε να «τιμωρήσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με έμφαση στο τέλος της ομιλίας του: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω: είμαστε έτοιμοι. Ετοιμοι προγραμματικά. Πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Αποφασιστικοί και με τη γνώση της εμπειρίας και της ευθύνης μας... με νέες ιδέες και συμβολές από ανθρώπους ικανούς, από όλο το φάσμα της επιστήμης, του πολιτισμού, της αγοράς αλλά και των κινημάτων. Ανθρώπους που δυναμώνουν τις ιδέες και τη δυναμική του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. Του πλειοψηφικού πόλου στην πατρίδα μας... Αυτό το ιστορικό πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα είναι η σύγχρονη δύναμη αλλαγής».

Στην προμετωπίδα των όσων είπε κυριάρχησαν οι δεσμεύσεις για ένα «νέο μοντέλο διακυβέρνησης» και για μια «νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή», όπου το κομματικό κράτος θα απεμπλακεί από τη διακυβέρνηση της χώρας. Σ’ αυτό το νέο κυβερνητικό - προγραμματικό σχέδιο που άρχισε να χτίζεται στη Θεσσαλονίκη εντύπωση έκαναν ορισμένες λεπτομέρειες: η λέξη ΣΥΡΙΖΑ σε καταπράσινο φόντο την ώρα που μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας, η συνεχόμενη επανάληψη των λέξεων «δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις» ή «δημοκρατική και προοδευτική παράταξη», αλλά και το γεγονός ότι ουδεμία αναφορά έγινε στη λέξη «Αριστερά» ή παράγωγά της, σηματοδοτώντας τη διεύρυνση της παράταξης.

Η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό, αλλά πάντοτε πάνω σε πολιτική βάση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βρήκε πολλές φορές την ευκαιρία να τον επικρίνει για μια σειρά από καίρια ζητήματα, από τη διαχείριση της πανδημίας έως τον αυταρχισμό που έχει επιδείξει (κυρίως απέναντι στους νέους) με το δόγμα «νόμος και τάξη», αλλά και το θέμα της αντιμετώπισης του κ. Μητσοτάκη από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης. «Ποτέ ξανά στη χώρα δεν υπήρξε αυτό το καθεστώς της μονοκαλλιέργειας στην πληροφόρηση», είπε, τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας». Στο δε ζήτημα του «αυταρχικού κράτους» η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι «χρειαζόμαστε ένα δυνατό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος» που θα είναι εγγυητής της κοινωνικής συνοχής.

Ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον προοδευτικό χώρο σηματοδοτήθηκε από τη δέσμευσή του πως «η προοδευτική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος. Ανεξάρτητα από το αν θα είμαστε σε κυβέρνηση συνεργασίας ή όχι, δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος», προσθέτοντας ότι «σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα. Της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, της νέας γενιάς. Προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη».

Με αφορμή μάλιστα τη «νέα αρχή» και την «κοινωνία στην πρώτη γραμμή» ξετύλιξε την επιχειρηματολογία του, συνδέοντας την πορεία της οικονομίας της χώρας με τη μεσαία τάξη λέγοντας πως «είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη. Αυτό είναι το διακριτικό της χαρακτηριστικό και όχι το αν προτιμά ή όχι να φοράει γραβάτα. Και δεν έχουν καμία σχέση μαζί της όσοι υποκριτικά την επικαλούνται, αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ», αφήνοντας έτσι αιχμές για την αντιμετώπισή της από την παρούσα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Εν συνεχεία άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη μεσαία τάξη τα δύο τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας, της οικονομικής ανασφάλειας, της φορολογικής πολιτικής, της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, της διαχείρισης της πανδημίας κ.ά.

Κεντρική θέση στην ομιλία είχαν και οι οικονομικά ασθενέστεροι, συμπληρώνοντας έτσι το πολιτικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα φτιάχτηκε από αυτούς που με τον ιδρώτα τους βγάζουν το μεροκάματο και από όσους άδραξαν την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής με εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Τους εργαζομένους και τη μεσαία τάξη. Από αυτούς φτιάχτηκε η Ελλάδα. Αυτοί την κράτησαν στις δύσκολες στιγμές. Οι άνθρωποι του μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα. Και τάχθηκε υπέρ αυτών στο σύνολό τους, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό ότι νομοθετεί για τους ελάχιστους και όχι για τους πολλούς, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα «μιας ελίτ λίγων και ισχυρών που επανήλθε στο τιμόνι της χώρας, για να ιδιοποιηθεί τις θυσίες και τους κόπους αυτών που πλήρωσαν την κρίση».

Τα μέτρα και το κόστος

Η ομιλία Τσίπρα κινήθηκε σε έξι βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία βρίσκονται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής και έχουν γνώμονα την ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι κοστολογημένα σε 5 δισ. ευρώ για το 2022 και εν συνεχεία το κόστος μειώνεται καθώς παύει η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι τα κάτωθι:

1. Διακυβέρνηση-κράτος

● Κατάργηση του νόμου για το επιτελικό κράτος και την προεδρία της κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του Γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

● Κατάργηση των μετακλητών στον δημόσιο τομέα.

● Κατάργηση των υπέρογκων αμοιβών των golden boys σε δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

● Σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πολιτικής Προστασίας με διαλειτουργικότητα με όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και με επιλογή διοίκησης διακομματικής αποδοχής.

● Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, θεσμού αντίστοιχου με αυτόν που λειτουργεί σε πολλές προηγμένες Δημοκρατίες, ως οργάνου σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας.

● Η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα γίνεται με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ολες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας θα διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.

● Ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Παραχώρηση αρμοδιοτήτων του κοινωνικού κράτους σε δήμους και αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις περιφέρειες.

● Ολες οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ αποκλειστικά. Κατάργηση των διατάξεων για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

2. Δημόσια Υγεία

● Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

● Αμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

● Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, τη μάχη κατά της πανδημίας.

● Ενταξη των υγειονομικών εργαζομένων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

● Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ.

3. Παιδεία

● Καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

● Ενίσχυση με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

● Θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθέναν που θα συνταξιοδοτείται.

● Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας του αριθμού των μελών ΔΕΠ, με 2.000 διορισμούς ανά έτος.

● Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο ζήτημα της στέγης των φοιτητών.

● Λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

● Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

4. Εργασία

● Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

● Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για το 8ωρο και τις απλήρωτες υπερωρίες.

● Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

● Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης.

● Αποκατάσταση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

● Ρύθμιση της τηλεργασίας.

● Αποκατάσταση του δικαιώματος στην απεργία.

● Πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου σε επιχειρήσεις χωρίς μείωση αποδοχών.

● Ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες, διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.

● Ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

5. Μέτρα για την ακρίβεια και το χρέος

● Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.

● Κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε πτώχευση.

● Θεσμοθέτηση ολιστικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

● Θεσμοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας.

● Ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% -αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε., σχεδόν αναστολή- για το πετρέλαιο θέρμανσης.

6. Φορολογία-οικονομία

● Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Το μέτρο ισχύει για δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους. Για όλους ανεξάρτητα από το από πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις.

● Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

● Χορήγηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι.

● Ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.

● Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
Τον τελευταίο χρόνο ο Αλ. Τσίπρας έστειλε, όταν έκρινε σκόπιμο, τα δικά του μηνύματα προς τους διαφωνούντες, αλλά και προς εκείνους που με τη στάση τους εξέθεσαν δημόσια το κόμμα.
Σε αναζήτηση ηρεμίας...
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση επί πλεονασμάτων μετά τη ΔΕΘ
Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όμως η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να... αγνοεί τις θέσεις του Ευκλείδη...
Αντιπαράθεση επί πλεονασμάτων μετά τη ΔΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χτυπήματα στην κυβέρνηση
Από τη ΔΕΘ θα ξεκινήσει την αποδόμηση της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η πολιτική της Ν.Δ. βρίσκεται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της οικονομικής ελίτ ● Τι περιλαμβάνουν οι 6 άξονες του...
Χτυπήματα στην κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Θεσσαλονίκη μέσω Ιταλίας
Ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε συνέδριο για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης μία εβδομάδα πριν από την καθιερωμένη ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
Στη Θεσσαλονίκη μέσω Ιταλίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»
Σφοδρή κριτική από τον Αλ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία ● Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τις ΗΠΑ το μπλοκάρισμα της προμήθειας των F16 στην Τουρκία.
«Τα δίνουμε όλα, χωρίς να παίρνουμε τίποτα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μίλησε για όλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε 8 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς
Συνέντευξη σε 8 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, όπως τα ενεργειακά, ο πληθωρισμός αλλά και οι...
Μίλησε για όλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε 8 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας