Για χορήγηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων της Εύβοιας με διαχειριστές την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς και όχι με χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο σήμερα πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την επίσκεψή της στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για διπλή αποτυχία τόσο του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας, όσο και της προσπάθειας απολογισμού της κυβέρνησης, κάνοντας έκκληση-ακόμα μια φορά- για απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαιτίους των καταστροφών.
«Πρόκειται για πρωτοφανή καταστροφή», συμπλήρωσε, καθώς «κάηκαν ήδη 520.000 στρέμματα δάσους, σπίτια, καλλιέργειες και καταστράφηκε η παραγωγική βάση της περιοχής».
Στην Βόρεια Εύβοια η καταστροφή είναι πρωτοφανής. Προτεραιότητά μας είναι να ξαναφυτρώσει η ελπίδα στα καμένα. Με ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης με επαρκείς πόρους, όπου μέτοχοι & διαχειριστές θα είναι οι φορείς & οι κάτοικοι της περιοχής & όχι η “Μαξίμου ΑΕ”.#πυρκαγιες pic.twitter.com/Eqs5f5KrDX
— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) August 23, 2021
Παράλληλα, η κ. Γεννηματά δήλωσε πως «προτεραιότητα του ΚΙΝΑΛ είναι να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα. Να απαντήσουμε στην αγωνία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων που θέλουν να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους. Να ξαναχτιστούν τα σπίτια. Να αποζημιωθούν για τις απώλειες. Να δημιουργηθούν νέες δραστηριότητες και θέσεις εργασίας. Να σχεδιασθεί η αναδάσωση της περιοχής».
Επίσης, η κ. Γεννηματά δεσμεύθηκε πως «δεν θα αφήσουμε να εγκαταλειφθεί η Εύβοια, ούτε να γίνει όμηρος ιδιωτικών συμφερόντων». Η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, τις λιμενικές αρχές και εκπροσώπους φορέων των καμένων περιοχών.
