• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.6°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.3°C / 19.3°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.3°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.4°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.7°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.0°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 15.5°C / 21.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 15.7°C / 20.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  34%

Οι Ευ. Τσακαλώτος, Ν. Βούτσης, Δημ. Βίτσας, Π. Σκουρλέτης, Δημ. Παπαδημούλης και Ν. Φίλης είναι ανάμεσα στους συντάκτες και τους υπογράφοντες του «Μανιφέστου της Ομπρέλας»

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μανιφέστο της Ομπρέλας» για το μέλλον

 • A-
 • A+
Μέλη των 53+ μαζί με άλλα παλαιότερα και νεότερα στελέχη κατέθεσαν κείμενο στο Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συμβάλουν στον διάλογο ενόψει Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ● Στο επίκεντρο η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν το επόμενο διάστημα ● Τσίπρας: Καλοδεχούμενο, συμβάλλει στον προγραμματικό διάλογο.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως κύριο αντικείμενο τον οδικό χάρτη τον οποίο θα ακολουθήσει το κόμμα έως την πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη και θα συμπέσει με την παρουσίαση του νέου προγράμματος σημαδεύτηκε –θετικά όπως συνομολογείται από όλα τα μέρη– από το κείμενο πρωτοβουλίας που κατέθεσαν στον Αλέξη Τσίπρα μέλη των 53+ μαζί με άλλα –παλαιότερα και νεότερα– στελέχη.

Πρόκειται για το «Μανιφέστο της Ομπρέλας», όπως «βαφτίστηκε» αυτή η νέα κίνηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ όπου για πρώτη φορά οι 53+ των οποίων ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπορεύονται επίσημα με στελέχη όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι πρώην γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ράνια Σβίγγου και Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι και υπογράφουν το κείμενο.

Παράλληλα, μια σειρά στελεχών που συνέβαλλαν στη συγγραφή του κειμένου είναι οι: Kώστας Αθανασίου, Αγγελος Γκόγκογλου, Πέτρος Καλκανδής, Ερμίνα Κυπριανίδου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μπασκόζος, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Κώστας Πουλάκης, Μανώλης Σαρρής και Μιχάλης Υδραίος.

Το μανιφέστο της Ομπρέλας (ένα κείμενο 22 σελίδων και σχεδόν 9.000 λέξεων) είναι προσεκτικά γραμμένο, προφανώς για τον φόβο των Ιουδαίων και της παρερμηνείας από κάποιους ότι επιθυμεί να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από το κείμενο, το οποίο σύμφωνα με τους υπογράφοντες έχει στόχο να συμβάλλει «αφενός στη συλλογική προσπάθεια για τη συγκρότηση του προγράμματος και του πολιτικού σχεδίου του κόμματος και αφετέρου στον προσυνεδριακό διάλογο που εξελίσσεται και ενόψει των νομαρχιακών συνδιασκέψεων».

Τα βασικά σημεία του κειμένου

Τα βασικά σημεία που επισημαίνονται σε αυτό έχουν επισημανθεί ουκ ολίγες φορές από στελέχη όλο το διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

«- Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι κάποιο φετίχ, αλλά ταυτοτικό στοιχείο ενός κόμματος της Αριστεράς. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε διαρκώς την υπεροχή των συλλογικών δημοκρατικών κομματικών λειτουργιών και της δημιουργικής κουλτούρας διαλόγου, αντί του “κυνηγιού μαγισσών”, της δαιμονοποίησης της όποιας άλλης άποψης και της εκφώνησης προσωπικών ηγετικών θέσεων και παρεμβάσεων.

»- Κρίσιμο θέμα που δεν έχει απαντηθεί επαρκώς είναι το “πολιτικό ύφος” της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: πρέπει να είναι κανόνας η αυστηρή προσήλωση, σε αντιπαράθεση και με το παλαιό πολιτικό σύστημα, στα ζητήματα ύφους και ήθους τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της μελλοντικής διακυβέρνησης. Μια ανομολόγητη, επιφανειακή και πολωτική ρητορική που υπακούει στην επικοινωνία ως προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε θέματα που δεν είναι κρίσιμα για την κοινωνία και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, δεν διαμορφώνει εναλλακτικό σχέδιο για διακυβέρνηση.

»- Αντίθετα, η τεκμηριωμένη, μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση δημιουργεί ρωγμές και αποδομεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και καταρρίπτει πειστικά τη θεωρία “των δύο άκρων” με τα οποία πορεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς διεισδύει και βρίσκει αποδοχή σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ακροατήρια.

»- Πρέπει να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αρθεί το τοξικό κλίμα, που σε έναν βαθμό διχάζει τις προσυνεδριακές συζητήσεις με πλαστά διλήμματα, όπως π.χ. “ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν τη διεύρυνση”, “ποιοι υπονομεύουν τον πρόεδρο”, “αν γίνεται αμήχανη και ασθενική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη”, “το κόμμα του 3% σε αντιπαράθεση με εκείνο του 33%”. Να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνευθύνης. Προϋπόθεση είναι η συλλογική λειτουργία του κόμματος, η καταπολέμηση των προσωπικών στρατηγικών και των ιδιοτελών συμπεριφορών, η αναζωογόνηση των ΟΜ και η απόδοση ουσιαστικού ρόλου στα μέλη του κόμματος.

»- Προτεραιότητα το πρόγραμμα, προϋπόθεση η συμμετοχή των μελών στη συνδιαμόρφωση. Αναγκαία συνθήκη η σαφήνεια στις κοινωνικές κατηγορίες που απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που φιλοδοξούμε αυτό το πρόγραμμα να είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

»- Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να έχει κανείς τη λογική του “ώριμου φρούτου” για μια αυτόματη εναλλαγή στη διακυβέρνηση, έτσι όπως αυτή εντυπώθηκε στην πρόσφατη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου.

»- Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να διαμορφώνει όρους συνεργασίας με τους όμορους πολιτικούς χώρους και ταυτόχρονα κινηματικούς δεσμούς, ιδιαίτερα με τους χώρους της νεολαίας, στη βάση των αναγκών και των εμπειριών τους. Να σφυρηλατεί μια νέα σχέση με την πολιτική στα κοινωνικά στρώματα και τις κατηγορίες των πολιτών που απείχαν ή εξωθούνται σε αποχή από τις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες».

Η αντίδραση Τσίπρα

Το κείμενο παραδόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος το χαρακτήρισε «καλοδεχούμενο» ενόψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, θα συμβάλει στον προγραμματικό διάλογο και αναμένει ανάλογες παρεμβάσεις και από άλλες πλευρές του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες μια νέα τάση έκανε την εμφάνισή της στον ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγούνται οι Πάνος Ρήγας, Αντώνης Κοτσακάς και Νίκος Σκορίνης, δείγμα αν μη τι άλλο ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πράσινο» για οργανωτική ανασυγκρότηση

Κατά τη διάρκεια του πολιτικού συμβουλίου συζητήθηκαν τα θέματα της επικαιρότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη μνεία στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ τις προηγούμενες μέρες. Από εκεί και πέρα από τα συμπεράσματα που βγαίνουν προκύπτει σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση απόψεων και με το κείμενο της «Ομπρέλας» σε ζητήματα πολιτικής κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπολιτευτικής στρατηγικής, διαχείρισης της πανδημίας και της επόμενης μέρας κ.λπ. Παράλληλα, δόθηκε το πράσινο φως για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος με την ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων.

Μέσα στους επόμενους μήνες έως και τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, με ορίζοντα την ψηφιακή προγραμματική συνδιάσκεψη του κόμματος. Ταυτόχρονα θα ενταθούν οι προσπάθειες διεύρυνσης και η αναζήτηση συμμαχιών με προοδευτικές δυνάμεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εν κινήσει οι τάσεις στη σκακιέρα του ΣΥΡΙΖΑ
Το εσωκομματικό πεδίο στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται και πάλι εν κινήσει, επιβεβαιώνοντας έτσι τους περισσότερους πολιτικούς επιστήμονες που εξετάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το φαινόμενο «Σύριζα» την τελευταία...
Εν κινήσει οι τάσεις στη σκακιέρα του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διεύρυνση με αγκάθια
Την ώρα που στην Κουμουνδούρου συζητιούνται οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ως το συνέδριο του Μαΐου, δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν θέσει όρια και προϋποθέσεις στη διεύρυνση προς την...
Διεύρυνση με αγκάθια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας