Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σφοδρή είναι η αντίδραση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει 57 στελέχη, ενώ οι επιλογές των προσώπων δείχνουν ότι επικράτησε η λογική να διατηρηθούν οι κομματικές ισορροπίες με στροφή της κυβέρνησης προς τα δεξιά, αλλά χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αλλαγή στα πρόσωπα που διαχειρίζονται την πανδημία.

ΚΙΝ.ΑΛΛ: «Κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος»

«Κλίνατε επί δεξιά, είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού» τονίζει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, που σημειώνει ότι «το δήθεν “νέο ξεκίνημα” ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει επίσης ότι ο ανασχηματισμός είναι «άσκηση κομματικής ισορροπίας που οδηγεί σε κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος. Οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτε πια από αυτούς.  Η φθορά τους επιταχύνεται». 

ΚΚΕ: «Επικύρωση των εγκληματικών ευθυνών»

Από την πλευρά του το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός «σηματοδοτεί δύο πράγματα: αφενός την επιδίωξη για πιο αποτελεσματική προώθηση του αντιλαϊκού έργου, αφετέρου την “επικύρωση” των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές ήταν προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών».

Εξηγεί ότι δεν είναι τυχαίο «ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία, π.χ. Εργασίας, επιλέγονται γνωστοί “άνθρωποι ειδικών αποστολών”, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συνεπώς, δεν πρόκειται για “επανεκκίνηση”, αλλά για “επιτάχυνση” της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του κεφαλαίου. Το συμπέρασμα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο φανερό, όσους επικοινωνιακούς χειρισμούς κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση».

Και καταλήγει:

«Για το λαό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε πολύ περισσότερο εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και πάλη, για να ηττηθεί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος».

ΜέΡΑ25: Ανασχηματισμός ανάξιος λόγου

Το ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, σημειώνει ότι «το “νέο ξεκίνημα” και η “συνέχιση των μεταρρυθμίσεων” που υποτίθεται σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός είναι απόλυτα συνεπή με τη μέχρι τώρα κυβερνητική πρακτική: κάθε λέξη είναι κι ένα ψέμα».

Στην ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Ένας ανασχηματισμός ανάξιος λόγου», επισημαίνει:

«Τι “νέο” έφερε ο ανασχηματισμός; Ακόμα μεγαλύτερη άλωση της Κυβέρνησης και του κράτους από κομματικά στελέχη και παρέλαση “άριστων” επιτελαρχών στην εξυπηρέτηση της παρασιτικής ολιγαρχίας». 

Και συμπληρώνει: «Κατά τ’ άλλα η “ομάδα των επιτυχιών” έμεινε στη θέση της για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της».

Ελληνική Λύση: «Όλοι οι άριστοι χωρούν»

Στην αύξηση των προσώπων που συγκροτούν την κυβέρνηση επικεντρώνει τα βέλη της η Ελληνική Λύση.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Σε μία “κυβέρνηση αρίστων”, όλοι οι άριστοι χωρούν. Διά τούτο, εντός ενός υπουργείου φτιάχνεις άλλα 3-4 υφυπουργεία, για χωρέσουν άπαντες. Είναι μεν παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά δεν παύει να είναι “πρωτοτυπία των αρίστων”.

ΥΓ. Εάν παρ’ όλα αυτά δε φτάσουν οι θέσεις, φτιάχνουμε και ένα υφυπουργείο “απλούστευσης διαδικασιών”. Απλά, άριστα πράγματα, με άρωμα εκλογών».